Догори
Дати відгук

«Кожна людина має право на надію»: нестандартне привітання психолога до Дня психічного здоров’я

А також що дають нам люди з ментальними особливостями.

5 хв на прочитання10 Жовтня 2021, 12:37
Поділитись:

10 жовтня в Україні відзначають День психічного здоров’я. Ця тема в нашій країні стає дедалі гострішою — адже кількість українців, котрі потребують допомоги фахового психолога чи психіатра, дедалі зростає, а наявність великих проблем у цій галузі вже неможливо приховати. Однак принаймні в цей день причетним хочеться бодай позитиву і привітань, якщо вже вирішення проблем поки що видається фантастикою…

Клінічний психолог, психотерапевт, очільник Секції клінічної психології Асоціації психіатрів України Віталій Матусевичвважає, що універсального побажання «здоров'я кожному» у День психічного здоров’я недостатньо. Адже сфера психічного здоров'я включає різних учасників, інтереси і потреби яких різняться. Люди з психічними особливостями, родичі, фахівці, соціум, держава. Свої побажання для кожного з цього списку Віталій Матусевич озвучив на шпальтах GreenPost.

 

Я б хотів побажати людям з індивідуальними психічними особливостями не впадати у відчай і завжди пам'ятати про те, що їхнє життя має цінність за будь-яких обставин. Якщо важко, варто звертатися по допомогу. Завжди є шанс змінити життя на краще, навіть якщо всі обставини проти і власний психічний стан підштовхує до думки, що все безнадійно, й опускаються руки. Не варто звинувачувати себе або інших. Не залишайтеся наодинці, будьте з іншими, шукайте підтримки і дозволяйте приймати допомогу. Кожна людина має право на надію і кожна людина має право бути в цьому світі.

Родичам людей із ментальними особливостями я бажаю мудрості, послідовності в діях, активності, здатності приймати те, що не можна змінити, і сил на те, що змінити можна. Іноді потрібно чимало часу для того, щоб прийняти те, чого не хочеться приймати. Тут потрібно розпрощатися з ілюзіями. Це допоможе ясно бачити ситуацію і діяти продуктивно, своєчасно й із «холодною головою». Життя сім'ї, в якій є людина з психічними особливостями, не схоже на більш «стандартне» життя багатьох сімей. Але це не означає, що в «стандартних» сім'ях немає проблем і горя. Хвороба близької людини — не хрест, який потрібно нести, і в цьому немає вашої провини. Людину в хворобі іноді непросто зрозуміти, і це може стати справжнім викликом, що збагачує життєвий досвід і уявлення про себе і світ. Життя нестандартної сім'ї нерідко більш цікаве і наповнене не тільки тривогою, страхами, бідами, а ще співчуттям, любов'ю і в якомусь сенсі більш чесними відносинами. Люди у важких обставинах нерідко швидше визначаються з пріоритетами і життєвими цінностями.

Об'єднуйтеся для того, щоб подбати про свої інтереси, і не залишайтеся сам-на-сам зі «своєю ситуацією». Громадські організації та люди зі схожими труднощами зможуть підтримати вас і поділитися своїм безцінним унікальним досвідом. Я сподіваюся на те, що в нашій країні з’явиться більше ГО, які підтримують людей із психічними особливостями.

Фахівцям я висловлюю глибоку повагу і бажаю розуміння того, що важливо знаходити можливість подбати про себе, аби робота не ставала мукою й конвеєром, а здоров'я б не зменшувалося. Мені так само здається, що фахівцям у сфері охорони психічного здоров'я варто тісніше співпрацювати і частіше підтримувати одне одного. Молодим фахівцям я би побажав гарних учителів, здатності ставитися до пацієнта передусім як до людини. І частіше собі нагадувати про те, що людина, сприйняття світу якої змінено хворобою, потребує не тільки препаратів, а й людської підтримки, стабільного і чесного зворотного зв'язку, визначеності. І, звичайно, завжди актуальна аксіома «не нашкодь», яка вимагає тонкого врахування багатьох нюансів у терапії. Наприклад, лікування не повинно знижувати рівень якості життя пацієнта, і цього мистецтва фахівець вчиться все життя.

Від державної системи завжди чекають багато чого. Мені здається, було б здорово, якби люди, що займають відповідальні пости і від яких залежить, якою буде психіатрія, частіше були б на боці пацієнтів (їхніх сімей) і фахівців. А влада - це не тільки привілеї, а й відповідальність. Адміністративним ресурсом можна розпоряджатися з мудрістю і з серцем.

Суспільство — не абстракція, а кожен із нас. І я б побажав би нам здатності співчувати тим, кому об'єктивно важче виживати в цьому світі. У важкі часи сприйняття того, що відбувається, може звужуватися лише до власних інтересів, однак, як мені здається, людяність можна зберегти в собі, якщо визнавати людське в інших. Що це дасть? Можливе відчуття і розуміння того, що ми не самотні, а тісно пов'язані з іншими людьми, з усім світом і що ми здатні цей світ зробити трохи кращим за допомогою свого ставлення або конкретних дій щодо людей, яким важче адаптуватися.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото ілюстративне
Тепер офіційно: використання смартфонів не призводить до раку мозку — ВООЗ
2 хв на прочитання4 хвилини тому
На фото один із перших пацієнтів, які випробували на собі нову вакцину, Стів Янг
У Британії вперше у світі тестують на людях препарат, що може вилікувати рак шкіри
1 хв на прочитання28 хвилин тому
Фото ілюстративне
У США чоловік поскаржився лікарям на мігрень — причиною головного болю виявились яйця солітера в мозку
2 хв на прочитання3 години тому
Поганий холестерин Корисні овочі Харчування
5 овочів, які знижують рівень поганого холестерину
2 хв на прочитання5 годин тому
МОЗ винесло на громадське обговорення проект порядку надання послуг з амбулаторного лікування туберкульозу на первинці
2 хв на прочитання6 годин тому
50 тисяч гривень за оформлення інвалідності: на Львівщині викрили групу медиків, які заробляли на документах
1 хв на прочитання6 годин тому
5 ранкових звичок, які допоможуть швидше схуднути
2 хв на прочитання15 годин тому
У Києві викрито незаконне казино під прикриттям спортклубу
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Затоплені після сильних дощів житлові квартали міста Цин'юань, провінція Гуандун, Китай, 22 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитаннягодина тому
Чисельність диких вовків Червона книга Захист тварин
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитання2 години тому
Лісовий сектор Екопроєкт Німеччина та Україна
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитання3 години тому
Понад 80 % збитків, завданих екстремальними погодними умовами в Азії, були спричинені повенями і штормами, згідно зі звітом ООН. Фото: Husnain Ali/AFP/Getty Images
Азія найбільше постраждала від екстремальних погодних умов у 2023 році
2 хв на прочитання4 години тому
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання7 годин тому
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання8 годин тому
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання9 годин тому
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання9 годин тому