Догори
Дати відгук

Що робити при «варварському» обрізуванні дерев: інструкція від екоактивістів

Обрізка до «голого стовпа» є незаконною.

9 хв на прочитання13 Травня 2023, 15:43
Поділитись:

Найпоширеніший метод обрізки дерев, який використовують комунальники — це видалення всієї крони дерева або більшої її частини (так зване «кронування»). Насправді ж обрізка до «голого стовпа» є незаконною і відбувається виключно тому, що мешканцям або байдуже, або вони не знають, куди звертатися, щоб це зупинити. Тому харківська екоактивістка Ірина Кравченко написала інструкцію, робити і куди звертатися в таких випадках.

Чому це погано?

Така обрізка шкодить дереву. Після неї воно гине одразу або живе лише кілька років. Через втрату крони в рослини припиняється процес фотосинтезу, завдяки якому вона отримувала живлення. Дерево, що голодує, слабне, на нього нападають шкідники і патогенні гриби, по стовбуру поширюється гниль — уже через кілька років варварськи обрізане дерево стає аварійно небезпечним, хоча раніше таким не було.

Деякі породи дерев узагалі не витримують обрізування і гинуть після нього у 100 % випадків: клен, біла тополя, береза, горобина, хвойні.

Чому це незаконно?

Обрізане до стовпа дерево вважається ПОШКОДЖЕНИМ до ступеня припинення росту — тобто до загибелі.

1) Постанова Кабміну №559 «Про такси для обчислення розміру шкоди, завданої зеленим насадженням у межах міст»:

- дерево з видаленням крони від 1/3 до 1/2 її довжини відноситься до категорії пошкоджених дерев, а дерево з видаленням більше половини довжини крони відноситься до категорії дерев, пошкоджених до ступеня припинення росту.

Зверніть увагу, що йдеться не про висоту всього дерева, а про довжину крони: крона починається від першого розгалуження гілок на стовбурі.

2) Кримінальний кодекс України, стаття 270 (1):

  1. Умисне знищення або пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства (…) ─ карається штрафом від 100 до 250 неопод. мінімумів доходів громадян ... або обмеженням волі до трьох років.

Прим. 1. Під об'єктами ЖКГ в цій статті слід розуміти об'єкти благоустрою (...).

* зелені насадження є елементами об’єктів благоустрою відповідно до Закону України «Про благоустрій населених пунктів», ст.21, ч.1, п.2.

Яка ж обрізка правильна?

Згідно з Правилами утримання зелених насаджень в містах України (Наказ №105 від від 10.04.2006) є три види обрізування:

1) формувальне – здійснюється для формування крони, видаляються лише 1-2-річні паростки (ті що виросли за останній рік-два).

В міській практиці це також — підняття крони (над тротуарами і проїжджою частиною, біля дорожніх знаків тощо), пониження крони (під електромережами та іншими комунікаціями), прорідження крон дерев для кращого освітлення приміщень тощо;

2) санітарне — проводять для видалення сухих та аварійних гілок. Проводять його в період вегетації (коли дерево зелене), щоб не сплутати сухі з живими.

3) омолоджувальне — застосовується лише до СТАРИХ дерев, у яких всихає верхівка. Воно проводиться поступово ПРОТЯГОМ 2-3 РОКІВ.

За один раз можна зрізати до 30 % крони. Отже, в перший рік зрізають третину гілок (починаючи зверху), що спонукає старе дерево відрощувати молоді пагони. На другий рік — ще 1/3 старих гілок. І на третій рік за необхідності зрізають решту старих гілок — а за ці роки в дерева вже виросли молоді гілки, тому воно без зайвого стресу переживає цю поступову обрізку.

«Як бачите, це не має нічого спільного з тим, що роблять у Харкові — коли приїхали і за один раз залишили від дерева голий стовбур — і називають це «омолодженням», — зазначає активістка.

Які документи повинні мати виконавці роботи?

Для проведення омолоджувальної обрізки потрібні документи НА КАПІТАЛЬНИЙ РЕМОНТ, оскільки дерева відносяться до об'єктів благоустрою. Згідно з п. 4.2 Доповнення 1 Наказу №154 «Про затвердження Порядку проведення ремонту та Утримання об'єктів благоустрою насел.пунктів», омолоджувальна обрізка є капітальним ремонтом об'єкту благоустрою, також див. Пункт 13.1.1 Правил утримання зелених насаджень.

Згідно з п. 13.1.2 тих же Правил, «Капітальний ремонт об'єкта благоустрою зеленого господарства проводиться за умови наявності проектно-кошторисної документації»:

1) ДЕФЕКТНИЙ АКТ та кошторис,

2) журнал робіт на об'єкті капітального ремонту (п. 13.1.2.4 Правил),

3) у разі перекриття вулиці, дороги, в т. ч. пішохідної згідно з п. 13.1.2.2 Правил необхідно рішення міськради із зазначенням термінів початку і закінчення робіт,

4) договір на надання послуг (відповідно до частини 5 ст. 6 Закону «Про доступ до публічної інформації»),

5) наряд-допуск на роботи (пункти 1.5, 2.3, 2.4 Наказу «Про затвердження Правил охорони праці під час проведення робіт з видалення дерев і пеньків у населених пунктах України»).

