Догори
Дати відгук

Фанатів пива очікує зростання цін на улюблений напій

Приріст ціни на пиво буде неоднорідним: від 30–50 копійок до 6–7 гривень на кожному літрі.

3 хв на прочитання15 Червня 2021, 10:45
Приріст ціни на пиво буде неоднорідним: від 30–50 копійок до 6–7 гривень на кожному літрі Приріст ціни на пиво буде неоднорідним: від 30–50 копійок до 6–7 гривень на кожному літрі
Поділитись:

Улюблений напій багатьох українців подорожчає: стало відомо, що ціна на пиво вже найближчим часом може різко підскочити. За прогнозами експертів продовольчого ринку, ціна може зрости до семи гривень за літр.

Ідеться у першу чергу про те, що підвищення ціни може бути пов’язане з новою методикою обчислення акцизу на пиво. Адже  в уряді підготували законопроєкт № 5600, який має внести зміни до Податкового кодексу України, в тому числі підвищити акцизні збори зі спиртного. Про це повідомляє agronews.ua.

Однак, якщо акциз на всі спиртні напої просто планують механічно підняти на 5 %, то для пива підготували свій, окремий, сценарій підвищення податку. 

Як будуть підвищувати акциз на пиво

Зараз за пиво сплачується акциз із розрахунку на літр виробленого пива. Він становить 2,78 гривні на літр. Однак законотворці з Кабміну хочуть брати акциз не з літра пива, а з літра спирту, який міститься у пиві. Вартість цього акцизу становить 59,82 гривні на літр.

Через тривалі карантинні обмеження та кілька локдаунів, пивна галузь і так зазнає величезних збитків. Зокрема, продаж кегового пива скоротився на 66 %. Однак, попри це, пивна галузь за 2020 рік сплатила до бюджету 26 мільярдів гривень податків.

Як вплине урядова ініціатива на пивний ринок

Підвищення акцизної ставки і, відповідно, ціни на пиво, скоротить обсяг продажів цього напою. Й у підсумку, замість підвищення податкових надходжень від пива, держава отримає їхнє скорочення.

В Кабміні пояснюють такі зміни в оподаткуванні прагненням підтягти українські акцизи до європейських. Однак українці сьогодні і так уже платять з одного літра пива 4,62 гривні акцизу (2,78 гривні з виробництва та приблизно 1,84 — з реалізації). А в Європі акцизні збори з літра пива становлять приблизно 3,07 гривні. Тобто в нас і так уже податок вище ніж у Європі.

Всі затрати нового оподаткування ляжуть на гаманець споживача

Природно, що за підвищення акцизної ставки зрештою заплатить споживач. Приріст ціни на пиво буде неоднорідним: від 30–50 копійок до 6–7 гривень на кожному літрі.

Власник пивоварні First Dnipro Brewery Дмитро Некрасов пояснив такий розкид за цінами. Якщо у пивоварні є свої точки збуту, які стабільно приносять дохід (фірмові магазини, бари чи пивні ресторани), то зростання ціни на пиво з низьким вмістом спирту (до 5 %) буде невеликим. Величина акцизу на літр становитиме приблизно 3 гривні. Це не набагато вище, ніж чинний акциз розміром 2,80 грн.

Якщо ж пиво буде з вмістом спирту 7–8 %, то акциз становитиме приблизно 5 гривень на кожному літрі.

Ще гірше, якщо у виробника немає постійних точок збуту, і він просто віддає свій товар для роздрібного продажу. Тоді ціна на пиво підвищиться ще більше.

До слова, на Кіровоградщині з плантації у приватному господарстві збирають до 120 кг полуниці за п’ять годин (ВІДЕО).

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.