Догори
Дати відгук

Міфи та правда про свиняче м’ясо, у які не варто вірити

Свинина - більш дешеве м'ясо

4 хв на прочитання07 Грудня 2022, 22:30
Поділитись:

Ось багато хто говорить - "свинина жирна". Або "свинину не можна їсти непросмаженою". А то і "свинина смердить". А ще "свині - брудні тварини". Давайте розбиратися в тому, звідки взялися всі ці забобони і чому вони такі живучі. Давайте послідовно.

Свинина - більш дешеве м'ясо, ніж яловичина, за часів СРСР вона була більш доступна, чим здобула собі погану славу - тепер ніхто не хоче їсти свинину. Всім подавай яловичину. Попри те, що свинина — корисна, смачна і проста в приготуванні. Свині їдять все підряд.. У незапам'ятні часи була така проблема зі свинями - вони жерли все підряд і не зрозумій де. З цієї причини в свинині часто водився неприємний черв'як - трихінела. Це було великою проблемою, тому що черв'як цей небезпечний для людини, яка з'їла таке м'ясо. Але прогрес, як ми знаємо, не стоїть на місці. Сучасні умови утримання свиней на фермах виключають контакт з дикою природою і підніжний корм, а строгий ветеринарний контроль перед продажем зводить нанівець ризик отримати заражене м'ясо в магазині або на ринку. Ну тобто, звичайно, купити свинину на стихійному ринку, м'ясо вирощеної в якомусь селі свині, яка десь гуляла - тоді так, будь ласка, адже зараження відбувається, коли свиня з'їдає якусь падаль. Але нормальні люди так не роблять. Нормальні цікавляться походженням своєї їжі і купують її в спеціально відведених для цього місцях. Свинина - дуже жирна

Так, свинина часто жирніша яловичини, і свинячий жир легше плавиться, що додає відчуття жирності. Але, по-перше, це не проблема взагалі, тому що новітня парадигма здорового харчування оголошує помірне споживання тваринних жирів користю, а по-друге, існують різні породи свиней і різні частини при обробленні, і свинина рівно так само може бути пісною, якщо споживачеві це завгодно.

Свинина смердить..

Своєрідний тваринний аромат свинини багато хто трактує як результат нерозбірливості свиней в харчуванні. І це теж прикра помилка — раціон свиней на фермах ретельно контролюється, і все підряд вони не жеруть. Так, свинина має свій характерний смак, але саме за це ми її і цінуємо.

Свинину не можна недосмажувати

Ну і саме, звичайно ж, цікаве. За старої пам'яті свинину воліють засмажувати до стану повного видавлювання соків, коли температура м'яса всередині заходить далеко за 70ºC. Це, як би так висловитися, перестарання. Більшість патогенних для людини бактерій і організмів гине при нижчих температурах, а ось зайве перегрівання м'яса робить його значно менш смачним. Корисно також знати, що загибель цих бактерій і організмів залежить від поєднання температури і часу, який вони при цій температурі проводять. Та ж трихінела гине при температурі 52ºС протягом 47 хвилин, а при температурі 55ºМ - вже протягом 6 хвилин. Офіційна рекомендація "з запасом" - готувати свинину до температури 63ºС всередині і залишити її на такій температурі 3 хвилини перед вживанням. В аматорській кухонній реальності - діапазон 59-62ºС оптимальний з точки зору м'якості і соковитості м'яса і водночас безпеки. Потрібно лише не забути перевірити, що в найбільш товстій частині шматка температура досягне значення з цього діапазону і протримається в такому стані кілька хвилин. На професійній кухні за допомогою технології "Сувід" (я писав про це раніше) можна готувати свинину ще більш сирою, тому що з'являється можливість пастеризувати м'ясо тривалий час при низькій температурі (наприклад, 52ºС). А ще більш сира свинина — це нові кулінарні можливості: свинячий тар-тар, карпаччо, ідеально просмажений свинячий стейк та інше, та інше.

Висновки про свинину

Купуйте свинину у перевірених продавців. Не пересмажуйте вашу свинину. Мир, любов, свиняча відбивна.

 

 



Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Маслосирзавод в Ірклієві виставили на аукціон
Інвестиційна привабливість Черкащини: маслосирзавод в Ірклієві виставили на аукціон
1 хв на прочитанняВчора
Image by Karolina Grabowska from Pixabay
Агрохолдинг планує відкрити завод із виробництва альтернативного білка з комах
1 хв на прочитання13 Грудня 2025
Як позбутися запаху аміаку в хліві швидко та без хімії 
Як позбутися запаху аміаку в хліві швидко та без хімії 
3 хв на прочитання13 Грудня 2025
Конференція BTU "Здорові ґрунти – здорове Агро": понад 600 учасників обговорили шляхи відновлення деградованих ґрунтів та важливість аграрної освіти
Відновлення родючості ґрунтів: VI щорічна конференція BTU об’єднала науку та бізнес
2 хв на прочитання12 Грудня 2025
Ціни української пшениці знову знижуються - причини
1 хв на прочитання12 Грудня 2025
Біоетанол в Україні: будується 1 млн тонн потужностей, які потребуватимуть 3 млн тонн кукурудзи
1 хв на прочитання12 Грудня 2025
Холодильне обладнання для сучасного магазину: як вибрати гірку для ефективного викладення
1 хв на прочитання11 Грудня 2025
Кабмін провів кадрові ротації в Мінекономіки та НСЗУ
2 хв на прочитання11 Грудня 2025
Більше з GreenPost
Інтерактивна екологічна карта: проєкт «EcoQuest» черкаських школярів
Інтерактивна екологічна карта: проєкт «EcoQuest» черкаських школярів
1 хв на прочитанняВчора
В Одесі запускають автобуси замість трамваїв через блекаут
В Одесі 15 грудня розширюють мережу соцавтобусів замість зупинених трамваїв і тролейбусів
1 хв на прочитанняВчора
Фото: Telegram / Володимир Зеленський
У Берліні стартували переговори Зеленського з американською стороною
1 хв на прочитанняВчора
В Одесі частково відновлено світло на об'єктах інфраструктури
Енергетики ДТЕК частково повернули світло об'єктам критичної інфраструктури Одеси
1 хв на прочитанняВчора
Посадовцям військової частини на Хмельниччині повідомлено про підозру за відправлення підлеглих на приватні заробітки
1 хв на прочитанняВчора
Норвегія презентувала інноваційний панорамний поїзд для спостереження за Північним сяйвом
1 хв на прочитанняВчора
Масштабний шторм у Сан-Паулу: 1,3 млн споживачів без світла та збитки у $290 млн
1 хв на прочитанняВчора
14 Грудня: День вшанування учасників ліквідації наслідків аварії на ЧАЕС
1 хв на прочитанняВчора