Догори
Дати відгук

Експерти пояснили, чому ціни на сільгосппродукцію зростатимуть

Справа не лише у змінах у законодавстві.

4 хв на прочитання05 Липня 2021, 15:30
Сільгосппродукція Сільгосппродукція
Поділитись:

Законопроект № 5600 «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень» було винесено на позачергове засідання парламенту. На думку громадської активістки Олени Підгірної, це свідчить, що «що він усім горить і голосувати його будуть більшістю в максимально стислі терміни».

Олена Підгірна передбачає подорожчання сільськогосподарської продукції у разі прийняття законопроєкту № 5600.

«Тому що підвищується податок на землю та введення нових податків на неї ж, рідненьку, це обов'язково призводить до подорожчання продукту, який на землі росте.

І безкоштовні 2 гектари для ведення господарства стануть золотими. Як ринок відрегулює цей момент, мені складно прогнозувати. Можливі варіанти. Те, що гряде глобальний переділ власності, здається, вже всім зрозуміло.

Але й це ще не все. У нас податком планують обкласти і ті ділянки, на які немає права власності. Це звучить так: «залучення до оподаткування земельним податком ділянок, право власності на які не оформлено, але вони фактичного використовуються». Процедура корупційна до неподобства. За так звану «самовільно зайняту ділянку» податкова нарахує податкове зобов'язання відразу за весь рік наперед. А це пахне зловживаннями, розбірками, банкрутством та іншими радощами», — написала Олена Підгорна.

Проте експерт з фінансового права й економіки Микита Соловйов вважає, що хоча законопроєкт № 5600 є абсолютно невдалим, про «золоті 2 га» говорити не випадає. У коментарі GreenPost він нагадує, що новела про мінімальну ставку податку на землі сільгосппризначення призведе лише до вирівнювання податкового навантаження на схематозників і чемних платників податків. Експерт прогнозує, що ціни на сільськогосподарську продукцію — пшеницю, олію тощо — продовжуватимуть зростати, але пояснює це світовою тенденцією.

Що ж до оподаткування земельних ділянок, не оформлених належним чином, які фактично використовуються, Микита Соловйов нагадує: в Україні є багато ділянок, які використовуються незаконно. Зазвичай такі ділянки використовуються або в результаті «чистого» самозахоплення, або, якщо комерційна структура діє більш продумано, — як недооформлена ділянка.

«Я завжди стаю на бік платника податків, коли йдеться про те, що він у легальний спосіб оптимізує своє податкове навантаження — це природно, це світова практика, і в нас Податковий кодекс теж прямо це передбачає. Але дуже великий відсоток сільгоспвиробників ухиляються від сплати податків або загальнодержавних платежів протиправно. Законопроєкт № 5600 фактично затикає одну з дірок у паркані, яка давала змогу це робити досить безпечно.

Так, спосіб, яким це нам зараз намагаються зробити, є нерозумним. Звісно, набагато краще це було би зробити шляхом інвентаризації земель, а в тій процедурі, що прописана в законопроєкті, є дуже велика корупційна складова — вони мають право звернути чи не звернути увагу, а коли чиновник має право помітити порушення або не помітити, то це призводить до можливості «вирішувати питання» із платником податків, у цьому випадку —  із землекористувачем. Але не є правильним, розумним і не сприяє економічному розвитку ситуації, коли одна частка платників податків виконує свої зобов’язання, а друга — цього уникає. Це не чесна конкуренція. Поряд з іншими причинами, з яких до нас не люблять заходити білі, прозорі інвестори, є й ця — ніхто не хоче мати купу конкурентів, які в нелегальний спосіб значно зменшили податкове навантаження», — говорить Микита Соловйов.

Експерт вважає закономірними істерики з боку агрохолдингів, які збудували схеми «оренди без оренди», але вважає цілком нормальним виконання зобов’язання сплачувати податок за користування землею — адже це слід було робити вже понад десятиріччя, і частина аграріїв це сумлінно робила й раніше.

Раніше ми повідомляли, що фанатів пива очікує зростання цін на улюблений напій.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Стоматологія по-простому»
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитання3 години тому
Мегаполіс Пекін є одним із найбільш постраждалих від просідання ґрунтів. Джейд Гао/AFP/Getty Images
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитання4 години тому
19 квітня свято День велосипеда Переваги для міста Європейський велорух
Двоколісний рай, Європа, урбанізація: сьогодні відзначають День велосипеда
6 хв на прочитання5 годин тому
3 рослини, які легко виростити з кісточки вдома: екзотика на підвіконні
2 хв на прочитання6 годин тому
Японія, ЄС та UNDP передали Україні обладнання для управління відходами руйнувань та побутовими відходами
2 хв на прочитання8 годин тому
Найгірші «сусіди» для троянд
1 хв на прочитання8 годин тому
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитання9 годин тому