Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Еко
  • Зрубана, в горщику та з будівельної драбини: як вибрати екологічну ялинку

Зрубана, в горщику та з будівельної драбини: як вибрати екологічну ялинку

За кілька десятиліть українці звикли до традиційних зрубаних ялинок, або різдвяних деревець із ПВХ. Але на сьогодні вибір дійсно екологічних і креативних новорічних красунь цим переліком далеко не обмежується

14 хв на прочитання10 Грудня 2020, 15:40
Фото: pixabay.com Фото: pixabay.com
Поділитись:

Цьогоріч Україна зустрічатиме перші карантинні Різдво та Новий Рік. Заборони та соціальні обмеження, до яких держава вимушено вдалася, щоб зупинити розповсюдження коронавірусу, спонукають українців раніше, ніж зазвичай почати прикрашати ялинку до свята, щоб принести хоч трохи казкового настрою до своїх осель

З четверга при державних лісгоспах запрацюють перші ялинкові базари. А у гіпермаркетах на полицях і в спеціально оформлених тематичних зонах уже можна побачити, помацати й купити штучні деревця. Як обрати головну окрасу зимових свят так, щоб вибір був екологічним, довго милував око та не бив по кишені, дізнавався GreenPost. 

Головна красуня свята: обрати ялинку штучну чи живу 

У великих та малих українців, які вже сьогодні задумалися над тим, а який новорічний символ обрати для прикраси оселі, є кілька варіантів: зрубане дерево, живе деревце у горщику, штучна ялинка та ялинка, зроблена з підручних матеріалів. У кожного із них є свої переваги, недоліки та своя ціна. 

Зрубана сосна чи ялинка

Це “класика” жанру ще з того часу, як германські племена розвішували у лісі на гілках ялин амулети та подарунки, намагаючись задобрити духів лісу. А у 18 столітті звичай прикрашати на Різдво вічнозелене деревце поширився усією Європою. 

Переваги: на користь зрубаної соснової чи ялинової красуні говорять естетичний зовнішній вигляд деревця та відсутність відходів після використання. Адже гілки та стовбур можна віддати на переробку (якщо ви мешкаєте в місті) чи використати для опалення домогосподарств у сільській місцевості. А соснові голки (за умови, якщо ви впевнені, що деревце виростили в екологічно ситій місцевості) можна використати для приготування настоянок та лікувальних ванн. До того ж, смола, яка у теплі приміщення починає виділятися зі стовбура дерева, наповнює повітря корисними мікроелементами. Це можна вважати своєрідною природною інгаляцією. 

Недоліки: купуючи ялинку з рук, можна натрапити на нелегальний зруб. У передріздвяний час особливу активізуються браконьєри. Зазвичай, вони полюбляють влаштовувати “базари” біля людних продовольчих ринків чи станцій метро. Сосни та ялинки лежать штабелями прямо на землі, а покупці нещадно смикають деревця, обираючи довговічне. Зрештою, на ранок Різдва та Нового Року мегаполіси завалені понівечиними соснами та ялинками, яких викинули лише тому, що вони не мали попиту та не принесли власникам прибутків. На прибирання такого святкового сміття також витрачають свої ресурси комунальні служби. Адже вже непотрібні новорічні красуні заважають пішоходам і водіям.

Викинута на сміттєзвалище чи в прибудинковий смітник ялинка або сосна починає розкладатися та утворювати метан, який провокує появу в атмосфері озонових дірок. Крім того, її карбоновий слід - 16 кілограмів вуглекислого газу. 

Альтернатива: купувати лише ті зелені красуні, які мають на стовбурі спеціальний жовтий чіп, що вказує на те, що деревце було зрубане легально. Також у продавців завжди необхідно запитувати дозвільні документи на торгівлю й екологічний паспорт і сертифікат на деревце. 

Перевірити законність рубки зеленої красуні можна на сайті yalynka.info, у додатку для Android або на сайті Державного агентства лісових ресурсів. Туди достатньо ввести реєстраційні дані з сертифіката.  

 Ще один варіант - особисто приїхати на ферму, де деревця спеціально вирощують до новорічних свят, та придбати сосну чи ялинку там. Також можна відвідати ялинкові базари, які з 10 грудня відкриваються при державних лісогосподарських підприємствах.

Скільки коштує: у Києві ціни на сосни та ялини стартують від 200 грн та закінчуються на позначці 1500 грн. Принаймні, за таку ціну символ Нового року можна придбати на ялинковому базарі на Дорогожичах, який розпочав свою торгівлю минулими вихідними.

Лісівники кажуть, що на їх святкових ярмарках середня ціна за деревце - 75 грн. Найдорожчі ялинки цьогоріч в Івано-Франківську - по 120 грн. Друге місце посідають Чернівці із вартістю в 109 грн. На третьому місці підконтрольна Україні територія Луганської області. Там за вічнозелене деревце просять 106 грн. Найдешевше сосна чи ялинка обійдуться мешканцям Харкова (48 грн) та Полтави (55 грн).

Хвойні рослини в горщиках

Екоактивісти називають їх “найекологічнішою” окрасою Нового Року. Популярністю користуються блакитні ялини, ялиці, ялини звичайні та ялини канадські.

Переваги: такі деревця, навіть, якщо вони вирощені спеціально до зимових свят, не “помирають”, а продовжують жити. Після зустрічі Нового року їх можна висадити у відкритий ґрунт. Вони також виділяють приємну на запах смолу й цим покращують якість повітря. Окрім того, від хвойних у горщиках не буває такої кількості голок, як від зрубаних дерев і прибирати за ними легше.

Недоліки: за деревцями в горщиках нелегко доглядати. Вони потребують спеціального температурного режиму (в приміщенні має бути досить прохолодно), режиму поливу, удобрення. Біологи та фахівці у галузі садівництва стверджують, що з десяти висаджених у ґрунт “горшкових” хвойних приживається лише одне деревце.

Альтернатива: якщо ви зупинили свій вибір на живій рослинці в горщику, варто перед тим проконсультуватися з фахівцями щодо догляду за нею, подивитися пізнавальні відео на цю тему й купити все необхідне, аби ваша ялинка добре пережила зиму в приміщенні, а весною прижилася в землі. При покупці варто звернути увагу на розмір дерева: чим він менший, тим довше вічнозелена красуня буде почувати себе добре в приміщенні перед висадкою. 

Ціна: хвойні до 30 см (переважно ялини блакитні) коштують в середньому 350 грн. Деревця у півтора метра обійдуться в 1500 грн. Купити можна на спеціалізованих сайтах. За два тижні до Нового року деревця, зазвичай, з'являються в продажі в мережах популярних супермаркетів. 

Штучна ялинка

Здавалося б, що це - найкращий варіант для охочих зберегти ліси планети та заощадити сімейний бюджет. Адже штучна ялинка - гарна альтернатива зрубаній і, на відміну від неї, прослужить довгі роки. 

Але екоактивісти попереджають українців про підводні камені такого вибору. 

“Штучні ялинки у нашій країні не підлягають переробці. Вона залишатиметься на сміттєзвалищі близько 400 років. З одного боку - вирубка ялинок часто є незаконною, а це руйнує ліси. З іншої сторони - штучні ялинки теж біда, адже це пластик з металом, який дуже важко переробити”, - кажуть у ГО “Україна без сміття”

Переваги: штучна ялинка - гарна альтернатива деревцю, що куплене невідомо у кого з рук та може виявитися зрубаним нелегально. У такому разі ви й справді допомагаєте певним чином зупинити незаконну порубку хвойних. Бо ж попит завжди породжує пропозицію. Штучна зелена красуня довговічна: вона буде дарувати вам відчуття свята до 50 років. За бажанням її можна творчо модифікувати: прикрасити справжніми шишками чи зробити сніговий покрив за допомогою спеціальних фарб. Після свята таку ялинку можна розібрати й покласти в коробку до наступної зими - вона не займе багато місяця. 

Недоліки: із найочевидніших - неекологічні, а то й небезпечні матеріали, з якого зроблене святкове деревце. Йдеться про поліпропілен і монофіламентну нитку або полівінілхлорид, який створюється з нафтових ресурсів з додаванням шкідливих сполук свинцю. Такі сполуки надзвичайно канцерогенні й при нагріванні (тепло батареї, обігрівача чи електричної гірлянди) виділяють у повітря цілий “букет” шкідливих речовин. Зокрема, і газ фосген. Це стосується, як “литих” ялинок, які українці чомусь вважають безпечнішими, так і сосонок з пластикової волосні та ялинок із ПВХ. 

Крім того, такі новорічні красуні пожежонебезпечні. Вони спалахують від однієї іскри сірника, яким ви підпалюєте різдвяну свічку.

Небезпечна штучна ялинка і для довкілля. За даними організації Carbon Trust, рукотворні зелені красуні залишаються після себе карбоновий слід, який у 10 разів більше, ніж у живих ялинок. Йдеться про 40 кілограмів вуглекислого газу, який виділяється при виробництві й транспортуванні однієї ялинки. 

Альтернатива: якщо, все ж таки, бажаючи не рубати ялинку та не надто витрачатися на святкове деревце, ви зупинилися на штучній сосні чи ялині, обирайте свідомо. Не купуйте на ринках, де вироби можуть бути контрафактними й низької якості. Штучну ялинку найкраще купувати у магазинах. Обов'язково запитайте документи на товар та поцікавтеся, наскільки безпечний матеріал, з якого виготовили зелену красуню. Намагайтеся придбати деревце, яке оброблене спеціальним розчином, який запобігає горінню, чи виготовлене з пожежобезпечних матеріалів.   

Ціна: “литу” ялинку, висотою 120 см можна придбати за 1400 грн. За новорічне деревце, висотою 150 см, доведеться віддати 1900 грн. А триметрова ялинка “потягне” на 8,5 тис. грн. Пухнасті сосни з пластикової волосні коштують дешевше. Деревце, висотою 70 см, продадуть за 350 грн. Це  - один із найдешевших варіантів. За півтораметрову зелену красуню доведеться заплатити 750 грн. Найвище - триметрова - коштує в середньому 2800 грн. За метрову ялинку ПВХ покупця попросять заплатити 340 грн. Півтораметрова обійдеться у 700 грн. 

Варто зауважити, що це - ціна на базові ялинки та сосни. В залежності від додаткових опцій (наявність шишок, вмонтованих світлодіодних гірлянд) їх вартість збільшується в середньому на 30 відсотків. 

Проте, еколог Олександр Соколенко вважає всі три варіанти згубними для довкілля. Він розповів спеціально для GreenPost про приховані недоліки зрубаних, штучних та ялинок у горщику й порадив альтернативні варіанти прикрашання оселі до Нового року. 

“Якщо обирати між традиційними зрубаною ялинкою, штучною та сосновими в горщиках, я б радив відмовитися від усіх трьох варіантів, бо жоден із них не є екологічним, - каже Соколенко, - Звичайно, представники держлісгоспів мені заперечать і скажуть, що їх ялинки - цілком легальні й спеціально вирощуються до нового року. Але з тою екологічною ситуацією, яка у нас склалася в країні, набагато кориснішим було б не рубати щороку ці молоді насадження, а дозволити хвойному лісу вирости”. 

За словами еколога, купівля дерева із жовтим чіпом, який має свідчити про його легальне погодження, не застрахує від зустрічі з браконьєрами чи крадіями. Крадіжка сосон і ялин із лісгоспів напередодні новорічних свят - це поширена практика. Ще один ризик - купити деревце, яке росло так званим самосівом. Це означає, що сосна (рідше - ялина) посіялася та виросла сама по собі, наприклад, на місці колишніх сільськогосподарських угідь. Як правило, хвойних самосівів багато неподалік залізничних шляхів. Вони вносять свій вклад у очищення повітря й такі насадження навпаки треба оберігати, а не формувати попит на їх знищення.

“Штучна ялинка здається екологічнішою: один раз купив і користуйся сорок років. Але не потрібно забувати, що всі штучні ялинки, незалежно від конкретного виду матеріалу, вироблені з використанням нафтових матеріалів. Україна зараз не має можливості утилізувати такі ялинки, коли вони опиняться на смітнику. А, отже, вони розкладатимуться там сотні років. Звичайно, це менше лихо, ніж кілограми пластикових пакетів з магазину щодня, які продукує велике місто. Але природі це шкоду наносить. Крім того, такі вироби часто неестетичні й вдома після них не можна позбавитися запаху дешевого пластику”, - коментує ситуацію Соколенко.

Еколог також застерігає від купівлі ялинок та сосон у горщиках, які продавці потім радять висаджувати в землю й так зберігати природу. 