Що робити, щоб зупинити незаконну обрізку?

Якщо документів на обрізку немає, їх не надають або з дерев зносять більше третини крони, що суперечить постанові КМУ №559 — викликайте по «102» поліцію.

Запитувати документи та викликати поліцію бажано як мінімум удвох. Одному робити це може бути небезпечно — адже рубачі можуть вдатися до насильства або, навпаки, звинувати вас в хуліганстві, нападі на них і подібних діях. А без свідка у разі потреби буде важко довести зворотне.

При виклику поліції обов’язково повідомляйте оператору, що відбувається злочин по статті 270(1) Кримінального Кодексу України.

У разі повідомлення про злочин оператор зобов’язаний викликати слідчо-оперативну групу (СОГ). Річ у тім, що патрульні мають статус звичайних робітників, і тому ніяких документів по порушенню складати не будуть — просто не мають на це прав. Вони зможуть тільки взяти у вас заяву. СОГ потрібна саме для того, щоб порушення було фахово описано.

Взагалі бажано записати виклик на аудіо (так само бажано фотографувати і знімати на відео все, що відбувається: рубачів, їхній транспорт і його номери, дерева тощо).

Якщо через 15-20 хвилин патруль не під’їхав — викликайте знов. Запропонує оператор телефонувати до райвідділку — телефонуйте і до нього, і на «102». І так — до приїзду наряду. Інакше (ситуації бувають різні) ви можете чекати на наряд декілька годин.

По приїзду патруля детально поясніть поліцейськім причину виклику: що відбувається, що у рубачів повинен бути дефектний акт — поліція може цього не знати. Бажано також навести поліції Постанову Кабміну №559 «Про такси для обчислення розміру шкоди, завданої зеленим насадженням у межах міст» та пояснити, що видалення в дерева більше третини крони є пошкодженням зелених насаджень. Вимагайте у поліції зупинити правопорушення.

Якщо СОГ не була викликана до цього моменту, наполягайте на її виклику.

Обов’язково ведіть хронометраж подій. Бажано узяти блокнот та ручку і записувати точний час коли усе відбувається — побачили рубачів, викликали поліцію, коли приїхала поліція та СОГ. Також варто записати усі дані поліцейських, що прибули на виклик: ПІБ, номери жетонів, номер наряду (цифри на машині).

Що робити, якщо варварська обрізка вже відбулася?

Напишіть заяву в поліцію, адресовану керівнику слідчого відділу, за статтею 270 (1) Кримінального кодексу про пошкодження об'єктів житлово-комунального господарства.

Перед цим необхідно зібрати комісію з громадськості, зробити обстеження пошкоджених обрізкою дерев та скласти відповідний акт.

Зразок акту тут.

Потім згідно з Постановою №559 від 8 квітня 1999 р. розрахувати матеріальну шкоду, які рубачі нанесли територіальній громаді та зазначити цю суму в заяві про злочин.

Практика доводить, що керівник слідчого відділу не буде вносити заяву в Єдиний реєстр досудових розслідувань (ЄРДР) та розпочинати розслідування. Але після отримання заяви про злочин згідно ст. 214 Кримінально-процесуального кодексу слідчий зобов’язаний протягом 24 годин внести заяву до ЄРДР та після цього протягом 24 годин надати заявнику витяг з ЄРДР.

Тому, якщо протягом 48 годин після подання заяви вам не надано витяг із ЄРДР, варто оскаржити бездіяльність слідчого в місцевому суді. Згідно ст. 304 КПК на оскарження бездіяльності у вас є 10 днів. Ці 10 днів починають рахуватися від того дня, коли слідчий повинен був надати вам витяг, як заявнику, але не надав.

В скарзі треба просити суд зобов’язати керівника слідчого відділу поліції, якому була адресована заява, внести відомості про кримінальне правопорушення до ЄРДР по вашій заяві та надати вам витяг з ЄРДР. В більшості випадків суд задовольняє подібні скарги. Відповідно, після рішення суду поліція змушена буде відкрити кримінальне провадження.

«Діяльність фізичної та юридичної особи, що призводить до нищення, псування, забруднення довкілля, є незаконною. Кожен має право вимагати припинення такої діяльності» (Цивільний Кодекс України, ч.2 ст. 293 «Право на безпечне для життя і здоров'я довкілля»).

«Ми сплачуємо наші податки за роботу комунальних служб і маємо право вимагати, щоб їхні дії відповідали українському законодавству. Досвід показує, що в тих місцях, де мешканці активно звертаються до поліції, обрізка зазвичай відбувається обережніше. Захищайте дерева!» — закликає екоактивістка.

Принагідно нагадаємо про «екоцид по-кучаківськи»: під Києвом по-варварськи знищили сторічні дерева (ФОТО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання3 хвилини тому
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання3 години тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання4 години тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання6 годин тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання6 годин тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання8 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання8 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання9 годин тому
Більше з GreenPost
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання50 хвилин тому
Фото ілюстративне
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитаннягодина тому
Оформлення інвалідності Викрили групу Медиків підроблені Документи
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання2 години тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання3 години тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання5 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання10 годин тому
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання15 годин тому
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання16 годин тому