Догори
Дати відгук

Філіппінський тест допоможе відповісти, чи дитина фізіологічно готова до школи

Діти можуть бути готові до школи у 5 років і не готові в 7.

2 хв на прочитання28 Серпня 2023, 13:02
Поділитись:

Як зрозуміти, чи готова дитина до навчання в школі?

«Шкільна зрілість» — це сукупність певних навичок і умінь дитини, таких, як:

  • навик освоєння соціальної ролі учня;
  • навик навчальної діяльності;
  • вміння взаємодіяти з соціальним оточенням;
  • фізіологічна готовність до навчання в школі.

Філіппінський тест допоможе вам визначити один з показників шкільної зрілості — ступінь фізіологічної готовності до навчання в школі, розповідає «Дитячий психолог».

В дошкільному віці (зазвичай в 5-6 років) у дітей відбувається «напівзростовий стрибок у зрості», який полягає у суттєвому подовженні рук і ніг.

Для того, щоб дізнатися, пройшов цей стрибок зросту чи ні, потрібно попросити дитину доторкнутися правою рукою до лівого вуха, провівши руку над головою. Дитина 4-5 років не може цього зробити — руки ще занадто короткі.

Результат Філіппінського тесту достатньо точно характеризує біологічний вік дитини. Він відображає ступінь розвитку скелету, рівень дозрівання нервової системи, здатність головного мозку сприймати й оброробляти інформацію. Загалом таким способом перевіряється ступінь морфофункціональної зрілості організму.

Фізіологами встановлено, що, якщо дитина починає відвідувати школу до того, як у неї відбувся напівзростовий стрибок, це різко негативно позначається на її здоров’ї, в першу чергу — психічному, й украй рідко приносить успіх у навчанні. Чому так? Тому що після такого стрибка у зрості організм дитини стає надійнішим в біологічному сенсі, а тому — працездатнішим.

Паспортний вік, у якому проходить цей напівзростовий стрибок, може істотно варіюватися. У деяких дітей він завершений уже до 5 років, в інших — тільки після 7 років. Ясно, що в такому віці різниця в два роки — це дуже багато.

Після того, як напівзростовий стрибок завершений, у дитини з’являються реальні функціональні можливості до сидячої, досить тривалої роботи в рівному темпі (зрозуміло, ще невеликі — вони будуть швидко, але нерівномірно збільшуватися в міру дорослішання, та основа вже закладена).

До слова, «те, що розповідають у школі дітям про правильне сидіння за комп’ютером, — маячня»: ось що радить лікар.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.