Догори
Дати відгук

Гарні новини зі Світового океану: температура перестала зростати

Проте в довгостроковій перспективі тенденція до підвищення збережеться.

4 хв на прочитання11 Липня 2024, 00:36
Зображення згенероване ШІ Зображення згенероване ШІ
Поділитись:

Деякі дослідники навіть робили ставки на те, скільки часу знадобиться для того, щоб температура перестала зростати. І ось цей день настав: уперше за останній рік температура поверхні Світового океану не перевищує максимальну температуру, яка коли-небудь спостерігалася в той самий день, розповідає Die Zeit

Це означає, що безпрецедентно тепла фаза в океанах досягла переломного моменту, за яким дослідники по всьому світу спостерігали з великою тривогою. Починаючи з 14 березня 2023 року, тобто вже понад 15 місяців, світовий океан тепліший, ніж будь-коли раніше. У деяких випадках із великим відривом.

Є певна іронія в тому, що новина про те, що не вимірюються максимальні температури, є новинною. Це при тому, що це навіть не означає, що світовий океан більше не є тривожно теплим. Хоча температура зараз трохи нижча, ніж у 2023 році, вона все ще набагато вища за попередній рекорд, встановлений у 2016 році.

Проте охолодження океанів є довгоочікуваним, давно запізнілим знаком — і дозволяє всім тим, хто з тривогою спостерігав за повільною катастрофою у світовому океані протягом місяців, зітхнути з полегшенням, принаймні на мить.

Рано чи пізно вона мала охолонути — адже температура океанів навряд чи може досягати рекордних показників на постійній основі. І те, що в 2023 і 2024 роках було так незвично тепло, також пов'язано з погодним явищем Ель-Ніньйо. Роки Ель-Ніньйо зазвичай найтепліші. Зараз фаза Ель-Ніньйо добігає кінця. І наприкінці літа дослідники очікують на Ла-Нінью — аналог Ель-Ніньйо, який зазвичай спричиняє похолодання.

Однак одного лише Ель-Ніньйо недостатньо, щоб пояснити, чому океани були такими незвично теплими протягом такого тривалого періоду часу. Теплова хвиля в океанах є вражаючим симптомом кліматичної кризи — і навіть значно перевищила багато прогнозів. Тому дослідники ламають голову над тим, чому такі екстремальні температури спостерігаються з того року. 

Одне з пояснень: окрім зміни клімату, Ель-Ніньйо та певних погодних умов, певну роль у досягненні рекордних температур відіграла заборона на використання певних видів палива в судноплавстві. Це пояснюється тим, що найдрібніші зважені частинки вихлопних газів, відомі як аерозолі, раніше мали охолоджуючий ефект в атмосфері. І могли б компенсувати частину глобального потепління. Але тепер це з'ясовується. 

Це також узгоджується з тим фактом, що торік не лише моря були тривожно теплими. Європейська програма супутникових спостережень Copernicus повідомила, що температура повітря також була вищою, ніж будь-коли раніше, в кожному окремому місяці протягом тринадцяти місяців. Це означає, що протягом 12 місяців вона була більш ніж на 1,5 градуса теплішою, ніж доіндустріальний середній показник. 

За прогнозами, зараз буде трохи прохолодніше як на суші, так і в морі.

«Я думаю, що температура поки що трохи знизиться. Щось інше було б ще більш несподіваним», — каже дослідник клімату Хельге Гьослінг з Інституту Альфреда Вегенера. У довгостроковій перспективі, однак, тенденція до підвищення збережеться. Навіть якщо найближчі роки стануть дещо прохолоднішими, кліматичні зміни, ймовірно, призведуть до значного потепління в майбутньому. 

В усьому світі перегрів океанів призвів до масового знебарвлення коралів, що завдало серйозної шкоди одній з найрізноманітніших екосистем на Землі. Цього року експерти також очікують особливо великої кількості та сили тропічних штормів. Ці прогнози, схоже, збуваються вже на початку сезону. На початку минулого тижня ураган «Берил» незвично рано для цього року досягнув 5-ї категорії і спричинив руйнування на Барбадосі, Гренадінах та Ямайці. Ці наслідки екстремальної спеки в морях неможливо виправити, навіть якщо океани трохи охолонуть.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
ФОТО: ілюстративне
Побачити планету неозброєним оком: вже в неділю Сатурн максимально наблизиться до Землі
2 хв на прочитання5 годин тому
ФОТО: М’язова дистрофія Дюшена
7 вересня - Всесвітній день поширення інформації про м’язову дистрофію Дюшена
3 хв на прочитання15 годин тому
ФОТО: Антисанітарія у країнах Африки / euronews
ВООЗ: у світі швидко зростає захворюваність і смертність від холери
2 хв на прочитання17 годин тому
Фото: «Їжа легко»
Картопляна запіканка з кабачками та м'ясним фаршем — чудовий вибір для ситної сімейної вечері
2 хв на прочитання18 годин тому
Досі користуєтеся радянським рушником, який подарувала бабуся? Його час викинути — і ось чому
7 хв на прочитання19 годин тому
Серед інгредієнтів — горілка: коктейль на $10 млн завоював шалену популярність на тенісному турнірі US Open
3 хв на прочитанняВчора
«Доісторичний Ноїв ковчег»: у Німеччині знайшли рештки невідомих ракоподібних — припускають, що їм 500 млн років
1 хв на прочитанняВчора
Готується план нових уражень енергетики України, - Шмигаль
2 хв на прочитанняВчора