Догори
Дати відгук

Запуск ринку землі не передбачає скасування права на безоплатну її приватизацію

Скористатись правом на безоплатну приватизацію можуть не всі.

3 хв на прочитання21 Травня 2021, 22:00
Запуск ринку землі не передбачає скасування права на безоплатну її приватизацію Запуск ринку землі не передбачає скасування права на безоплатну її приватизацію
Поділитись:

Питання «що буде з безоплатною приватизацією землі після відкриття ринку?» хвилює багатьох. Однак ці хвилювання цілком даремні, пише Електронний землевпорядник Fieldbi.

Запуск ринку землі не передбачає скасування права на безоплатну приватизацію землі державної та комунальної власності.

Це право гарантується низкою нормативно правових актів:

1. Ст. 14 Конституції України гарантує право власності на землю. Це право набувається та реалізується громадянами, юрособами та державою винятково відповідно до закону.

2. Земельний кодекс.

• Ч. 1 ст. 81 передбачає, що громадяни України набувають права власності на земельні ділянки на підставі безоплатної передачі із земель державної та комунальної власності.

• Ч. 1 ст. 121 встановлює такі норми безоплатної приватизації для громадян:

  • а) для ведення фермерського господарства (ФГ) — у розмірі земельної частки (паю), визначеної для членів с/г підприємств, розташованих на території сільської, селищної, міської ради, де розташоване ФГ. Якщо є декілька с/г підприємств, то розмір визначається як середній по цих підприємствах. У разі відсутності с/г підприємств, розмір визначається як середній по району;
  • б) для ведення ОСГ — не більше 2 га;
  • в) для ведення садівництва — не більше 0,12 га;
  • г) для будівництва й обслуговування жилого будинку, господарських будівель і споруд (присадибна ділянка) у селах — не більше 0,25 га, в селищах — не більше 0,15 га, в містах — не більше 0,1 га;
  • ґ) для індивідуального дачного будівництва — не більше 0,1 га;
  • д) для будівництва індивідуальних гаражів — не більше 0,01 га.

Ч. 4 ст. 116 передбачає, що передача земельних ділянок безоплатно у власність громадян у межах норм, визначених Земельним кодексом, провадиться один раз за кожним видом використання.

Водночас варто розуміти, що скористатись правом на безоплатну приватизацію можуть не всі. Але не через ринок землі, а через її брак.

Перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошніченко в ефірі одного з випусків програми «Сьогодні Увечері» на телеканалі «Україна 24» зазначив, що настав час замислитися над тим, що держава рано чи пізно не зможе виконати свої зобов’язання.

«І вже далеко не виконує, не всі можуть отримати землю, створюється ажіотаж, соціальна напруга», — наголосив чиновник.

За словами Мірошниченка наразі вже триває дослідження питання про необхідність монетизації права на безкоштовну приватизацію землі.

«Скасувати право не можна, тому що Конституція забороняє звужувати обсяги прав, а монетизація може розглядатися як вирішення проблеми», — додав він.

До слова, Рада ухвалила закон, за яким землю продаватимуть через електронні аукціони. 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost