Догори
Дати відгук

Дорогоцінна земля: в Україні злетить вартість угідь. Ринок землі стартує з 1 липня

В Уряді очікують на збільшення надходжень до місцевих бюджетів.

2 хв на прочитання25 Травня 2021, 12:00
Дорогоцінна земля: в Україні злетить вартість угідь. Ринок землі стартує з 1 липня Дорогоцінна земля: в Україні злетить вартість угідь. Ринок землі стартує з 1 липня
Поділитись:

Українці мають розуміти, що після відкриття ринку землі в Україні, її вартість зросте.  

Як під час форуму «Україна-30. Земля» повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль, ціна землі зросте щонайменше вдвічі протягом перших трьох-п’яти років від старту ринку землі.

«Відкриття ринку землі спричинить зростання її вартості щонайменше вдвічі протягом перших трьох-п’яти років. Такі наші оцінки й оцінки експертів, — зазначив він. —Учора Президент Володимир Зеленський підписав закон, який остаточно повертає громадам право розпоряджатися своїми землями. Рубікон пройдений. Скасування мораторію стало по-справжньому історичною подією для України».

Водночас прем’єр наголосив, що запуск ринку землі буде вигідним не лише для землевласників, а й для українського бізнесу. За його словами, потенціал збільшення надходжень до місцевих бюджетів за умови ефективного управління землею становить до 12 млрд грн.

Ринок землі в Україні

Ринок землі в Україні запрацює з 1 липня 2021 року. Але до 1 січня 2024 року він діятиме тільки для фізичних осіб. Вони зможуть купувати сільськогосподарські землі з обмеженням у 100 га в одні руки.

В юридичних осіб з’явиться право купувати землю у власність тільки з 2024 року.

Іноземці або юридичні компанії, засновниками або бенефіціарами яких є іноземці, зможуть мати право власності на землю лише в разі схвалення цього на референдумі.

Крім цього, Рада ухвалила закон, за яким землю продаватимуть через електронні аукціони. 

Слід зазначити, що запуск ринку землі не передбачає скасування права на безоплатну її приватизацію.

Нагадаємо, що експерти переконані, що після запуску ринку землі лише 3–5 % власників продадуть паї.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.