Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Відео
  • Одна з областей України пішла на карантин через ненажерливого шкідника: знищує дерева та повзе до будинків (ВІДЕО)

Одна з областей України пішла на карантин через ненажерливого шкідника: знищує дерева та повзе до будинків (ВІДЕО)

2:42
Поділитись:

Один метелик відкладає понад дві тисячі яєць і добре переносить південні зими.

Дерева без листя, стіни — в гусені, комахи падають за комір і спустошують кущі та квіти. Це — сьогодення мешканців південного регіону, а точніше, Херсонщини.  За сприятливої погоди гусені стало настільки багато, що мешканці хвилюються через сади та городину.

Люди кажуть, гусінь почала із шовковиці, а потім взялася за інші дерева. Зараз їх можна впізнати хіба що за стовбуром. І все це буквально за тиждень-два, йдеться в сюжеті ТСН.14.00. 

Херсонщину атакує американський білий метелик, кажуть учені. Один метелик відкладає понад дві тисячі яєць і добре переносить південні зими. А цьогорічне спочатку вологе, а потім спекотне літо неабияк сприяло його розмноженню.

«Харчується понад 300 видами рослин. Одна яйцекладка цього шкідника достатня для того, щоб знищити листя на дереві 15-річного віку», — каже кандидат сільськогосподарських наук Іван Мринський.

Для знищення гусені у парках розвісили багато шпаківень і будиночків, і  там де це зробили, птахи не дали гусені жодних шансів. Не постраждали й фермерські сади, де дерева обробляли заздалегідь. А от у міських парках і дворах багатоповерхівок — біда.

В Держпродспоживслужбі кажуть, доглядати за деревами мають власники ділянок. Обробляти їх бажано біопрепаратами. Але робити це зараз немає сенсу. Боротися з гусінню треба на початку сезону. 

Лише на Херсонщині гусінь американського білого метелика пошкодила понад три тисячі гектарів дерев. Тому Держпродспоживслужба запровадила в області карантин. Нашестя науковці прогнозують і наступного літа. Тому радять розвішувати шпаківні, аби дерева пильнували птахи.

До слова, садівники вирощують яблука сорту «чорний діамант» (ФОТО).