Догори
Дати відгук

Дослідники створили «електронний ґрунт»: як це допоможе побороти голод

Розробка допоможе побороти голод в регіонах без родючої землі.

1 хв на прочитання27 Грудня 2023, 09:14
Дослідницька група розробила електропровідний культиваційний субстрат Дослідницька група розробила електропровідний культиваційний субстрат
Поділитись:

Дослідницька група доцентки Лабораторії органічної електроніки Лінчепінгського університету Елені Ставрініду розробила електропровідний культиваційний субстрат eSoil, пристосований для гідропонного вирощування. 

Про це пише Psyc.org. 

Відомо, що саджанці ячменю вже за 15 днів виросли на 50% більше завдяки електричному стимулюванню коріння.

Для стимуляції коріння дослідники використовували високу напругу. Перевага цього «ґрунту» полягає в тому, що він має дуже низьке енергоспоживання і не містить небезпеки високої напруги. 

«Населення світу зростає, і ми також маємо кліматичні зміни. Зрозуміло, що ми не зможемо задовольнити потреби планети в харчах лише за допомогою вже наявних сільськогосподарських методів. Але за допомогою гідропоніки ми можемо вирощувати їжу навіть у міському середовищі в дуже контрольованих умовах», — зазначила керівниця дослідження Елені Ставрініду.

Гідропонне вирощування означає, що рослини ростуть без ґрунту та потребують лише воду, поживні речовини й субстрат, до якого може прикріпитися коріння. Це закрита система, яка забезпечує рециркуляцію води, щоб кожен саджанець отримував саме ті поживні речовини, яких він потребує. До того ж потрібно дуже мало води, а добрива повністю залишаються в системі, що неможливо при традиційному вирощуванні.

При гідропоніці простір можна використовувати ефективно, оскільки можливе вертикальне вирощування у великих баштах. Салат, зелень і деякі овочі можуть рости саме таким чином.

Елені Ставрініду вважає, що нове дослідження відкриє шлях для нових наукових напрямків для подальшого розвитку гідропонного вирощування.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.