Догори
Дати відгук

Чому домашні пологи не для всіх і чим може обернутися вибір народжувати вдома

Відповіді на гострі запитання та ексклюзивна статистика

8 хв на прочитання01 Березня 2021, 12:30
Поділитись:

Тема домашніх пологів час від часу з’являється в українському інформаційному просторі — зазвичай після чергового скандалу (востаннє це була смерть «домашньої» породіллі начебто на очах у доули). Утім, збільшення кількості інформації про пологи поза лікарнею за допомогою різних каналів також актуалізує цю тему. Проте в інформаційному просторі циркулює багато міфів щодо домашніх пологів, тож самостійно розібратися в цій темі доволі складно. Тому ми попросили відповісти на запитання GreenPost громадську активістку Світлану Дем’янову-Пономаренко, співзасновницю соціального проекту «Диво в серці» та контактну особу в Україні від міжнародної організації «Положництво Сьогодні» (Midwifery Today, Inc.). Світлана має не лише власний досвід як лікарняних, так і домашніх пологів, а й не перший рік виступає посередницею в діалозі між прихильниками природних (не лише домашніх) пологів і чиновниками від медицини.

Світлано, наскільки взагалі актуальна для України тема домашніх пологів?

Ця тема актуальна в усі часи: жінки народжували вдома (з акушеркою та соло), народжують і народжуватимуть.

Водночас в українському законодавстві немає офіційного терміну «домашні пологи», є «народження дитини поза закладом охорони здоров'я». Тобто це будь-які пологи не на території медустанови: стрімкі пологи в кареті швидкої допомоги, у крамниці, транспорті, вдома, в морі, лісі тощо або в усвідомлено обраному місці.

В XXI столітті для українського обивателя пологи поза стінами лікарні є terra incognita. Страхи, міфи та стереотипи про домашні пологи посилюються тим, що ми не маємо офіційної статистики про народжених удома дітей як окремої категорії на офіційних сайтах МОЗ і Держстату. І це в той час, коли вже в 2013 році постановою Кабміну «Про затвердження Порядку підтвердження факту народження дитини поза закладом охорони здоров'я» від 09.01.2013 р. № 9 та ратифікацією Мін'юстом України 22.08.2013 р. наказу МОЗ України від 01.08.2013 р. № 679 змінилася процедура держреєстрації дітей, народжених поза лікувальним закладом (вона сильно ускладнилася через проходження багаторівневої комісії матір'ю та новонародженим). Таким чином, у МОЗ є статистика фактів пологів поза лікувальним закладом, проте воно не поспішає оприлюднювати її. Нам пощастило отримати відповідь МОЗ щодо того, скільки дітей було народжено в лікувальних установах України з 2013 році, і ми змогли скласти таку таблицю.

Рік

Загальна кількість живонароджених дітей, осіб*

Кількість живонароджених дітей у лікувальних закладах, осіб**

Кількість живонароджених дітей поза медустановами, осіб

Відсоток живонароджених дітей поза медустановами, %

2008

510 589

498 210

12 379

2,4

2009

512 525

501 952

10 573

2,1

2010

497 689

488 489

9 200

1,8

2011

502 595

489 377

13 218

2,6

2012

520 705

509 014

11 691

2,2

2013

503 657

491 867

11 790

2,3

2014

465 882

440 113

25 769

5,5

2015

411 781

394 742

17 039

4,1

2016

397 037

374 728

22 309

5,6

2017

363 987

342 830

21 157

5,8

2018

335 874

314 591

21 283

6,3

2019

308 817

290 373

18 444

6,0

*Державна служба статистики України http://database.ukrcensus.gov.ua

**Центр медичної статистики МОЗ України http://medstat.gov.ua

Так, різниця в даних МОЗ і даних Центру медстатистики МОЗ України коливається від 1391 до 5126 осіб! Тож ця різниця істотно впливає на показники кількості й відсотка пологів живонародженими дітьми поза стінами медустанов, але не впливає на тенденцію таких пологів із 2013 до 2018 року (коли ми робили офіційні запити в МОЗ України).

Відсоток домашніх пологів зріс з 1 до 5–6 %.

Які проблеми можуть виникнути після не-лікарняних пологів?

Я намагаюся сама і закликаю вас змінити цей «ризик/проблема-лексикон» щодо материнства у перинатальній, акушерській сфері. Просто виникають робочі нюанси.

Робочі юридичні нюанси, наприклад, це держреєстрація дитини, народженої поза стінами лікувального закладу. На своєму особистому досвіді я переконалася, що це може вилитись у п’ятимісячну боротьбу з медиками та чиновниками від медицини, а взагалі все може відбуватися протягом декількох тижнів, без особливих нервів та інших витрат. Можна отримувати необхідні документи через спеціально створену багаторівневу комісію (!), а можна — через суд. Зазвичай без проблем документи на дитину видають в обласних центрах (особливо в Києві), важче — на периферії.

Також породілля може натрапити на неадекватних лікарів, коли потрібно пройти гінекологічний огляд матері й огляд педіатром дитини після пологів. Так, лікарі (частіше гінекологи, ніж педіатри, судячи з досвіду роботи нашого проекту) можуть дорікати, обзивати, соромити, «тиснути» на породіллю навіть у разі прекрасного стану матері та дитини в разі звернення до лікарні за необхідними довідками. Тоді сім'ї треба проявити витримку та терпіння.