“Напередодні свят в магазині продавці можуть загітувати придбати дерева в горщиках. Зазвичай, це сосна звичайна, ялина блакитна, кипарис. Здається, що це найкращий варіант: на свята в квартирі живе дерево, а після його можна не вбивати, а висадити в ґрунт. Але тут є свої складнощі. По-перше, молоді хвойні дуже не люблять пересадок і більшість із них згодом гине. По-друге, аби дерево вмістилося в горщик, йому часто пошкоджують кореневу систему. Така ялинка заледве “протягне” два тижні й почне швидко вмирати. Навіть, коли з деревцем все гаразд і воно спокійно пережило свята, далі настає найскладніший період: забезпечити йому умови для життя. Кімнатна температура й освітлення від люстри тому самому кипарису не підходять: він полюбляє багато світла і холодні температури. Отже, йому їх потрібно створити. Не краща ситуація і з сосновими. які радять після використання висадити в ґрунт. Коли людина має приватний будинок, - це легше. І майже неможливо в умовах сучасних мегаполісів. Навіть, якщо сосну чи ялину посадити біля багатоповерхового будинку, хтось має дбати про те, щоб у дерева був придатний ґрунт і забезпечити йому необхідний полив”, - пояснює Олександр Соколенко.

Еколог радить узагалі відмовитися від звички зустрічати Різдво та Новий Рік з хвойними деревами, незважаючи на те, живі вони чи штучні. Соколенко радить прикрашати оселю букетами сухоцвітів, які є природним матеріалом і не несуть загрози для здоров'я людини. Можна повернутися до прадавніх традицій і замість ялинки прикрасити дідух - сніп жита, якому наші предки придавали особливу форму. Для любителів живих рослин підійдуть квітучі вазони на кшталт зигокактуса (різдвяника, або декабриста) та пуансетії. 

Але є ще один креативний і дружній до екології спосіб зустріти новий рік із ялинкою: створити її із покидькового матеріалу чи предметів побуту.

Ялинки з покидькового матеріалу та предметів побуту

На сьогодні - один із найбезпечніших для довкілля та для людини варіантів прикрасити дім до новорічних свят. Вам не потрібно буде турбуватися, що температурний режим виявиться для деревця згубним і воно загине. Чи про те, що викинута на смітник жива ялинка залишить по собі вуглецевий слід. До того ж, процес майстрування такого декору - гарний привід провести передріздвяний та передноворічний час разом зі всією родиною та долучити до корисної справи дітей.

З чого можна майструвати еко-ялинки? Один із варіантів - використати  гілочки живих сосен і ялин, які можна придбати у лісництвах. Від них спеціально позбавляють живі дерева, щоб вони не деформували стовбури. 

Добре виглядають в оселях ялинки, зроблені з картону. Картон - матеріал, який не шкодить довкіллю та піддається  переробці. Оздобити силуети таких ялинок можна по-різному: обмотати картонну основу шпагатом, прикрасити бісером, мереживом, стрічками. 

Ялинку можна зробити мінімалістичною. Для цього знадобляться будівельна драбина та прикраси. Каркас драбини схематично схожий на силует ялинки і його теж можна прикрашати на свій смак. 

Любителям книг до смаку прийдеться конструкція з товстих томів, які складені у піраміду, що нагадує ялинку.

А ще силует зеленої красуні можна змоделювати на вільній стіні за допомогою шпагату або стрічок. Прикрашати таку ялинку краще поробками з паперу.

Як ми писали раніше, ціни на зелені красуні в цьому році зросли на 20-30 відсотків. Перед святами державні лісгоспи планують продати у домівки українців понад 500 тисяч зелених красунь.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на операцій з оброблення відходів
Міндовкілля ініціює спрощення порядку отримання дозволу на здійснення операцій з оброблення відходів у рамках експериментального проєкту 
2 хв на прочитання18 хвилин тому
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
На Закарпатті - сніголавинні попередження!
1 хв на прочитаннягодина тому
Переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
Стали відомі переможці всеукраїнського екологічного конкурсу малюнків
1 хв на прочитання3 години тому
Коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
Синоптики пояснили, коли очиститься атмосфера над Україною від жовтого пилу
1 хв на прочитання4 години тому
Ліси для майбутнього: SoftServe і WWF-Україна відновили гектар лісу на Львівщині
4 хв на прочитання5 годин тому
Україна долучилася до Коаліції високих амбіцій щодо припинення забруднення пластиком
2 хв на прочитання8 годин тому
24 квітня – Всесвітній день захисту лабораторних тварин та тих, хто бореться проти вівісекції
4 хв на прочитання11 годин тому
В Антарктиді вулкан вивергає золото: щодня виходить по 6 тисяч доларів
1 хв на прочитання12 годин тому
Більше з GreenPost