Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • НСЗУ не розуміє специфіки лікування психічно хворих – психіатри

НСЗУ не розуміє специфіки лікування психічно хворих – психіатри

Тому медреформа вийшла безграмотною

2 хв на прочитання25 Липня 2020, 17:30
Поділитись:

Учасники круглого столу «120 днів реформи» кілька разів підкреслювали: психічні захворювання належать до соціально небезпечних, тому вимагають іншого підходу, ніж «лікар дав пігулку / зробив укол – проблему вирішено».

«Я вважаю – це суто моя особиста думка – що в НСЗУ до питань психіатрії підхід грубо не професійний», – сказав генеральний директор КНР КОР «ОПНМО» (обласного психіатрично-наркологічного медичного об’єднання) Геннадій Зільберблат.

Він нагадав, що за дефініцією ВООЗ здоров'я  є станом повного фізичного, психічного та соціального благополуччя, а не лише відсутністю хвороби або недуги. Здоров'я може бути визначено як здатність адаптуватися та керувати фізичними, психічними та соціальними проблемами протягом усього життя.

Зільберблат розповів, як директорка Департаменту комунікацій НСЗУ Тетяна Бойко під час свого виступу сказала: «Ну так, 100 з чимось лікарів, 200 чи 300 медсестер – а хто інші?» На думку директора медзакладу, чиновниця з НСЗУ   або той, хто писав їй текст виступу, не розуміє, що у психічній лікарні є також, наприклад, близько півтисячі санітарів, і вони дуже потрібні. Є й інші категорії працівників, без яких психлікарня не може обійтись.

Психіатр наголосив: реформи передбачали скорочення стаціонарної допомоги на користь амбулаторної, як спостерігається в усьому світі. Але світовий досвід передбачає не лише скорочення психлікарень, а продуманий план подальшої роботи з такими пацієнтами.

«У США до реформи було 339 психіатричних лікарень, вони скоротили, залишилось 99, – розповів Зільберблат. – Куди вийшли хворі? У притулки, яких у нас нема, у нічліжки, яких у нас нема, у будинки-інтернати, які у нас є, але заповнені».

Геннадій Зільберблат нагадав про «замінування» мостів чи нещодавній інцидент у Луцьку: «Та я не сумніваюсь – я давно вже в психіатрії – що ми потім хапатимемося за голову.  Але найпростіше зруйнувати… Ви зовсім не підготували те, що хотіли зробити. Ідея хороша, а реалізація, як відзначає міжнародна комісія Всесвітньої асоціації психіатрів, безграмотна, бездарна, на шкоду людям, психічно хворим».

Нагадаємо, ми писали  про круглий стіл «120 днів реформи»: що відбувається у фтизіатрії та психіатрії?

Зокрема, що фінансування від НСЗУ вистачає на 0,4 ставки співробітникам. 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.