Догори
Дати відгук

На Херсонщині будують надпотужну вітрову станцію

2:18
Поділитись:

У Чаплинському районі Херсонської області на території Присиваської ОТГ зводиться найбільша в регіоні вітроелектростанція, загальна потужність якої 250 МВт. Обсяг інвестицій – 460 млн євро. Очікується, що майбутня вітроелектростанція, генеруватиме електроенергію для близько 100 тисяч домогосподарств Херсонської області.

Про це розповів голова Присиваської ОТГ Сергій Кліщевський, передає Суспільне.

"Це найбільше будівництво в Україні на даний час. Зараз тут працює Сивашенергопром - це компанія, яка у нас зареєстрована і сплачує податки. Більшість працівників - місцеві жителі. Для забезпечення даного будівництва сотні людей з наших населених пунктів, на різних посадах працюють. Вони отримують дуже пристойну зарплату", - повідомив Кліщевський.

Головний інженер Сиваської вітростанції розповідає, що пусконалагоджувальні роботи розпочали тут у травні 2012 року, потім уклали договір з енергоринком і за ліцензією на виробництво вітрової електроенергії почали її продавати через Укренерго.

"Наше обладнання - це 16 американських машин ЮСВ-100 номінальною напругою 107 кв. Вони були вироблені Південмашем за американською ліцензією. Абсолютно все - турбіна і башта, і генератори, і лопасті. Також тут є обладнання і норвезького виробництва", - розповідає головний інженер Сиваської вітростанції Микола Пономаренко.

Начальниця офісу обслуговування інвесторів Херсонської облдержадміністрації Тетяна Ужвій розповіла, що об'єкт вже зведено на 50 %:

"На узбережі озера Сиваш на замовлення норвезької компанії NBT зводиться вітроелектростанція. Генеральний підрядник - китайська компанія. Там вже стоять близько 30 вітряків, а загалом буде стояти 64 вітрогенератори висотою по 120 метрів кожен".

На Херсонщині вже збудовано 7 вітроелектростанцій, загальною потужністю 337 мегават у Скадовському, Каланчацькому та Чаплинському районах.