Догори
Дати відгук

Мінекономіки запрошує до публічного обговорення Правил утримання лісосмуг

2 хв на прочитання09 Травня 2020, 14:45
Поділитись:

На сайті Мінекономіки  опублікований для публічного обговорення проєкт постанови Кабміну «Про затвердження Правил утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення».

Чия земля?

Земельні ділянки під полезахисними лісовими смугами, які обмежують масив земель сільськогосподарського призначення, з 1 січня 2019 року не належать до земель лісогосподарського призначення, а стали комунальною власністю. Вони можуть передаватися у постійне користування державним або комунальним спеціалізованим підприємствам чи в оренду фізичним і юридичним особам з обов’язковим включенням до договору оренди землі умов щодо утримання та збереження таких смуг і забезпечення виконання ними функцій агролісотехнічної меліорації.

Враховуючи невід’ємний зв’язок полезахисних лісосмуг та прилеглих сільськогосподарських угідь, які використовуються для вирощування сільськогосподарської продукції, є необхідність забезпечення використання властивостей захисних насаджень та сільськогосподарських угідь як єдиного комплексу.

Проєкт акта розроблений саме на врегулювання особливостей під час використання та розпорядження земельними ділянками в масивах земель с\г призначення для ведення товарного сільськогосподарського виробництва, фермерського господарства та особистого селянського господарства.

Нові правила

Також, правилами визначається процедура утримання та збереження полезахисних лісових смуг, розташованих на землях сільськогосподарського призначення, зокрема встановлюються:

  • механізм і підстави для проведення заходів;
  • показники характеристики лісомеліоративного стану насаджень, залежно від виду, конструкції, вікового періоду, лісівничо-меліоративної оцінки;
  • комплекс заходів поліпшення їх якісних показників, біологічної стійкості і меліоративної ефективності (зріджування в процесі рубок догляду, рубки, пов’язані з реконструкцією, створення (відновлення), агротехнічний догляд та доповнення, збереження від пожеж, незаконних рубок, пошкодження, ослаблення та іншого шкідливого впливу, захист від шкідників і хвороб);
  • умови, що негативно впливають на збереження та використання полезахисних лісових смуг.

Нагадаємо, знищення лісосмуг є однією з головних проблем ерозії  ґрунту.

GreenPost писав, що на думку вчених сьогодні майже повсюди лісосмуги стають місцями самовільного скидання сміття, потерпають від випалювання стерні на прилеглих полях та умисного вирубування дерев. Щоб уникнути посилення вітрових ерозій потрібно розвивати мережу лісосмуг та насаджувати нові лісові масиви.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання5 годин тому
Хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
Укрзалізниця визначилася, хто годуватиме пасажирів у поїздах Інтерсіті+
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати добриво для кімнатних квітів із популярного фрукту
1 хв на прочитанняВчора
Рецепт приготування Закуска Швидка страва
Цвітна капуста з хрусткою скоринкою: смачний рецепт
1 хв на прочитанняВчора
У дитинстві ненавидів гусей, а зараз розвиває на них великий бізнес: на Полтавщині є унікальне господарство
1 хв на прочитанняВчора
Досвідчені дачники дали поради, як легко позбутись будяків на садових доріжках
1 хв на прочитанняВчора
Шоколадний смузі з бананом і молоком: десерт, який готується лічені хвилини
1 хв на прочитанняВчора
Міністра агрополітики підозрюють у незаконному заволодінні державною землею на майже 300 млн грн
1 хв на прочитання23 Квітня 2024