Догори
Дати відгук

Лікарі розповіли, які чинники та звички роблять людей вразливими до ГРВІ, грипу та COVID-19

3 хв на прочитання12 Жовтня 2020, 22:58
Поділитись:

Фахівці назвали найголовніші чинники, які впливають на ослаблення імунітету і схильність до сезонних захворювань. Повідомляє Yahoo! Style

Самотність

Такий стан викликає хронічний стрес і руйнує імунну систему. Самотність впливає на організм на генетичному рівні та пригнічує гени, які виробляють антитіла і виробляють імунітет. Соціальні контакти дуже важливі для життя будь-якої людини, не варто їх повністю обмежувати.

Низький рівень вітаміну D

Вітамін D впливає на багато процесів в організмі людини й захищає його від декількох видів раку, від застуди, грипу та навіть коронавірусу. Низький рівень цього вітаміну вважають основним чинником схильності до ГРВІ. Щоденна доза вітаміну D повинна становити 600 МО, а після 70 років - 800 МО.

Брудні руки

Миття рук є профілактичним засобом проти багатьох вірусів та інфекцій. Важливо дотримуватися правил гігієни завжди й мити руки правильно — з милом і не менше 15-20 секунд. Також важливо використовувати дезінфікуючі засоби в громадських місцях і регулярно протирати руки серветками, особливо в супермаркетах і після транспорту.

Хронічне недосипання

Сон необхідний людині, бо в цей час організм проводить процес відновлення. Якщо сну недостатньо, то це може сильно позначитися на сприйнятливості до хвороб, а також на їх перебіг і процес одужання. Намагайтеся спати не менше 7-8 годин на добу.

Низька фізична активність

Сидячий спосіб життя, малорухливість, відсутність фізичних вправ — це все призводить до того, що організм стає інертним і з вірусами боротися він не хоче. Будь-яка інфекція буде довше атакувати той організм, який не загартований фізичними вправами.

Громадський транспорт

На жаль, постійне пересування в громадському транспорті значно збільшує ризик підхопити гостру респіраторну інфекцію. Будь-які скупчення народу в замкнутих просторах призводять до того, що люди починають обмінюватися своїми мікробами.

Велика кількість цукру

Надлишок цукру в організмі призводить до різних запалень, які знижують імунітет. Чоловікам не можна їсти понад 36 грамів цукру на добу (близько 9 чайних ложок), жінкам — не більше 24 грам (6 чайних ложок). Варто враховувати, що цукор міститься також в більшості продуктів, які ми вживаємо щодня.

Частий прийом антибіотиків

Антибіотики діють лише на інфекції, які викликані бактеріями. Проти вірусів і грипу антибіотики приймати не можна. Якщо ви часто приймаєте антибіотики, то організм починає до них звикати, а відповідно — перестає реагувати на інфекції, що викликають важке захворювання і тривале лікування.

Нестача води

З віком зневоднення організму настає легко і це може пригнічувати імунну систему. Дегідратація обмежує секрецію антимікробних білків в слині. Медики радять випивати в день не менше 4-6 склянок води.

Куріння

Згубна звичка робить людину більш вразливою до сезонних вірусів та інфекцій. Токсини в сигаретному димі атакують Т-клітини, які забезпечують першу лінію захисту від вірусів.  

Нагадаємо, педіатр Комаровський розповів, яким чином антисептики знищують здоров'я малюків (відео).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.