Є й інші нюанси. Особливість українського домашнього акушерства в тому, що немає єдиної школи навчання, все відбувається суто емпіричним шляхом. А також слід враховувати те, що акушерка може бути тільки православною або мусульманкою, братися за підготовку до пологів у вегетаріанстві або у воду. У країнах, де легалізовано домашнє акушерство (це і розвинені країни, і ті, що розвиваються), існує єдина система освіти для домашніх акушерок. Хоча, звичайно, у стандартизації є і свої мінуси, як у будь-якій системі.

В Україні, якщо у домашніх акушерок є медосвіта, їм важко поєднати свої знання та навички з домашніми пологами, оскільки таких фахівців готували до лікарняних пологів. Їх учили приймати не фізіологічні пологи, а патологічні (клінічні) пологи. Крім того, всі домашні акушерки в Україні працюють кожна сама по собі, немає реального об'єднання.

Справедливо (і поширено у країнах із законним домашнім акушерством), що приймати клінічні пологи та спостерігати патологічну вагітність повинні вчити лікарів, а фізіологічні пологи та здорову вагітність (низького та середнього ступенів акушерського та перинатального ризику) — акушерок. Узагалі, жінка може сама прийняти в себе дитину, якщо ми говоримо про домашні пологи, і може до цього готуватися.

В українському інформаційному просторі вже визріває розуміння, що ЖОДНИМИ природними (нормальними, фізіологічними) пологами не повинні керувати ні акушерка, ні лікар, ні чоловік, ні доула, ні мати, якщо породілля в свідомості та без психічних і асоціативних розладів. Під час пологів стан зміненої свідомості (коли беруть участь давні, архаїчні структури мозку, а не неокортекс) — не є несвідомим або «напівмаячним», як називають його деякі лікарі, станом. Цей стан є для деяких жінок необхідним і достатнім для фізіологічних пологів, а не просто вагінальних.

Навіть організації, які захищають права жінки на домашні пологи, не закликають усіх народжувати вдома. Отже, кому не варто навіть думати про домашні пологи?

Слід розрізняти домашні пологи спонтанні випадкові (стрімкі) та домашні пологи з підготовкою (плановане місце організації пологів).

Поговоримо про другий вид. У цьому разі я би виділила ознаки, за наявності яких слід серйозно подумати і зважити, чи варто йти на домашні пологи.

Фізичні ознаки:

  1. Зачаття неприродним чином (наприклад, ЕКЗ). Якщо гормонального фону жінки бракує навіть для зачаття, то, як свідчать зарубіжні акушерки, у неї не вистачить такого гормонального коктейлю і для виношування, і для природних пологів. (Пам'ятаймо, що природні пологи — це завжди вагінальні пологи, але вагінальні пологи — це не завжди природні пологи.)
  2. Якщо жінка під час вагітності лежала на збереженні в лікарні. Причина та ж сама. Потрібні гормони під час вагітності, які готують організм жінки до пологів. І далі, найімовірніше, жінці знадобиться медикаментозна підтримка.
  3. Наявність абортів.
  4. Ситуація, при якій у попередніх пологах жінці вже надавали серйозну медичну допомогу (і це стосується не тільки кровотеч).
  5. Низка фізичних патологій у жінки та/або дитини. Наразі є досвідчені акушерки, з якими можна консультуватися з цього приводу, і вони можуть узятись і за дуже важкий випадок з огляду на свій практичний досвід. Вони можуть впоратися зі складними ситуаціями в анамнезі вагітної, в самих пологах і після. Однак таких досвідчених кваліфікованих акушерок в Україні одиниці.

Психологічні та ситуаційні ознаки:

  1. Сумніви та страхи жінки щодо домашніх пологів (навіть незначні). Таким жінкам краще їхати у пологовий будинок: психологічно вони там почуватимуться комфортно та безпечно.
  2. Якщо досвідчена акушерка не береться надавати пологовий супровід, то треба ДУЖЕ сильно подумати, чи йти до іншої домашньої акушерки, чи все ж — у пологовий будинок.

Причини відмови акушерки від супроводу можуть бути різні: тазове передлежання дитини, багатоплідна вагітність, попередні аборти або кесарів розтин, інтуїтивне неприйняття цієї жінки/родини тощо.

  1. Якщо оточення жінки категорично проти пологів удома. Наприклад, ви хочете народжувати вдома, акушерка згодна, однак чоловік, мама, сестра або близькі проти (якщо ви живете з ними разом або розповіли про свій план заздалегідь). Із досвіду домашніх акушерок і жінок із подібною ситуацією, такі пологи або не почалися, або не закінчилися вдало.
  2. Якщо домашні пологи для жінки — це тренд і мода (як, наприклад, існує помилкова асоціація, що природні пологи — це суто домашні водні пологи), рекомендації з інтернету і навіть близьких подруг. Треба глибоко вивчити це питання, перш ніж прийняти рішення.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото з відкритих джерел
Хто випускає більш смердючі гази і що робити, якщо дуже потрібно «поставити на паузу» метеоризм? Ось що розповідає експерт
4 хв на прочитання2 години тому
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
Найгірший час для вживання бананів: коли фрукт перетворюється на отруту
2 хв на прочитання2 години тому
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
Сніданки, які згублять ваше здоров’я
1 хв на прочитанняВчора
Зерносховище: вистава про Голодомор
«Зерносховище»: у Національному академічному драмтеатрі ім. Лесі Українки показали виставу про Голодомор
1 хв на прочитанняВчора
Петрів піст: як легше пережити ці дні та втихомирити серце
1 хв на прочитанняВчора
Під час будівництва Палацу спорту у Тернополі директор "наварив" 25 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Уже з наступного місяця Польща може бути заборонити продаж одноразових електронних сигарет
1 хв на прочитанняВчора
Саудівська Аравія очолить Комісію зі становища жінок ООН 
1 хв на прочитанняВчора