Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • На Прикарпатті діти пішки ходять 7 км до ліцею (ВІДЕО)

На Прикарпатті діти пішки ходять 7 км до ліцею (ВІДЕО)

5:09
Поділитись:

Така ж ситуація зі шкільним автобусом у селах Грабів і Мала Тур’я Долинської територіальної громади.

Приблизно 7 км бездоріжжя долають учні села Оболоння на Івано-Франківщині, аби дістатися на навчання до ліцею. Громада села досі очікує на шкільний автобус, який дев'ять місяців тому забрали на переоформлення до Калуської райдержадміністрації. Про це ідеться у сюжеті Суспільного.

За словами старости села Михайла Федая, Калуській райдержадміністрації автобус передали задля оформлення права власності. 

Цьогоріч в Оболонському ліцеї вчиться 151 учень. Учні долають відстань хто у 5 км, хто у 3 км. Через відсутність транспорту діти часто запізнюються на уроки. До деяких вулиць села треба добиратися бездоріжжям приблизно 7 км. Іншим учням доводиться йти додому трасою державного значення.

«Десь пів години, 40 хвилин мені треба йти. Набагато зручніше, коли був шкільний автобус. Одразу після сьомого уроку можна було поїхати додому. Це ще добре, що зараз сонце світить і гарна погода, а зараз от почнуться дощі і це буде неможливо», — розповідає учень дев'ятого класу Оболонського ліцею Віталій Орлик.

Серед учнів Оболонського ліцею — 18 вихованців Долинського дитячого будинку «Теплий дім». Шестеро з них мають особливі освітні потреби, розповідає учителька Валентина Угринчук. Відколи перестав курсувати шкільний автобус, жінка разом з іншими працівниками ліцею після уроків проводить дітей до дитбудинку. А це — 2 км пішки.

У селі бідкаються, що набагато гірше буде, коли прийде сезон дощів і зима. У Калуській райдержадміністрації говорять, що  потрібно чекати на розпорядження Кабміну та потім оформляти договір про оренду. І відмовилися коментувати  ситуацію на камеру, бо дуже зайняті.