Кому не варто ставити мандарини на новорічний стіл: застерігає лікар
Концентрація вітаміну C залежить від умов транспортування та сорту мандаринів.
Мандарини — не лише традиційний атрибут святкування Нового року, а й багате джерело вітамінів, антиоксидантів та інших корисних речовин. Ось що про особливості мандаринів розповідає лікар Олександра Литкіна.
Оскільки ці плоди ростуть на деревах, то не містять важких металів і радіонуклідів, які можуть накопичуватись у ґрунті. Багатьом відомо, що мандарини багаті на вітамін C, який активізує імунні клітини, допомагаючи організму боротися з інфекціями та вірусами. Але точно не всі знають, що концентрація вітаміну C залежить від умов транспортування та сорту мандаринів. Так, якщо при перевезенні плоди перемерзли, його буде небагато. Найбільше аскорбінової кислоти міститься у клементинах.
Загалом вміст вітамінів у мандаринах (% від денної норми) такий:
- вітамін А — 14 %
- вітамін B1 — 2 %
- вітамін B3 — 2 %
- вітамін B5 — 2 %
- вітамін B6 — 4 %
- вітамін B9 — 4 %
- вітамін C — 44 %
- калій — 5 %
- кальцій — 4 %
- магній — 3 %
Склад дозволяє мандаринам знижувати тривожність, допомагати при застуді, покращувати стан шкіри, захищати нирки від каміння, зміцнювати серцевий м'яз, покращувати зір і навіть знижувати ризик новоутворень.
Мандарини також містять клітковину — причому і розчинну, і нерозчинну. Перша служить пребіотиком і стимулює зростання корисних бактерій, які покращують травлення та відновлюють мікрофлору шлунково-кишкового тракту. Друга — допомагає перистальтиці кишківника. Завдяки цьому інші поживні речовини засвоюються краще. Один середній мандарин заповнює 8 % добової норми харчових волокон!
А ще мандарини низькокалорійні та сприяють зниженню ваги. Калій і кальцій у складі поліпшують обмін речовин, а клітковина викликає відчуття ситості і надовго втамовує голод. Американські дослідники з університету Вейк-Форест з'ясували: якщо додати в щоденний раціон 10 г розчинної клітковини, можна позбутися жирових відкладень в області живота і скоротити ризик ожиріння на 3,7 %.
Але не варто відразу сідати на мандаринову дієту. Цей фрукт протипоказаний при гострому нефриті, гепатиті, холециститі, ентериті, коліті і гастриті з підвищеною кислотністю. Також про мандарини краще забути тим, хто страждає на виразку шлунка чи дванадцятипалої кишки. Крім того, як і інші цитрусові, мандарини — сильний алерген! Вони можуть викликати висипання, набряк рота і навіть анафілаксію. У деяких людей з'являється дерматит. Ці фрукти можуть нашкодити і людям із цукровим діабетом, оскільки в їхній м'якоті міститься велика кількість цукрів. Окрім цього, через велику кількість клітковини мандарини можуть стати причиною здуття живота і метеоризму.
Педіатри не рекомендують давати цитруси дітям віком до 3 років. Дорослим на добу можна з'їдати до 5 плодів. І краще не зараз, а протягом доби. При цьому після кожного вживання варто полоскати рот водою.
Також ми розповідали про фарш із водою, розведений майонез, махінації з вагою: продавці розповіли, на які хитрощі йшли, щоби продати товар.