Догори
Дати відгук

Лампи для манікюру небезпечні, попереджають науковці

Приблизно за тим же принципом працюють ультрафіолетові солярії

2 хв на прочитання15 Квітня 2023, 18:12
Поділитись:

Багато дівчат покривають свої нігті гель-лаком — це напіврідкі мономерні й олігомерні речовини, які також називають синтетичними фотоініціаторами: для того, щоб їх молекули з'єдналися, потрібно опромінити їх ультрафіолетом. Робиться це за допомогою спеціальних ламп, які зазвичай використовують певний спектр УФ-випромінювання — 340–395 нм. Приблизно за тим же принципом працюють ультрафіолетові солярії, тільки їхні лампи випромінюють ширший спектр — 280-400 нм. Про це розповідає лікар Олександра Литкіна.

За даними Британської медичної асоціації, кожні 10 років активного загоряння в солярії на 20 % підвищують ризик виникнення злоякісних утворень шкіри. Лампи для манікюру випускають переважно ультрафіолетове випромінювання типу А, яке викликає швидке старіння шкіри, а у великих дозах призводить і до раку. Навіть якщо майстер манікюру каже, що лампа в нього світлодіодна, це не має значення — УФ-А промені в ній все одно будуть. Американський фонд боротьби з раком шкіри вважає, що за інтенсивністю та часом впливу лампи для манікюру та лампи для солярію не варто порівнювати: при сушінні нігтів ризик мінімальний.

Науковці з Вищої медичної школи Каліфорнійського університету в Сан-Дієго і Піттсбурзького університету вирішили перевірити, чи це так. Вони інкубували різні типи клітин шкіри людини та миші, а потім піддали їх опроміненню за допомогою манікюрної лампи. У результаті з'ясувалося, що за один 20-хвилинний сеанс опромінення гинуть 20-30 % клітин. А після трьох — до 70 %. Вплив ультрафіолету також спричинив пошкодження мітохондрій і ДНК, що призвело до мутацій, які можна спостерігати при раку шкіри.

При цьому науковці попереджають: хоча результати і показують негативний ефект, усе ж таки для остаточних висновків потрібні довгострокові дослідження. Річ у тім, що наші клітини мають механізми термінового ремонту ДНК. І вони досить успішно справляються із завданням протягом майже всього нашого життя. Мало того, клітини людської шкіри змінюються кожні 10–30 днів. І якщо пошкодження непереборні, стара просто відмирає і замінюється новою. Крім того, під час експерименту в лабораторії опромінювали окремі клітини. Даних, як це працює, якщо вони включені до загальних систем організму, у дослідників поки немає.

Нагадаємо, професійний манікюр може викликати рак — застерігають науковці.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Сніданок Шкідливі звички Фрукти Поради дієтолога
У який час треба снідати, щоб довше прожити: відповідь фахівців
1 хв на прочитання3 години тому
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату
Румунія передала Україні організатора міжнародного наркосиндикату: "ціна питання" на понад 200 млн грн
1 хв на прочитанняВчора
Захищає від інсульту Схуднення Корисні продукти
Допомагає схуднути та захищає від інсульту: названо продукт із чарівними властивостями
1 хв на прочитанняВчора
Магнітні бурі на середу, 1 травня
Можуть чинити негативний вплив на здоров'я: магнітні бурі на середу, 1 травня
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Медичний висновок для майбутніх усиновлювачів стане цифровим
2 хв на прочитання30 Квітня 2024
Роздратований кінь тяжко понівечив молодого господаря (ФОТО)
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Названо чай, який знижує рівень цукру в крові до мінімуму: коштує копійки
1 хв на прочитання30 Квітня 2024
Викрито організовану групу лікарів, які підробляли документи для отримання інвалідності
1 хв на прочитання29 Квітня 2024