Фітнес-тренер розповідає, як вживати цукор, щоб худнути
Вживати цукор можна без шкоди для здоров’я.
Те, що ви не зачерпуєте столовою ложкою білі кристалики, не означає, що ви виключили цукор, нагадує фітнес-тренер Віктор Мандзяк.
«Цукор із турботою про вас вже поклали в шоколад, кетчуп, неалкогольні солодкі напої і навіть хліб. Я би до цукру ще відніс соки, мед і сухофрукти», — наголошує він.
Фітнес-тренер говорить, що цукор може завдати шкоди людині, однак сам собою не шкідливий.
«Цукор — це що? Солодкі білі кристали, які, попадаючи в кишківник, під дією ензиму сахарази розщеплюються до глюкози і фруктози. У вигляді цих двох колєжанок вони поступають у внутрішнє середовище організму. Це шкідливо? Я вас питаю, глюкоза і фруктоза — це шкідливо? Якщо так, то шкідливими мають бути кіноа, дикий рис, яблуко чи грушка, як і будь-яка інша рослина їжа, яка вся містить в собі хоча б одну з цих речовин. Все, що нам лишається — їсти одне одного (або інших ссавців, якщо бридитесь людятинoю). Абсурдно? Погоджуюсь», — говорить Віктор Мандзяк.
Він пояснює, що несвідомо людина в їжі шукає не вітаміни, не мінерали, а калорії. Доки люди харчувалися натуральною їжею, так і було: задовольнивши свою потребу в калоріях, людина автоматично отримувала всі необхідні мікронутрієнти — «адже де калорії, там і вітаміни, і мінерали».
Але цукор — це калорії без вітамінів та мінералів.
Він говорить, що людина зможе отримати всі есенціальні речовини, споживаючи 50 г цукру, а якщо півкілограма — ні.
«Цукор — один із тих продуктів, які змушують людей пeреїдати і заправляти живiт в тpуси. Ні, він не дивиться на нас з цукерниці, і не приказує пхати до рота харчі, все прозаїчніше: він смачний, тому хочеться ще і ще, навіть при відсутності голоду. А щодо голоду, то в теорії все просто: якщо голодний, поїж — станеш ситим. А на практиці, якщо поїси цукор, станеш не особливо ситим і ненадовго. Тому їмо часто і багато... цукру. От вам дуже спрощений механізм переїдання (в цьому абзаці під цукром слід розуміти будь-яку їжу, що пройшла глибоку промислову переробку)», — говорить Віктор Мандзяк.
Він наголошує, що, споживаючи 50 г цукру, людина зможе не переїдaти і навіть xуднути, а ось якщо півкілограма — ні.
Отже, цукор може завдати шкоди людині при зловживанні, але при дозуванні він однозначно не шкідливий.
Також ми писали, що «існує дієта, яка підходить всім без винятку»: лікар розповів, як правильно жувати.