Догори
Дати відгук

Ліки, які категорично не можна змішувати з алкоголем

Алкоголь протипоказаний фактично при будь-яких хворобах.

4 хв на прочитання06 Червня 2023, 21:10
Поділитись:

Лікарські засоби несумісні з алкоголем. Вживати спиртні напої під час хвороби або курсу лікування не рекомендується в принципі та лікарі попереджають про можливі негативні наслідки. Хоча небезпечні побічні ефекти при вживанні алкогольних напоїв викликають не всі препарати без винятку. Склали короткий список несумісних із алкоголем ліків.

Вплив алкоголю на дію ліків

Алкоголь протипоказаний фактично при будь-яких хворобах. Спирт, який входить до складу всіх «напоїв, що веселять», токсичний для організму сам по собі. Він негативно впливає на тиск і хімічний склад крові. А при контакті з діючими речовинами лікарських засобів може послабити їхню терапевтичну активність, викликати або посилити побічні ефекти.

Таблетки несумісні з алкоголем і з тієї причини, що більшість фармацевтичних препаратів посилюють токсичну дію етилового спирту. Вступаючи в хімічну реакцію з ліками, він починає активно вивільняти продукти окислення, В результаті їх концентрація в крові різко зростає. Самопочуття людини серйозно погіршується. А у найважчих випадках розвивається алкогольне отруєння.

Як поєднуються антигістамінні з алкоголем

Антигістамінні препарати — це засоби від алергії. Якщо вживати їх разом із алкоголем, вони не завжди будуть ефективними.

Основна проблема полягає в тому, що і антигістамінні препарати, і алкоголь є депресантами центральної нервової системи. І ті, й інші можуть спричинити почуття втрати координації, слабкості, сонливості. А в поєднанні – навіть запаморочення та непритомність.

До того ж коли ви змішуєте алкогольні напої з ліками проти алергії, вашій печінці потрібно більше часу для метаболізму обох речовин. Тому ви можете почуватися п’янішим, ніж зазвичай. І це відчуття триватиме довше.

Особливо сильно виражені небезпечні ефекти при змішуванні алкоголю з антигістамінами першого покоління – такими, як димедрол.

Чи сумісний аспірин з алкоголем

Аспірин — це лікарський препарат, що надає знеболювальну, жарознижувальну та протизапальну дію. Приймати його до або після вживання алкоголю лікарі категорично не рекомендують. У цих випадках приймання аспірину може спровокувати сильні алергічні реакції, виразки шлунка та внутрішньошлункові кровотечі. Смертельно небезпечне поєднання алкоголю та ліків може призвести до серцевого нападу або інсульту з високою ймовірністю смерті.

Нерідко аспірин використовують при похміллі. Головний біль у цьому випадку викликаний не так отруєнням організму, як утворенням у судинах головного мозку мікро згустків крові – тромбів. А аспірин розріджує кров і діє як знеболювальний засіб. Але приймати таблетки в цьому випадку можна лише через 10-12 годин після того, як була випита остання чарка спиртного. Якщо зробити це раніше, великий ризик, що аспірин взаємодіятиме із залишками алкоголю, призводячи до наслідків, руйнівних для організму.

До того ж і алкоголь, і аспірин згубно впливають на роботу печінки. Якщо приймати їх одночасно, такі навантаження можуть призвести до часткового змертвіння окремих її ділянок.

Знеболювальні та алкоголь

Більшість сильнодійних болезаспокійливих ліків у своєму складі містять опіоїди — сильні знеболювальні препарати, засновані на наркотичній речовині. Змішування їх з алкоголем підвищує дію одне одного, збільшуючи можливість передозування. Крім того, токсичність цього поєднання різко підвищує ризик пошкодження органів, особливо печінки та мозку. Ці ліки, несумісні з алкоголем, також можуть спричинити пригнічення дихання. Воно значно сповільнюється і навіть може повністю припинитися.

Алкоголь та антидепресанти

Поєднання антидепресантів та алкоголю негативно впливає на мислення, координацію, моторику, реакцію, викликає сонливість. Це може погіршити здатність виконувати завдання, які потребують високої концентрації уваги, призвести до загрози життю.

Вживаючи алкоголь разом з антидепресантами, пацієнт взагалі ризикує звести нанівець весь курс лікування. «Веселі» напої хоч і можуть тимчасово покращити настрій, але їхній загальний ефект лише посилить симптоми тривоги та депресії. До того ж поєднання антидепресантів та алкоголю може призвести до галюцинацій. А це вимагатиме невідкладної медичної допомоги та цілодобового спостереження в умовах стаціонару.

Антибіотики

Лікарі не рекомендують поєднувати алкоголь з деякими антибіотиками. Річ у тім, що ці препарати уповільнюють виведення алкоголю з організму. Він накопичується, і це може спричинити нудоту, запаморочення, задишку, біль у грудях.

Найбільшої шкоди від спільного застосування антибіотиків і алкоголю приносить печінки. Втім, не щадить таке поєднання та нирки; серце та судинну систему; кишківник та шлунок; головний мозок.

Крім того, спільний прийом алкоголю та антибіотика зменшує ефективність ліків, а також збільшує ймовірність виникнення його побічних дій.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost