Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Агро
  • Дотримання євростандартів стимулюватиме українських виробників покращувати якість своєї продукції – Андрій Крейтор

Дотримання євростандартів стимулюватиме українських виробників покращувати якість своєї продукції – Андрій Крейтор

Згідно з Угодою про асоціацію, Україна зобов'язалася адаптувати своє законодавство до стандартів Європейського Союзу

7 хв на прочитання12 Червня 2024, 18:40
Заступник Голови Держпродспоживслужби Андрій Крейтор Заступник Голови Держпродспоживслужби Андрій Крейтор
Поділитись:

Угода про асоціацію між Україною та ЄС – це важливий етап в розвитку України, зокрема у сфері ринкового нагляду. Одним із державних органів, який здійснює  ринковий нагляд в Україні, є Держпродспоживслужба. Головна мета діяльності  служби – захист прав споживачів, контроль безпеки продукції, що надходить на ринок України, та сприяння чесній конкуренції.

Детальніше про можливості, які відкриває перед Україною асоціація з ЄС, та про роботу служби в контексті зобов’язань розповів в інтерв'ю GreenPost заступник Голови Держпродспоживслужби Андрій Крейтор.

- Розкажіть, які основні зобов'язання включає в себе Угода про асоціацію між Україною та Європейським Союзом, особливо щодо ринкового нагляду?

- Угода про асоціацію між Україною та ЄС передбачає укладення Угоди про оцінку відповідності та прийнятність промислових товарів (АСАА)*, яка є надзвичайно важливою для України у відносинах з ЄС. Ця угода відкриває доступ української промислової продукції на ринки країн ЄС. Цей механізм, відомий як "промисловий безвіз", дозволить сприяти розвитку торгівлі та економічному зростанню між Україною та ЄС. Україна виконала більшу частину зобов’язань щодо високого ступеня адаптації законодавства України до законодавства ЄС (понад 85%), але у зв’язку з прийняттям Регламенту 1020 законодавство України в сфері державного ринкового нагляду потребує перегляду відповідно до європейських вимог.

Згідно з Угодою про асоціацію, Україна зобов'язалася адаптувати своє законодавство до стандартів Європейського Союзу, включаючи систему ринкового нагляду. Це означає впровадження в українське законодавство європейських принципів та практик, а також прийняття відповідних законодавчих актів. Саме реформування ринкового нагляду є важливим кроком для нашої країни у напрямку вдосконалення системи контролю якості продукції та безпеки споживачів.

*Угода про оцінку відповідності та прийнятність промислової продукції (англ. Agreements on Conformity Assessment and Acceptance of Industrial Goods (ACAA)) — майбутня угода, яку планується оформлювати протоколом до Угоди про асоціацію між Україною та ЄС (стаття 57 Угоди про асоціацію).

Угода про взаємне визнання Україною та ЄС сертифікатів відповідності на промислову продукцію. Угода також має суспільно привабливу назву «промисловий безвіз».

- Це дійсно важливий крок для України. Але які саме переваги це може мати для країни та її громадян?

- Асоціація з ЄС відкриває перед Україною широкі можливості. По-перше, це сприятиме підвищенню якості продукції та забезпеченню безпеки споживачів. Дотримання європейських стандартів стимулюватиме українських виробників до покращення якості своєї продукції. По-друге, це може відкрити нові ринки для українських товарів та послуг у країнах ЄС, що сприятиме розвитку економіки та збільшенню експорту. Крім того, встановлення спільних стандартів та процедур сприятиме спрощенню торгівлі між Україною та ЄС.

- Як ці зміни вплинуть на споживачів?

- Однією з ключових переваг є підвищення рівня безпеки та якості товарів на ринку. Споживачі матимуть більше впевненості в тому, що продукція, яку вони придбають, відповідає встановленим стандартам та безпечна для використання. Крім того, спрощення процедур контролю може призвести до більшої доступності товарів на ринку та зниження ризиків недобросовісної конкуренції. Наша мета - зробити Україну привабливою для інвесторів та збільшити довіру споживачів до внутрішнього ринку.

- Це дійсно цікаво. А як ви оцінюєте рівень виконання Україною своїх зобов'язань у цій сфері?

- Україні необхідно пришвидшити процес адаптації та впровадження європейських вимог, щоб максимально використати переваги асоціації з ЄС.

Більшість зобов'язань вже виконано. Але, все ще існують певні проблеми, особливо, щодо створення єдиної системи ринкового нагляду. Зараз основна проблема – це нагляд за продукцією, що надається онлайн, та встановлення чітких правил для суб'єктів господарювання, які продають товари через Інтернет. Це вимагає вдосконалення технічних та правових механізмів контролю та нагляду, а також залучення додаткових ресурсів та кваліфікованих кадрів. Одна з основних проблем – це неврегульованість питання безпеки продукції, яка реалізується через інтернет-магазини та інші способи дистанційної торгівлі. Часто зустрічаються випадки недостовірної інформації про продукцію, а також відсутність достатніх відомостей про суб'єктів господарювання. Не вирішення цього питання створює ризики для здоров'я та безпеки споживачів.

- Чи передбачено Угодою про асоціацію між Україною та ЄС підвищення кваліфікації та навчання фахівців з ринкового нагляду?

- Звичайно. Підвищення кваліфікації наших фахівців є однією із ключових вимог. Ми вже підготували аплікаційну форму для проведення семінарів за участю експертів Європейського Союзу. Однак, питання щодо фінансування таких заходів ще не вирішено. Ми розглядаємо можливість проведення таких семінарів в безпечних регіонах України офлайн. Нещодавно ми успішно провели семінар для спеціалістів ринкового нагляду на базі Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області. Заплановано постійно розвивати цей процес, залучаючи як власних фахівців, так і експертів з Європейського Союзу. Наша мета – забезпечити високий рівень знань та компетенції наших фахівців для ефективного здійснення ринкового нагляду.

- Чи вплинув воєнний стан на ринковий нагляд у країні? Чи відбуваються планові перевірки?

- Так, воєнний стан призвів до припинення заходів щодо ринкового нагляду, що має серйозні наслідки. Звісно, ми активно працюємо у цьому напрямку і по деяким видам продукції вже відновили перевірки. Планові перевірки за технічними регламентами Асоціації з ЄС є важливим етапом в системі контролю якості продукції. Ці перевірки дозволяють перевірити відповідність продукції вимогам техрегламентів забезпечуючи безпеку та якість для споживачів. Вони також сприяють виявленню порушень та прийняттю відповідних заходів щодо виправлення ситуації.

На жаль, у таких регіонах, як Луганська та Донецька області, здійснення ринкового нагляду припинено через воєнні події. У деяких інших регіонах, таких, як Херсонська, Миколаївська, Запорізька, Сумська та Харківська області, здійснення заходів ринкового нагляду частково обмежено. Також, від початку російського вторгнення, ми спостерігаємо збільшення плинності кадрів у Держпродспоживслужбі, що теж значно впливає на ефективність нашої роботи.

- На які категорії товарів ринкового нагляду Держпродспоживслужба відновила планові перевірки?

- На сьогоднішній день Держпродспоживслужба має повноваження здійснювати ринковий нагляд за продукцією, що стосується екодизайну та енергетичного маркування. Питання дотримання вимог технічних регламентів з екодизайну стає особливо важливим у контексті економії електроенергії, що має велике значення, особливо у сучасних умовах. Згідно з інформацією, отриманою від Мінекономіки, реалізація лише одного проекту з безкоштовного обміну звичайних побутових ламп на енергозберігаючі в кількості 2 млн штук призвела до економії приблизно 2000 Мегават електричної енергії.

Також відновлено планові перевірки за технічними регламентами на деякі види продукції, яка відноситься до Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислових товарів (АСАА). Наразі перевірці підлягають низьковольтні електричні прилади, побутові лампи неспрямованого випромінення та обладнання, яке повинно відповідати належному рівню електромагнітної сумісності.

Проведення планових перевірок розпочали у квітні. Для забезпечення цих перевірок були виділені бюджетні кошти у загальній сумі близько 8 млн гривень, що дозволило провести відбір великої кількості зразків та їх дослідження, відповідно до вимог технічних регламентів. Ще низьку перевірок заплановано розпочати найближчим часом.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
 Любовний гороскоп на 1 липня 2024 року
Емоції на піку: любовний гороскоп на 1 липня 2024 року
1 хв на прочитання7 хвилин тому
Процес відшкодування вартості проїзду пільговим категоріям
На Полтавщині планують цифровізувати процес відшкодування вартості проїзду пільговим категоріям
2 хв на прочитання3 години тому
До Польщі наближаються тигрові комарі, що можуть передавати небезпечні захворювання
До Польщі наближаються тигрові комарі, що можуть передавати небезпечні захворювання
1 хв на прочитання5 годин тому
Чоловік став посмертним донором серця та нирок для трьох людей
У лікарні на Одещині 41-річний чоловік став посмертним донором серця та нирок для трьох людей (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому
Рятувальники ліквідували масштабну пожежу в екосистемах на Одещині
1 хв на прочитання8 годин тому
Родини захисників та захисниць, які отримали складні поранення чи інвалідність можуть скористатися доглядовими послугами
2 хв на прочитання9 годин тому
Місто під землею: ось як виглядає і працює найбільше метро у світі (ФОТО)
5 хв на прочитання10 годин тому
На кордоні з Угорщиною на Закарпатті викрили псевдоінваліда
1 хв на прочитання11 годин тому