Догори
Дати відгук

Експерт розкритикував доповідь про сміття можновладця із Міндовкілля

Руслан Стрілець виступив непрофесійно, тому що окреслив проблеми, але жодного слова не сказав про їх вирішення.

2 хв на прочитання26 Лютого 2021, 15:04
Представник Міндовкілля не зміг на Всеукраїнському форумі різнобічно представити ситуацію з переробкою сміття Представник Міндовкілля не зміг на Всеукраїнському форумі різнобічно представити ситуацію з переробкою сміття
Поділитись:

У профільному міністерстві привселюдно скаржаться на хаос у сфері поводження з відходами, але самі не пропонують шляхи для зміни ситуації на краще. Про це розповів експерт з управління відходами UIF Олександр Лимар. 

Він проаналізував виступ на форумі «Україна 30» заступника міністра охорони навколишнього середовища Руслана Стрільця та дійшов невтішних висновків: у міністерстві здатні скаржитися на проблеми, але не бачать шляхів їх подолання.

«Вразило визнання, що чинний закон «Про відходи» — це мертвий закон, який настільки застарів, що вже навіть не гармонізований з іншими законодавчими актами України. Сфера поводження з відходами сьогодні — це корабель, який плаває самостійно без чинної дозвільної системи», — каже Лимар.

Експерт також звернув увагу на те, що статистика, якою оперував заступник міністра, бралася із середніх показників і застарілих норм.  

«На думку заступника міністра, сортування відходів — це якась напівлегальна діяльність підприємств, робота яких здійснюється без документів, як і те, що в результаті сортування та реалізації вторсировини вони «ще й отримують додаткові кошти». Незрозуміло, що не влаштовує заступника міністра: відсутність контролю грошового потоку або сортування», — дивується експерт.

За словами Олександра Лимаря, профільне міністерство сьогодні не дає чіткого роз'яснення, чим саме є «переробка» і чи можна сортування вважати переробкою. Тому деякі муніципалітети, використовуючи цю невизначеність, встановлюють сортування або користуються послугами компаній, які це пропонують. Та й узагалі будь-яка спроба зменшити кількість відходів, що надходять на звалища, має заохочуватися. І зауваження про те, що через сортування полігони менше отримують відходів, ніж вони хотіли б, прозвучало досить дивно.

Експерт у сфері поводження з відходами  також додав, що заступник міністра не згадав про найслабкіші сторони системи поводження з відходами в Україні, без яких спроби реформування — марні.

Як ми повідомляли раніше, у столиці найдорожче за вивіз сміття платять мешканці будинків, які користуються для цього послугами керуючої компанії. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
25 квітня свято Міжнародний День ДНК Спадковість Скринінг
Унікальне ДНК людини відповідає за таланти, допомагає ловити злочинців, визначає хвороби до народження
5 хв на прочитаннягодина тому
На Кіровоградщині лісгосп має сплатити понад 200 тисяч
Фото ілюстративне
Суд повернув громаді Києва земельну ділянку біля Біличанського лісу, на якій розташована траса Київ-Ірпінь
1 хв на прочитання2 години тому
Корисні поради від лікаря Сніданок
6 причин пити оливкову олію вранці: наслідки вас приємно здивують
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: «Їжа легко»
Соковита курочка з хрумкою картоплею в духовці — простий і доступний рецепт святкової страви
1 хв на прочитання9 годин тому
Будьте уважні до дрібниць: фінансовий гороскоп на четвер, 25 квітня
1 хв на прочитанняВчора
Подбайте про онлайн-безпеку: поради від кіберполіції
1 хв на прочитанняВчора
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитанняВчора
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитанняВчора