Догори
Дати відгук

Ранкова кава шкодить вашому здоров’ю

Чи справді варто ризикувати здоров’ям задля дози бадьорості?

2 хв на прочитання12 Вересня 2025, 11:18
Фото: Abcnews.go.com Фото: Abcnews.go.com
Поділитись:

Мільйони людей у всьому світі починають свій день з чашки кави. Але чи дійсно це так корисно, як здається? Дослідження показують, що кава, випита натщесерце, може викликати низку проблем, від дискомфорту до порушення обміну речовин, — The Independent

Шлунок у небезпеці

Наш шлунок має власну кислоту для перетравлення їжі. Однак кава, через свій високий вміст кислот, може спричинити вироблення ще більшої кількості шлункової кислоти. Це може призвести до:

болю в животі та печії;

дискомфорту та розладів травлення.

Експерти рекомендують вживати каву після сніданку, щоб їжа допомогла поглинути надлишок кислоти та полегшити небажані симптоми. Це особливо важливо для людей, схильних до кислотного рефлюксу, який частіше зустрічається з віком.

Вплив на гормони та метаболізм

Кислотність — не єдина проблема. Вживання кави на порожній шлунок може підвищити рівень гормону стресу — кортизолу. Хоча кортизол необхідний для організму, його тривалий підвищений рівень може спричинити:

збільшення ваги;

проблеми з серцем;

підвищений ризик діабету.

Високий рівень кортизолу також може викликати дратівливість, тремтіння та прискорене серцебиття, особливо якщо людина метаболізує кофеїн повільніше, як це відбувається у людей старше 65 років.

Дослідження 2020 року також показало, що кава, випита перед сніданком, може порушити метаболізм, знижуючи здатність організму контролювати рівень цукру в крові. Це може підвищити ризик пошкодження нервів та очей у довгостроковій перспективі.

Як зменшити ризики?

Їжте перед кавою. Це найпростіший спосіб. Їжа в шлунку уповільнює всмоктування кофеїну в кров і нейтралізує кислотність.

Обирайте темніше обсмаження. Темна обсмажка містить менше кислоти.

Спробуйте альтернативи. Замість кави можна вживати матчу, яка має меншу кислотність, але забезпечує бажаний заряд бадьорості.

Додавайте їжу. Наприклад, додавання банана до вівсянки або вживання пластівців з мигдальним молоком може допомогти нейтралізувати кислотність кави.

Насамкінець, пам'ятайте, що вживання їжі — це швидкий і ефективний спосіб зменшити негативні наслідки від кави, не змінюючи повністю свій ранковий ритуал.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото ілюстративне
Готуємося до зими: Клименко доручив створити в регіонах спецштаби для протидії тривалим блекаутам
2 хв на прочитання4 години тому
УДП суттєво покращило ефективність річкового флоту: обсяги перевезень Дунаєм зросли на 43%
УДП суттєво покращило ефективність річкового флоту: обсяги перевезень Дунаєм зросли на 43%
1 хв на прочитання5 годин тому
Фото: ілюстративне / ДТЕК
Ситуація в енергосистемі на 27 жовтня
1 хв на прочитання7 годин тому
З 1 листопада Україна припиняє видачу паперових фітосанітарних сертифікатів для експорту до ЄС
З 1 листопада Україна припиняє видачу паперових фітосанітарних сертифікатів для експорту до ЄС
1 хв на прочитання8 годин тому
Україна уклала стратегічні меморандуми зі Словенією, Японією та Азербайджаном на конференції UMAC-2025
2 хв на прочитання10 годин тому
Місячний посівний календар на листопад 2025 року
2 хв на прочитання18 годин тому
Астрологічне попередження: напружені дні кінця жовтня
1 хв на прочитанняВчора
Опалювальний сезон стартує найближчими днями на тлі атак ворога на енергетику 
1 хв на прочитанняВчора