Догори
Дати відгук

Хочеться солоденького після вечері: як боротися із цим бажанням

Ця звичка може здатися нешкідливою

3 хв на прочитання26 Жовтня 2023, 16:34
Хочеться солоденького поборотися із бажанням Хочеться солоденького поборотися із бажанням
Поділитись:

Так буває досить часто – через кілька годин після вечері ви повертаєтеся на кухню по шматок пирога або плитку шоколаду. Хоча ця звичка може здатися нешкідливою, ці продукти можуть бути сповнені цукру, жиру, калорій і шкідливих добавок, які пов'язані з ожирінням та іншими захворюваннями.

 У тяги до солодкого може бути кілька причин:

  • дефіцит поживних речовин, 
  • незбалансоване харчування, 
  • вплив стресу,
  • певні хімічні речовини в мозку. 

Річ у тім, що голодом і ситістю керують гормони грелін і лептин, які сигналізують мозку, коли час починати або припиняти їсти. Однак потяг до їжі може перевершити ці сигнали. 

Чому виникає бажання з’їсти солодке

Дієтологиня Рейчел Річардсон розповіла, що в цьому можуть бути винні певні дієти. Наприклад, відмінною рисою кето-дієти є різке обмеження вуглеводів. Без них у вас може виникнути потяг до солодощів із високим вмістом вуглеводів, таких як цукерки та цукор. 

Дефіцит поживних речовин

Нестача вуглеводів також може призвести до зниження рівня цукру в крові, що призводить до посилення тяги до солодких закусок.  

За словами Річардсон, якщо ви тягнетеся до солодкого одразу після вечері, це може свідчити про нестачу певних речовин:

  • цинку, 
  • заліза, 
  • кальцію,
  • магнію. 

Магній, наприклад, допомагає регулювати вироблення інсуліну, який підтримує стабільний рівень цукру в крові. Без достатньої кількості магнію рівень цукру в крові може впасти, що призведе до потягу до солодощів.  

Незбалансоване харчування

Іншою причиною може бути сенсорно-специфічне насичення (ССС), також відоме як “десертний шлунок”.

ССС – це коли вживання певної їжі стає менш приємним, оскільки вона викликає відчуття ситості та дискомфорту. Однак вживання іншої їжі, наприклад, цукерок або тістечок, не пов’язане з неприємним відчуттям ситості, що підвищує ймовірність того, що ви захочете з’їсти їх більше. 

Ви також можете хотіти солодкого через те, що в мозок вивільняються хімічні речовини, що викликають гарне самопочуття, такі як серотонін і дофамін

Солодкі продукти активують систему винагороди мозку, звану мезолімбічною дофаміновою системою, яка змушує нейрони виділяти потік дофаміну. Це повідомляє мозку, що досвід був позитивним, що посилює таку поведінку.

Постійне вживання цукру наприкінці дня може призвести до того, що мозок виробить толерантність, і йому знадобиться ще більше солодощів, щоб отримати той самий приплив дофаміну і серотоніну. 

Вплив стресу

Стрес та емоційний розлад також можуть призвести до потягу до десерту, оскільки отримання більшої кількості серотоніну може поліпшити настрій і полегшити відчуття тривоги або депресії. 

Як боротися з потягом до солодкого

Збільшення різноманітності в раціоні може придушити цю тягу до солодощів. 

“Переконайтеся, що ваша вечеря містить баланс білка, клітковини та корисних жирів, щоб забезпечити відчуття ситості та зменшити потяг до солодкого після їжі”, – радить дієтологиня.

Річардсон також рекомендує замінити цукерки або випічку фруктами. Наприклад, ягоди, змішані з грецьким йогуртом або мигдалевою олією, містять небагато цукру, але також багаті на білок і клітковину, які довше збережуть відчуття ситості, радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Прорив у медицині: створено універсальну протиотруту від укусів змій. Фото ілюстративне
Імунологи створили універсальну протиотруту від укусів отруйних змій на основі крові "людини-імунітету"
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне / Reuters
У Німеччині пасажирський літак опинився без керування на висоті 10 тисяч метрів
1 хв на прочитанняВчора
Алкоголь та артеріальний тиск: правда та міфи. Фото з відкритих джерел
Як алкоголь впливає на тиск: від короткочасного підвищення до хронічної гіпертонії
2 хв на прочитанняВчора
Фото ілюстративне
Українці за кордоном можуть пройти оцінку для підтвердження інвалідності
2 хв на прочитанняВчора
Похибки глюкометра: коли цифри брешуть і як їх зрозуміти
3 хв на прочитанняВчора
Міжнародний день вакцини проти ВІЛ: огляд сучасних розробок
4 хв на прочитанняВчора
Виявлено зв'язок між інгредієнтом популярних напоїв та ризиком раку крові - дослідження
3 хв на прочитання17 Травня 2025
У Саудівській Аравії відкрилася перша у світі клініка, де діагнози ставить штучний інтелект
4 хв на прочитання17 Травня 2025
Більше з GreenPost
Зображення згенеровано ШІ
Озеленення дахів — тренд 2025 року: як перетворити міське житло та присадибну ділянку на зелену оазу
3 хв на прочитання2 години тому
Фото: Рixabay
Достатньо, аби забезпечити домогосподарства газом на 3,5 роки: Туреччина виявила нові запаси газу у Чорному морі
1 хв на прочитання3 години тому
Вирощуємо цибулю правильно: секрети щедрого врожаю. Фото ілюстративне
Скільки разів можна садити цибулю на одному місці: поради для гарного врожаю
1 хв на прочитанняВчора
Астрологічний прогноз на 19 травня 2025 року. Фото з відкритих джерел
Астрологічний прогноз на 19 травня 2025 року
6 хв на прочитанняВчора
Львів стане першим містом в Україні з повноцінним 5G-зв'язком
2 хв на прочитанняВчора
"Укрнафта" отримала право на розробку Олеської газової ділянки, яка раніше належала Chevron
1 хв на прочитанняВчора
Австрія перемогла на Євробаченні-2025, Україна – дев'ята
1 хв на прочитанняВчора
На Житомирщині запрацювало найбільше в Україні підприємство з переробки промислових конопель
2 хв на прочитанняВчора