Догори
Дати відгук

З лікарні "повертають" у сім'ї понад 200 психічно хворих, хоч вони небезпечні для оточуючих

Родичі пацієнтів обурені, що хворих рідних виписують. Бояться залишатися з ними вдома.

2 хв на прочитання24 Квітня 2021, 22:17
На Одещині понад 200 психічно хворих "повертають" у сім'ї, хоч вони небезпечні для оточуючих На Одещині понад 200 психічно хворих "повертають" у сім'ї, хоч вони небезпечні для оточуючих
Поділитись:

У шокуючій ситуації опинилися тисячі людей, які мають прийняти в родини рідних, які  не контролюють своїх дій, висловлювань, не в змозі про себе подбати або є небезпечними для оточуючих. Все це через те, що з психіатричної лікарні №4 виписують пацієнтів.

Мова йде про  Білгород-Дністровський  Одеської області. Як  повідомляє  "Сьогодні", в медустанові не вистачає грошей на утримання пацієнтів з хронічним перебігом хвороби. Всього в лікарні 214 пацієнтів з психічними розладами.

Родичі шоковані, бояться залишатися вдома зі своїми хворими рідними. Адже лікувалися в лікарні люди з хронічними формами  хвороби.

"Лікар подзвонив тижні три тому, сказав приїжджайте забирайте свою матір. Сказали, якщо ви не приїдете, ми її посадимо на автобус і відправимо її одну. Вона спокійна, потім дуже агресивна, її ніяк неможливо утримати", – розповідає дочка однієї з пацієнтів Ірина Шумська.

Родичі пацієнтів обурені, що хворих рідних виписують. Бояться залишатися з ними вдома. Мати Лариси тут 20 років. Шизофренічні розлади у неї почалися після смерті дитини.

"Вона небезпечна для суспільства, тому що у неї важка форма шизофренії. Є люди, які не приходять до тями, вона постійно живе в своєму світі. Є й спокійні. Є періоди загострення, це весна-осінь, стають більш агресивними. Замикаються. Це небезпечно, розумієте?", – каже донька однієї з пацієнток Лариса Гербей.

Лікарі запевняють, що з відділення виписують тільки тих, хто має родичів або опікунів. Втім, підтверджують, що це небезпечно для оточуючих і для самих хворих.

Як пояснила директор лікарні Антоніна Качалка, після другого етапу медреформи в подібних медзакладах залишаються тільки пацієнти з гострими формами і у важкому стані, а лікуватися вони тут можуть не більше 50 діб. За кожного держава платить дев'ять тисяч в рік. Проплачують лише гострі випадки, хворому знімають загострення, і він їде за місцем проживання.

На персонал теж грошей не вистачає. Заяви на звільнення за власним бажанням написали з півсотні медиків. Родичам хворих пропонують відправити рідних в інтернати або приватні клініки. Там місяць проживання обійдеться в 12 тисяч гривень. Таких коштів у жителів сіл і селищ немає.

Нагадаємо, психіатри переконані, що НСЗУ не розуміє специфіки лікування психічно хворих.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.