Догори
Дати відгук

Хочеться солоденького після вечері: як боротися із цим бажанням

Ця звичка може здатися нешкідливою

3 хв на прочитання26 Жовтня 2023, 16:34
Хочеться солоденького поборотися із бажанням Хочеться солоденького поборотися із бажанням
Поділитись:

Так буває досить часто – через кілька годин після вечері ви повертаєтеся на кухню по шматок пирога або плитку шоколаду. Хоча ця звичка може здатися нешкідливою, ці продукти можуть бути сповнені цукру, жиру, калорій і шкідливих добавок, які пов'язані з ожирінням та іншими захворюваннями.

 У тяги до солодкого може бути кілька причин:

  • дефіцит поживних речовин, 
  • незбалансоване харчування, 
  • вплив стресу,
  • певні хімічні речовини в мозку. 

Річ у тім, що голодом і ситістю керують гормони грелін і лептин, які сигналізують мозку, коли час починати або припиняти їсти. Однак потяг до їжі може перевершити ці сигнали. 

Чому виникає бажання з’їсти солодке

Дієтологиня Рейчел Річардсон розповіла, що в цьому можуть бути винні певні дієти. Наприклад, відмінною рисою кето-дієти є різке обмеження вуглеводів. Без них у вас може виникнути потяг до солодощів із високим вмістом вуглеводів, таких як цукерки та цукор. 

Дефіцит поживних речовин

Нестача вуглеводів також може призвести до зниження рівня цукру в крові, що призводить до посилення тяги до солодких закусок.  

За словами Річардсон, якщо ви тягнетеся до солодкого одразу після вечері, це може свідчити про нестачу певних речовин:

  • цинку, 
  • заліза, 
  • кальцію,
  • магнію. 

Магній, наприклад, допомагає регулювати вироблення інсуліну, який підтримує стабільний рівень цукру в крові. Без достатньої кількості магнію рівень цукру в крові може впасти, що призведе до потягу до солодощів.  

Незбалансоване харчування

Іншою причиною може бути сенсорно-специфічне насичення (ССС), також відоме як “десертний шлунок”.

ССС – це коли вживання певної їжі стає менш приємним, оскільки вона викликає відчуття ситості та дискомфорту. Однак вживання іншої їжі, наприклад, цукерок або тістечок, не пов’язане з неприємним відчуттям ситості, що підвищує ймовірність того, що ви захочете з’їсти їх більше. 

Ви також можете хотіти солодкого через те, що в мозок вивільняються хімічні речовини, що викликають гарне самопочуття, такі як серотонін і дофамін

Солодкі продукти активують систему винагороди мозку, звану мезолімбічною дофаміновою системою, яка змушує нейрони виділяти потік дофаміну. Це повідомляє мозку, що досвід був позитивним, що посилює таку поведінку.

Постійне вживання цукру наприкінці дня може призвести до того, що мозок виробить толерантність, і йому знадобиться ще більше солодощів, щоб отримати той самий приплив дофаміну і серотоніну. 

Вплив стресу

Стрес та емоційний розлад також можуть призвести до потягу до десерту, оскільки отримання більшої кількості серотоніну може поліпшити настрій і полегшити відчуття тривоги або депресії. 

Як боротися з потягом до солодкого

Збільшення різноманітності в раціоні може придушити цю тягу до солодощів. 

“Переконайтеся, що ваша вечеря містить баланс білка, клітковини та корисних жирів, щоб забезпечити відчуття ситості та зменшити потяг до солодкого після їжі”, – радить дієтологиня.

Річардсон також рекомендує замінити цукерки або випічку фруктами. Наприклад, ягоди, змішані з грецьким йогуртом або мигдалевою олією, містять небагато цукру, але також багаті на білок і клітковину, які довше збережуть відчуття ситості, радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.