Догори
Дати відгук

Кронування — це вбивство дерев: про що застерігають екологи

Внаслідок кронування і в дерев, і в людей з’являється чимало проблем зі здоров’ям.

3 хв на прочитання05 Лютого 2024, 14:56
Фото: КЕКЦ Фото: КЕКЦ
Поділитись:

Кронування — це не лише удар по естетиці, а й шкода для дерев. Про це заявив очільник Київського еколого-культурного центру Володимир Борейко.

Еколог пояснює, що головне ушкодження дереву після такого обрізування зазнає коренева система — порушується обіг речовин у дереві, листова маса не відповідає розмірам коренів, вони починають відмирати. Тому після кронування багато дерев засихає — навіть невибагливі тополі. Експерт підкреслює, що внаслідок кронування у дерев з’являється чимало проблем зі здоров’ям: вони стають уразливими до сонячних опіків, відчувають стрес і недоотримують поживні речовини, стають схильні до атак комах, у результаті згодом просто згниваючи і руйнуючись від таких процедур.

Окрім того, багато людей кронують дерева через переконання, що дерева будуть безпечнішими, розповідає Володимир Борейко. Тимчасом саме кронування і призводить до того, що дерева стають аварійними. Після кронування часто виникають множинні епікормічні пагони, які виростають у слабкі, тендітні гілки. Ці гілки, разом з численними стовбурами, згодом збільшуються у розмірах та вазі, тим самим підвищуючи ймовірність падіння та заподіяння шкоди людям та їхньому майну.

«У низці країн — наприклад, у деяких штатах США — кронування заборонено законом саме з міркувань безпеки громадян і для того, щоб уникнути позовів про відшкодування шкоди», — говорить експерт.

Він наводить висновок всесвітньо визнаного науковця й автора робіт з арбористики (наукова та практична діяльність, що спрямована на вирощування, підтримку й управління станом дерев на благо суспільства) доктора Алекса Шайго: кронування — це найсерйозніша шкода, яку тільки ви можете завдати дереву. В результаті глибокого обрізування та багаторазового кронування з’являються осередки гнилі, які можуть датися взнаки через роки у разі посухи чи інших підвищених навантажень.

Також відомо, що чоловічі особини тополі не припадають пилом і не сприяють алергії. Та після кронування вони можуть змінити стать і почати пускати тополиний пух.

Кронування активізує й зараження дерев омелою.

Окрім того, кронування дерев сприяє підвищенню температури у містах улітку. Спека досягає критичної позначки, від якої особливо страждають люди похилого віку та діти.

«У 2017 році літня температура на шкільних дворах Парижа досягала 55 °С (!). І лише за тиждень подібної спеки у Франції від теплового удару померло 580 осіб. Аби позбутися проблеми, влада Парижа розпочала реалізацію плану з “радикального охолодження” міста. Мета цього проекту — знизити температуру по всьому місту й облаштувати для парижан нові зелені зони, де вони могли б відпочити в спеку. А в Києві чиновники, як і раніше, ведуть боротьбу з деревами за допомогою кронування», — говорить Володимир Борейко.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.