Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Міжнародний день домашніх пологів: в Україні вдома народжують більше, ніж у країнах, де це цілком легально

Міжнародний день домашніх пологів: в Україні вдома народжують більше, ніж у країнах, де це цілком легально

Ставлення до домашніх пологів у світі поступово змінюється. Й Україна не виняток

3 хв на прочитання06 Червня 2021, 14:46
Поділитись:

Ставлення до домашніх пологів в Україні з боку громадськості, медиків та чиновників від медицини поступово змінюється на здолання міфів, стереотипів та культурологічних особливостей. Про це у своєму коментарі GreenPost розповіла громадська активістка Світлана Дем’янова-Пономаренко, співзасновниця соціального проекту «Диво в серці» та контактна особа в Україні від міжнародної організації «Положництво Сьогодні» (Midwifery Today, Inc.).

Активістка нагадує: наразі в Україні близько 6% пологів — позалікарняні. Це в 6 разів більше, ніж у США, Данії, Німеччині; в 3 рази більше, ніж у Канаді та Великій Британії; в 1,5 раза більше, ніж в Австралії. 

Світлана Дем’янова-Пономаренко вважає, що така статистика — гарний стимул до перегляду ситуації на національному рівні щодо врегулювання діяльності домашніх акушерок та причин вибору жінками (у запланованих домашніх пологах) пологів поза лікарняними стінами. На її думку, найчастіша причина – це перший травматичний у фізичному, психоемоційному аспекті досвід матері та дитини, отриманий у пологовому будинку.

«Добрий знак, що на рівні МОЗУ (з 2019 р.) та парламентського комітету з питань здоров’я нації України з лютого 2021 ведеться робота з розгляду можливостей введення системи безперервного акушерського догляду Midwifery Model Care (на базі британських та канадських медичних протоколів) та логічного внесення змін до Закону України "Основи законодавства України про охорону здоров'я" до статті 58-1 та інших тематичних підзаконних актів.

Проводячи соціальні дослідження у цій сфері вже сьомий рік та маючи міжнародний досвід оглядача, я можу стверджувати, що, якби було більше інформації про дійсно фізіологічні пологи (які акушери-гінекологи просто не мають можливості побачити в пологовому будинку в силу їхніх знань і практики), то несоціалізовані (а не саме домашні пологи) пологи стали б загальноприйнятою нормою і благом, а базові потреби матері та дитини у пологах і ранньому післяпологовому періоді були б захищені.

Це вкупі робить пологи безпечними та такими, що несуть задоволення матерям, а отже — бажання народжувати повторно, збереження працездатності та здоров’я у всіх сенсах. І, звичайно, здоров’я дитині», — говорить Світлана Дем’янова-Пономаренко.

Активістка переконана: якщо пологові будинки знатимуть, що домашні пологи — це пріоритет (з імунологічного і бактеріологічного погляду), якщо лікарі визнаватимуть, що у них менше роботи, ніж у матері і незалежної акушерки, якщо лікарі це сприйматимуть, то буде однозначно добра комунікація між пологовим будинком і домашніми акушерками, вагітними, роділлями та породіллями в тих рідкісних випадках, коли справді треба в лікарню. Адже зараз це можливо у всіх країнах, де легалізовано домашнє акушерство.

Також ми розповідали, чому домашні пологи не для всіх і чим може обернутися вибір народжувати вдома.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.