Догори
Дати відгук

Кому корисна полуниця і що з неї можна приготувати: кілька простих і смачних рецептів

Полуниця використовується не лише як окремий десерт, а й як компонент для різних страв.

9 хв на прочитання12 Червня 2023, 23:04
Поділитись:

Полуниця — одна з найулюбленіших ягід у всьому світі. Вона використовується не лише як окремий десерт, а й як компонент для різних страв. Про це розповідають «Здорові люди».

У чому користь полуниці

Ягоди полуниці містять вітаміни групи В, вітамін А, С, Е, Н і РР, різні мікро- та макроелементи: калій, кальцій, магній, фосфор, залізо, йод, цинк і багато інших.

Окрім того, у ягодах є корисні фруктові кислоти (саліцилова, хінна, бурштинова, яблучна). Містить полуниця і пектину (клітковину).

Вітамін С, якого у полуниці більше, ніж у лимоні, необхідний імунної системи. Він бере участь у синтезі колагену та важливий для засвоєння заліза.

Калій зменшує набряки, покращує постачання мозку киснем. Фосфор бере участь у енергетичному обміні.

Є в полуниці і йод, що властиво небагатьом ягодам і фруктам. Як відомо, йод людині необхідний для нормального функціонування щитоподібної залози, він активізує розумову роботу, і навіть значущий для зростання і розвитку всіх органів і систем. Особливо необхідний йод до і під час вагітності, а також матерям-годувальницям.

Ягода багата на фолієву кислоту, яка теж важлива при вагітності. Крім того, вона зміцнює судини, запобігаючи їх ламкості.

Славиться полуниця й високим вмістом вітаміну Е та антоціанів — потужних антиоксидантів, що борються з вільними радикалами, завдяки чому ягода уповільнює процеси старіння та служить профілактикою онкологічних захворювань.

Червоний колір полуниці зумовлений β-каротином, попередником вітаміну А в організмі. Він забезпечує оновлення клітин, розгладжує зморшки, стимулює імунну систему, підвищує гостроту зору.

Саліцилова кислота в полуниці має антибактеріальну дію при місцевому застосуванні та м'яку жарознижувальну — при пероральному.

А клітковина (пектини), що міститься в полуниці, виводить токсини з кишківника, сприяє перистальтиці та зниженню рівня холестерину.

Харчова цінність полуниці

Полуниця — ягода з низьким вмістом цукру, але з високим вмістом клітковини, води й антиоксидантів.

Загальний вміст вуглеводів у ній низький: у 100 г продукту міститься менше 8 г вуглеводів — глюкози, фруктози і сахарози. На 100 г полуниці припадає 2 г клітковини.

Залежно від сорту полуниці містить близько 30-40 ккал.

В якому вигляді краще вживати полуницю

Найкорисніші ягоди у свіжому вигляді, проте полуниця чудово підходить для заготовок або страв.

У соку втрачається більшість вітамінів і цінна клітковина.

Смузі зберігає всю користь, але вживати його потрібно відразу після приготування.

Полуниця чудово зносить заморожування, тому всі корисні властивості ягоди зберігаються.

А ось ягода в компоті чи випічці, на жаль, втрачає вітамін С — він чутливий до високих температур.

Як зберігати полуницю

Зазвичай термін зберігання полуниці становить 2 дні. Що довше зберігаються ягоди, то більше губиться корисних речовин.

Оптимальна температура зберігання – 2-4 градуси вище нуля.

Перед поміщенням полуниці в холодильник необхідно видалити пошкоджені ягоди. Мити та розрізати їх не варто. У герметичному контейнері полуниця добре зберігається протягом декількох днів.

Для заморожування відбирають стиглі, пружні ягоди. Їх необхідно промити й обсушити. Плодоніжки видаляти необов'язково. Розкладіть ягоди в один шар на застелену папером рівну поверхню (наприклад, дошку чи тацю) і помістіть у морозильну камеру.

Після заморожування потрібно перекласти ягоди в поліетиленовий пакет чи пластикову тару та прибрати у морозильну камеру. Ягоди чудово зберігаються до одного року.

Для заморожування полуниці можна брати в протертому вигляді, розрізану на шматочки чи цілу. У цілих ягодах залишиться більше вітаміну С, менше корисних речовин буде у протертій.

Додавання до ягід невеликої кількості лимонного соку збереже їхній колір.

Чи корисна полуниця для дітей? Так, багата за своїм складом полуниця підходить для дитячого харчування. Здоровим малюкам зазвичай починають вводити полуницю як прикорм після року, а краще після двох. Віддавати перевагу варто свіжим ягодам, адже в них містяться всі корисні речовини.

Кому не варто їсти полуницю

Один із великих можливих недоліків ягоди в тому, що вона може викликати алергію.

Не варто захоплюватися ягодами людям зі шлунково-кишковими захворюваннями: велика кількість фруктових кислот, що містяться в полуниці, здатна викликати загострення.

Насіння в ягодах може викликати дискомфорт у людей із зубними протезами, захворюваннями ясен.

Несумлінні виробники часом використовують небезпечні агротехнічні речовини, такі як нітрати. Тому ягоди, які потрапили на прилавки магазинів раніше свого природного сезону, можуть становити небезпеку для здоров'я.

Фруктовий салат із полуницею

Інгредієнти:

полуниці середнього розміру — 2 склянки;

яблуко середнього розміру — 1 шт.;

банан — 2 шт.;

мед — 2 ст. л.;

несолодкий йогурт — 200 г.

Приготування.

Полуницю ретельно промити і нарізати на четвертинки.

Яблуко почистити від насіння та шкірки, нарізати кубиками, банан — півкільцями.

Викласти фрукти до салатниці, додати мед і залити йогуртом.

Полуничний чизкейк без випікання

Основу можна приготувати заздалегідь, наприклад, напередодні увечері, а начинку — за кілька годин до подачі полуничного чизкейку.

Інгредієнти:

печиво — 300 г;

масло вершкове — 150 г;

рикотта — 500 г;

вершки для збивання — 200 г;

полуниця — 400 г;

цукор — 70 г;

екстракт ванілі — 1 ч. л.

желатин — 6 г.

Приготування.

Печиво подрібнити в міксері чи в інший спосіб до дрібної крихти. Вершкове масло розтопити і додати в нього печиво, ретельно перемішати.

Форму діаметром 22 см застелити пекарським папером і викласти в нього суміш. Крихти розподілити рівномірно і добре утрамбувати тильною стороною ложки. Забрати в холодильник на 30 хвилин.

За цей час приготувати крем. У великій мисці змішати рикотту із цукром.

Полуницю помити й обсушити. Забрати плодоніжки. Половину ягід подрібнити занурювальним блендером до пюреподібного стану.

Полуничне пюре додати в крем із рикоттою і збити блендером ще раз. Повинен вийти гладкий світло-рожевий крем.

Вершки (кілька ложок відлити окремо) збити міксером до міцних піків. Ввести вершки в крем із рикотти, акуратно помішуючи знизу догори.

Замочити желатин у холодній воді приблизно 10-15 хвилин, віджати і викласти в підігріті вершки. Помішуючи, розчинити желатин.

Добре перемішати, дати охолонути, а потім додати в крем із рикотти та полуниці.

Викласти крем на бісквітну основу, розрівняти та знову прибрати в холодильник на 4-6 годин до застигання. Полуницю, що залишилася, порізати і прикрасити нею чизкейк зверху.

Зберігати чизкейк у холодильнику до подачі.

Просте варення з полуниці

Для виготовлення варення краще використовувати стиглі ягоди.

Інгредієнти:

полуниця — 500 г;

цукор — 140 г;

лимонний сік — 50 г.

Приготування.

Полуницю акуратно промити під проточною водою, але не залишати в рідині, щоб ягода не розмокла.

Видалити черешок і злегка висушити кухонним рушником. Викласти полуницю в каструлю (краще з нержавіючої сталі), засипати цукром.

Із лимона вичавити сік і влити до ягід. Накрити кришкою та залишити на 6-7 годин. За цей час полуниця має виділити сік, а цукор — розчинитись.

Після закінчення часу поставити каструлю з полуницею на вогонь і довести до кипіння, періодично помішуючи лопаткою.

Дати прокипіти на помірному вогні 30-40 хвилин, помішуючи не дуже часто. Температура має досягти 110°C.

Без додавання загущувача кінцевий продукт вийде досить рідким. Якщо хочеться густішої консистенції, можна збільшити час приготування.

Щоб перевірити консистенцію варення, можна трохи капнути на блюдце: якщо під нахилом крапля сповзає, консистенція все ще не дуже щільна.

Гаряче варення розлити по стерилізованих банках таким чином, аби залишити близько 1 см від краю банки.

Щільно закрутити кришки, перевернути догори дном і залишити до охолодження.

Зберігати варення краще в прохолодному, сухому місці, далеко від джерел світла та тепла. Перед вживанням варення бажано почекати щонайменше 2-3 тижнів. Відкриту банку зберігати в холодильнику та вжити протягом 3-4 днів.

Полуничне смузі

Смузі можна приготувати зі свіжої чи замороженої полуниці.

Інгредієнти:

полуниця — 250 г;

молоко — 200 г;

мед — 1 ст. л.;

м'ята;

лід.

Приготування.

Полуницю добре помити, видалити зелену частину та розрізати на половинки. Декілька ягідок відкласти для прикраси.

Викласти в блендер, додати молоко та мед. Перебити до однорідності.

У келихи розкласти лід, налити смузі та прикрасити листочками м'яти та полуницею.

Полуничний молочний коктейль рекомендується вживати відразу, щоб запобігти окисленню фруктів. Заморожування не рекомендується.

Полуниця в шоколаді

Полуницю, покриту шоколадом, можна подавати як окремий десерт або прикрасити торт.

Інгредієнти:

полуниця — 500 г;

шоколад — 180 г.

Приготування.

Промити полуницю під проточною холодною водою і добре просушити.

Шоколад дрібно розламати і розтопити, помішуючи, на водяній лазні при 80-90 °С (маючи на увазі, що шоколад тане вже при 50 °С). Що дрібніші шматочки шоколаду, то швидше розтануть.

Вимкнути вогонь і занурити в глазур полуницю одну за одною, притримуючи її за листя плодоніжки. Покрити ягоди шоколадом трохи більше, ніж наполовину.

Розкласти полуницю непокритою частиною ягоди вниз на аркуші пергаментного паперу і прибрати в холодильник, аби затвердів шоколад.

Смачного!

Також ми розповідали, що робити, щоби полуниця була солодка й не водяниста: чим підживити, коли почали формуватися ягоди.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.