Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • На Кіровоградщині працює єдина пасіка, де виробляють органічний мед, а продають в США (ВІДЕО)

На Кіровоградщині працює єдина пасіка, де виробляють органічний мед, а продають в США (ВІДЕО)

4:23
Поділитись:

Всередині вулик нічим не обробляється, від хвороб і грибків застосовуємо вогонь, для дезінфекції. Бджоли лікуються тільки органічними кислотами.

На пасіці у селі Покровське, що на Кіровоградщині, 80 вуликів. Це — єдина в області пасіка, яка робить органічний мед і продає його в США. Адже абсолютно органічний продукт коштує недешево для українців

Директор інституту сільського господарства Ігор Семеняка пояснює, органічний мед не користується попитом в Україні через затратність його виробництва, яка впливає на ціну. За його інформацією, кілограм неорганічного меду коштує 45 гривень. Ціна кілограму органічного – 280 гривень.

Як Суспільному розповів керівник підприємства з виробництва органічного меду Олександр Оньша, 20 років тому він починав власну справу з 12 вуликів:  до 2017 року   була пасіка з 620 сімей. У зв’язку з переходом на органік бджоляр зменшив кількість до 300 сімей, тому що технологія змінилася.

Для органіки вулики повинні бути з натуральних матеріалів, тобто з дерева. Всередині вулик нічим не обробляється, від хвороб і грибків застосовуємо вогонь, для дезінфекції. Бджоли лікуються тільки органічними кислотами.

На другій пасіці у Покровському Оньша вирощує бджолиних маток, адже  купувати бджіл при органічному виробництві неможливо.  

За сезон 300 бджолиних сімей виробляють від 3 до 4 тисяч кілограмів меду.

Олександр Оньша розповів, що продукцію реалізують у Сполучених Штатах Америки: “Кожен рік проводиться інспекція пасіки. Основна продукція пасіки нашої – це стільниковий мед. Окрім меду ми випускаємо продукцію на основі продуктів, які виробляють бджоли. Це пилок сухий і пилок змішаний з медом”.

До слова, на українському ринку м'ясо може зрости в ціні: ввезення свинини з ЄС заборонили.