Догори
Дати відгук

Кому не варто ставити мандарини на новорічний стіл: застерігає лікар

Концентрація вітаміну C залежить від умов транспортування та сорту мандаринів.

3 хв на прочитання31 Грудня 2022, 13:42
Поділитись:

Мандарини — не лише традиційний атрибут святкування Нового року, а й багате джерело вітамінів, антиоксидантів та інших корисних речовин. Ось що про особливості мандаринів розповідає лікар Олександра Литкіна.

Оскільки ці плоди ростуть на деревах, то не містять важких металів і радіонуклідів, які можуть накопичуватись у ґрунті. Багатьом відомо, що мандарини багаті на вітамін C, який активізує імунні клітини, допомагаючи організму боротися з інфекціями та вірусами. Але точно не всі знають, що концентрація вітаміну C залежить від умов транспортування та сорту мандаринів. Так, якщо при перевезенні плоди перемерзли, його буде небагато. Найбільше аскорбінової кислоти міститься у клементинах.

Загалом вміст вітамінів у мандаринах (% від денної норми) такий:

  • вітамін А — 14 %
  • вітамін B1 — 2 %
  • вітамін B3 — 2 %
  • вітамін B5 — 2 %
  • вітамін B6 — 4 %
  • вітамін B9 — 4 %
  • вітамін C — 44 %
  • калій — 5 %
  • кальцій — 4 %
  • магній — 3 %

Склад дозволяє мандаринам знижувати тривожність, допомагати при застуді, покращувати стан шкіри, захищати нирки від каміння, зміцнювати серцевий м'яз, покращувати зір і навіть знижувати ризик новоутворень.

Мандарини також містять клітковину — причому і розчинну, і нерозчинну. Перша служить пребіотиком і стимулює зростання корисних бактерій, які покращують травлення та відновлюють мікрофлору шлунково-кишкового тракту. Друга — допомагає перистальтиці кишківника. Завдяки цьому інші поживні речовини засвоюються краще. Один середній мандарин заповнює 8 % добової норми харчових волокон!

А ще мандарини низькокалорійні та сприяють зниженню ваги. Калій і кальцій у складі поліпшують обмін речовин, а клітковина викликає відчуття ситості і надовго втамовує голод. Американські дослідники з університету Вейк-Форест з'ясували: якщо додати в щоденний раціон 10 г розчинної клітковини, можна позбутися жирових відкладень в області живота і скоротити ризик ожиріння на 3,7 %.

Але не варто відразу сідати на мандаринову дієту. Цей фрукт протипоказаний при гострому нефриті, гепатиті, холециститі, ентериті, коліті і гастриті з підвищеною кислотністю. Також про мандарини краще забути тим, хто страждає на виразку шлунка чи дванадцятипалої кишки. Крім того, як і інші цитрусові, мандарини — сильний алерген! Вони можуть викликати висипання, набряк рота і навіть анафілаксію. У деяких людей з'являється дерматит. Ці фрукти можуть нашкодити і людям із цукровим діабетом, оскільки в їхній м'якоті міститься велика кількість цукрів. Окрім цього, через велику кількість клітковини мандарини можуть стати причиною здуття живота і метеоризму.

Педіатри не рекомендують давати цитруси дітям віком до 3 років. Дорослим на добу можна з'їдати до 5 плодів. І краще не зараз, а протягом доби. При цьому після кожного вживання варто полоскати рот водою.

Також ми розповідали про фарш із водою, розведений майонез, махінації з вагою: продавці розповіли, на які хитрощі йшли, щоби продати товар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: ілюстративне
Погода здивує: синоптики прогнозують аномальний грудень
1 хв на прочитання27 хвилин тому
ФОТО: Україна й Азербайджан підписали Меморандум про співпрацю у питаннях захисту довкілля / Міндовкілля
Україна та Азербайджан поглиблюють співпрацю у питаннях захисту довкілля
1 хв на прочитаннягодина тому
Каспійський тюлень. Зображення згенеровано ШІ
На берег Каспійського моря викинуло майже 2 000 мертвих тюленів — ось що відомо про причини смерті
1 хв на прочитання2 години тому
ФОТО: ілюстративне / club4paws.ua
День гуманного суспільства: що передбачає ініціатива?
4 хв на прочитання2 години тому
Міндовкілля відновить систему моніторингу, звітності та верифікації викидів парникових газів
2 хв на прочитання3 години тому
Україна інтегрується до міжнародної системи боротьби з ННН-рибальством
1 хв на прочитання4 години тому
Шашлик у томатному маринаді — можна готувати як на мангалі, так і в духовці чи на грилі
1 хв на прочитання5 годин тому
Міненерго заохочує бізнес розвивати модель постачання електроенергії
1 хв на прочитання6 годин тому