Догори
Дати відгук

Екологічний Новий рік: яку ялинку вибрати

Живі новорічні дерева, що продаються з рук, імовірно, зрубали браконьєри.

4 хв на прочитання15 Грудня 2021, 13:34
Фото: greenpost.ua Фото: greenpost.ua
Поділитись:

Новорічна ялинка — традиційний символ зимових свят. Вона створює казкову атмосферу та затишок. Хочеться, щоб ялинка приносила не лише естетичне задоволення, а й була безпечною для нас і для природи!

Живі ялинки

Прибічники штучних ялинок стверджують, що вирубування дерев на Новий рік завдає шкоди природі. Це не зовсім так. Ялинки можуть спеціально вирощувати до Нового року на плантаціях або вирубувати там, де звичайний ліс не росте, наприклад, під лініями електропередачі.

Плантації ялинки нічим не відрізняються від плантацій гарбуза чи кукурудзи: урожай збирають, на місці вирубаних висаджують нові, доглядають їх, а через декілька років вирубують знову.

Щоб купити правильне дерево, краще вирушити на ялинковий базар, де продавці видають квитанцію та можуть показати документи на заготівлю та провезення. А ось живі новорічні дерева, що продаються з рук, імовірно, зрубали браконьєри.

Ялинові гілки та вінки

Натуральна альтернатива новорічній ялинці — ялинові лапи або букет із ялин. Його можна зібрати в лісі або купити готовий на ялинковому базарі.

Жодна рослина не постраждає, вам не доведеться нести на собі велике дерево додому, а запах живої ялинки та атмосфера свята будуть забезпечені.

Штучні ялинки

Що стосується штучних ялинок, наша порада така: не купуйте нові, а якщо у вас вже є штучна ялинка, використовуйте її якомога довше.

Ресурси, які потрібно витратити, щоб зробити, привезти та продати пластмасове дерево більші, ніж у випадку живої ялинки.

Штучна ялинка окупає свій екологічний слід лише у тому випадку, якщо її використовують протягом 20 років. Більшість штучних ялинок виготовляють у Тайвані та Китаї, а значить везуть здалеку: витрачають паливо та викидають парникові гази.

Ялинки роблять із металу та пластику і часто використовують ПВХ, тому їх неможливо переробити, а саме виробництво може бути токсичним. ПВХ — це поліхлорвініл, різновид пластику, до складу якого входять фталати, токсичні речовини, які з легкістю потрапляють в організм, особливо дитячий, і порушують його розвиток.

Жива ялинка в горщику

В останні роки багато магазинів продають до Нового року невеликі хвойні дерева у горщику, які надалі можна висадити у відкритому ґрунті.

Не забувайте, що  необхідно забезпечити спеціальні умови вдома, щоби навесні пересадити дерево на ділянку. Після свят слід винести ялинку на балкон, там прохолодно і вона добре почуватиметься.

Прикрасити дерево, що росте у дворі

Якщо штучної ялинки у вас немає, а живу купувати шкода чи не хочеться, то найбільш екологічну ялинку можна зробити із підручних засобів: паперу, фотографій, книг, іграшок, шишок і гірлянд.

Ялинки з покидькового матеріалу та предметів побуту

На сьогодні — це один із найбезпечніших для довкілля та для людини варіантів прикрасити дім до новорічних свят. Вам не потрібно буде турбуватися, що температурний режим виявиться для деревця згубним і воно загине.  До того ж, процес майстрування такого декору — гарний привід провести передріздвяний і передноворічний час разом зі всією родиною та долучити до корисної справи дітей.

З чого можна майструвати екоялинки?  Папір, гілки, книги, предмети інтер'єру, нитки та кульки, залишки деревини після ремонту, тощо.

Як утилізувати?

Якщо у вас вже є штучна ялинка, використовуйте її якомога довше, а не купуйте кожні декілька років нову — більш зелену, високу та пухнасту.

Жива ялинка поки росте, поглинає вуглекислий газ і допомагає стримувати темпи глобального потепління.

Але якщо в січні живу ялинку просто відправити на звалище, вона як і будь-яке органічне сміття виділятиме метан, що впливає на зміну клімату. Двометрове дерево, розкладаючись на сміттєзвалищі, викине в атмосферу 16 кілограмів CO2 — стільки ж, скільки виробництво 160 паперових стаканчиків.

Ялинки

У лісі дерева теж вмирають і падають, але у природному середовищі розкладання відбувається за інших умов, і мертва деревина стає не міським сміттям, а живильним середовищем для зростання нових рослин та організмів.

Живу новорічну ялинку можна здати на переробку: з неї зроблять тріску і використовуватимуть як підстилку для тварин.

Раніше ми вже писали, як вибрати екологічну ялинку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Тюльпани — окраса весняного саду (ФОТО)
1 хв на прочитання29 Березня 2024
Самовільно рубали дерева
На Рівненщині затримали злочиців, які самовільно зрубали деревини на майже 90 тис. грн
1 хв на прочитання10 годин тому
Як діяти, коли горить ліс і торф
На Полтавщині вигоріли майже 300 га сухостою: як діяти у разі лісових, степових та торф’яних пожеж
1 хв на прочитання10 годин тому
Фото з відкритих джерел
День бур'янів: чи такий страшний бурʼян, як його малюють?
4 хв на прочитання12 годин тому
Новий регламент ЄС щодо упаковки PPWR: багаторазове пакування, заборона на деякі види пластику та мінімізація плівки
2 хв на прочитання13 годин тому
Розваги на джипах, квадроциклах та багі у заповідниках можуть заборонити законом: деталі
1 хв на прочитання13 годин тому
Правоохоронці викрили посадовців, які зрубували сторічні дуби в Чорнобильському заповіднику
2 хв на прочитання14 годин тому
Збитки довкіллю внаслідок атаки по ДніпроГЕС становлять понад 140 млн гривень
1 хв на прочитання15 годин тому