Догори
Дати відгук

І навіть понюхайте: як зрозуміти, що пристойні на вигляд печериці зіпсовані

Викиньте гриби, якщо вони мають тухлий або гнильний запах. 

2 хв на прочитання22 Червня 2023, 21:12
Поділитись:

Печериці є смачним, поживним та універсальним інгредієнтом, який може збагатити своїм яскравим смаком майже будь-яку страву. На жаль, термін придатності у них не найдовший. Вже за кілька днів вони можуть усохнути і стати несвіжими.

Відповідає біолог Ірина Селютіна:

«Якщо ви помітили, що капелюшок гриба набув темного відтінку, а м’якоть на зрізі – колишнього білого або рожевого відтінку – гриб можна вживати. В цьому разі потемніння свідчить лише про те, що плодові тіла просто обветрилиси.

Таке потемніння буде безпечним, але тільки доти, доки на поверхні капелюшка не з’явиться слиз. Тоді від грибів треба відмовитися.

Якщо у потемнілих грибів пластинки з нижнього боку капелюшка щільні на дотик, але лише трохи потемніли – гриби готують як завжди.

Але якщо пластинки стали занадто темними і при цьому мокрими на дотик – гриби краще викинути».

ВАЖЛИВО! Завжди нюхайте гриби, коли вибираєте. Якщо печериці пахнуть пліснявою або гниллю – не купуйте.

Якщо гриби залежали у холодильнику

Позбавтеся грибів, покритих липким слизом. Слиз — явна ознака того, що печериці зіпсувалися. Що ще гірше, наявність плісняви на грибах робить їх цілком непридатними для харчування. Викиньте їх у сміття, щоб уникнути харчового отруєння.

Викиньте гриби, якщо вони мають тухлий або гнильний запах. Поганий запах — ще одна очевидна ознака псування. Свіжі гриби повинні мати трохи солодкуватий і землістий запах, але ніяк не гнильний. При появі даної ознаки позбавтеся грибів.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Агро
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище. Фото: Черкаський рибоохоронний патруль
Майже 2 тисячі коропів випустили у Чорнобаївське водосховище
1 хв на прочитанняВчора
Фото: ЦТС
Білгород-Дністровський порт до кінця року планує відкрити новий маршрут поставок до ЄС
1 хв на прочитанняВчора
Зображення згенеровано ШІ
Біорізноманіття на тарілці: чому ми їмо лише 150 із 30 000 їстівних рослин і чим це загрожує планеті
3 хв на прочитанняВчора
Фото: Максим Нікітін
Курка в томатно-овочевому соусі — один із найбільш вдалих і простих варіантів приготування
1 хв на прочитанняВчора
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитання18 Травня 2025
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитання18 Травня 2025
Бісквітний рулет із повидлом нашвидкуруч — рецепт із розряду «гості на порозі»
1 хв на прочитання18 Травня 2025
В Україні заарештовано зерновий морський термінал відомого бізнесмена
2 хв на прочитання17 Травня 2025