Догори
Дати відгук

І для талії, і для серця: лікар розповідає про небезпеку нерегулярного харчування

Чому потрібно спочатку забивати в щоденник час для прийомів їжі, а вже потім — роботу.

2 хв на прочитання22 Липня 2021, 07:39
Поділитись:

Білоруський лікар Андрій Біловешкін, к. м. н., автор і ведучий навчальних семінарів із ресурсів здоров'я, розповів про чотири наріжні камені здоров'я — режим харчування, режим фізичної активності, режим сну, режим роботи і відпочинку.

«Режим — це регулярна (щоденна) передбачувана послідовність дій. Наш організм звіряє і планує активності за циркадними ритмами і любить передбачуваність, це дозволяє йому налаштовуватися і адаптуватися з меншим навантаженням», — говорить він.

Лікар пояснює, що коли ми їмо більш-менш в один і той же час, то у нашої травної системи формуються стійкі умовні рефлекси. Натомість хаотичні нерегулярні прийоми їжі негативно діють на здоров'я. Дослідники встановили, що нерегулярне харчування негативно впливає на когнітивні функції, збільшує ризик метаболічного синдрому і ризик серцево-судинних захворювань, підвищує артеріальний тиск.

Андрій Біловешкін розповідає про дослідження, у рамках якого людям міняли графік харчування з регулярного на нерегулярний. Воно показало, що за 2 тижні помітно змінюється рівень інсуліну, холестерину загального і ЛПВЩ (ліпопротеїнів високої щільності).

Лікар застерігає навіть від періодичного хаосу у харчуванні — адже «харчовий джетлаг» навіть тільки на вихідних здатний збільшити ризик ожиріння. Хаотичне харчування збільшує ризик гастриту, пропуски прийомів їжі можуть призвести до пізніх «зажерів», збільшують ризик цукрового діабету, знижують рівень енергії. «Нерегулярне харчування знижує чутливість до інсуліну і збільшує вашу талію, холестерин, рівень тригліцеридів, впливає на почуття голоду і ситості у людей з нормальним і підвищеним вагою», — говорить Андрій Біловешкін.

Тому лікар радить підвищити регулярність харчування — їсти регулярно, в один і той же час.

«Для цього потрібно усвідомити, що ваша продуктивність базується на повазі своєї фізіології, що режим харчування, спорту, сну і роботи — це фундамент всього іншого. Тому починайте планувати тиждень із того, що забиваєте в щоденник і календар час для прийомів їжі, а тільки потім — роботу. Плануйте прийоми їжі з сім'єю або друзями в звичний час, створюйте свої традиції. Підвищення регулярності харчування допомагає контролювати голод, полегшить схуднення, поліпшить біомаркери. Оцінити регулярність вашого харчування допоможе ведення харчового щоденника», — радить Андрій Біловешкін.

Також лікар розповідає, як спалити жир за допомогою хрону.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Кактуси на підвіконні Корисні поради Домашні квіти
Корисні поради , щоб кактуси на підвіконні рясно зацвіли
1 хв на прочитання23 хвилини тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Рутарій — перетворення відходів на мистецтво природи (ФОТО)
1 хв на прочитаннягодина тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання7 годин тому
Зображення згенероване ШІ
Ганс Геневейн Роуз (Hans Gonewein Rose) — троянда-свято (ВІДЕО)
1 хв на прочитання7 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Понад 8 кілометрів браконьєрських сіток вилучили з заказника на Кременчуцькому водосховищі
1 хв на прочитанняВчора
Хмарно з проясненнями: прогноз погоди в Україні на 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитанняВчора