Догори
Дати відгук

День боротьби з гепатитом: як одужати, не заплативши ні копійки

Гепатит — це «ласкавий убивця»: ми не відчуваємо, як він нас убиває.

6 хв на прочитання19 Травня 2021, 12:46
Гепатит Гепатит
Поділитись:

19 травня відзначають День боротьби з гепатитом. У своєму коментарі GreenPost керівник напряму вірусних гепатитів БО «100 відсотків життя. Київський регіон» Сергій Піддубний розповів про те, які наразі в українців шанси одужати від гепатиту С і скільки за це доведеться заплатити.

З 11 різновидів гепатиту в Україні найчастіше зустрічаються гепатити В та С. Хворих на гепатит В менше досліджують і менше виявляють, але проти нього існує вакцина — дітей вакцинують безкоштовно, а дорослим можна зробити щеплення у приватних і державних закладах охорони здоров'я за 800–2000 грн. Громадські активісти постійно звертають увагу чиновників  на гостру потребу вакцинації груп ризику за рахунок держави. Наразі це питання залишається відкритим для обговорення.

Найбільш поширеним є гепатит С. Тому акцент і з боку держави, і з боку громадських організацій робиться на нього.

Як виявити гепатит

За оціночними даними 1,5 млн людей в Україні можуть бути потенційно інфікованими гепатитом С, але головна проблема в тому, що рівень виявлення інфекції на рівні 7 %.

«Гепатит — це «ласкавий убивця»: ми не відчуваємо, як він нас убиває, — говорить Сергій Піддубний. — Люди просто не знають про свій статус, не відчуваючи загроз і болю, а тому не лікуються. Втрачають дорогоцінний час».

Імовірність заразитися гепатитом С у стоматолога чи гінеколога або під час незахищеного статевого акту не дуже велика. Переважно це захворювання передається під час контакту з інфікованою кров’ю чи біологічними рідинами інфікованої людини (переливання крові, хірургічні втручання, вживання ін'єкційних наркотиків).

Через те, що симптоми гепатиту С майже не помітні, вчасно виявити його у себе пересічній людині складно. Насправді вкрай важливо хоча б раз на рік робити тестування на інфекційні захворювання. Тести є в аптеках, у громадських організаціях, центрах первинної медико-санітарної допомоги.

Для цього слід прийти до сімейного лікаря і попросити зробити скринінг (на кожну людину, яка підписала декларацію із сімейним лікарем, закладені безкоштовні послуги з тестів на ВІЛ і гепатити). Якщо тест буде позитивним, сімейний лікар повинен переадресувати пацієнта до лікаря-інфекціоніста для встановлення точного діагнозу.

«Велика проблема в тому, що немає ефективного маршруту пацієнта між сімейними лікарями й інфекціоністами. Ні на рівні держави, ні на рівні місцевих органів не ведеться така статистика — неможливо прослідкувати, чи робила людина бодай раз у житті тест на гепатит», — говорить Сергій Піддубний.

Другу велику проблему становить те, що швидкий тест на гепатит можна зробити безкоштовно, а за детальний доведеться заплатити — громадські організації  не можуть покрити весь попит у державі.

«Один пакет діагностики для отримання лікування коштує 1500–3000 грн. Є аналізи недорогі, а є, наприклад, еластографія, яка коштує 400–800 грн, а є ще кількісний ПЛР, чутливий до найменшої кількості вірусу у крові — його вартість сягає 1500 грн. Тому часто люди звертаються до лікаря лише на пізніх стадіях фіброзу або у передцирозному стані, коли вже відчувають гострий біль», — говорить Сергій Піддубний.

Як вилікувати гепатит безкоштовно

Раніше курс лікування від гепатиту С коштував від 300 до 2500 доларів. Та страшні часи черг на лікування і пов'язана з цим корупція в медзакладах вже в минулому у більшості регіонах України. Станом на травень 2021 р. держава закупила достатню кількість курсів лікування гепатиту С, і вони є безкоштовними для пацієнтів. Інформацію про наявність ліків можна знайти на офіційних сайтах  закладів охорони здоров'я або звернутися до місцевих департаментів  охорони здоров’я.

«В усіх областях є ці безкоштовні курси. Хіба що може довестися поїхати до іншого лікувального закладу. У всіх регіонах це в достатній кількості. Навіть із надлишком. Єдине, що може ускладнити маршрут пацієнта, що в деяких областях і містах треба поїхати до лікувального закладу поза місцем проживання. У всіх регіонах це питання вирішено по-різному. Наприклад, у Донецькій області в Маріуполі чи Слов’янську ці курси повністю розповсюджені у центрах СНІДу, а в Києві вони є у двох лікарнях — №№15 і 5. Але така централізація зберігається через те, що рівень виявлення гепатиту С невисокий, тому у чиновників виникає ілюзорна картина, що хворих  мало», — пояснює Сергій Піддубний.

Окрім того, можлива корупція на місцях: деякі інфекціоністи в лікарнях зловживають своїм становищем і приховують від пацієнта існування безкоштовних курсів лікування, натомість продають сумнівної якості курси лікування, не сертифіковані в Україні — єгипетські, турецькі тощо. А якщо людина під час лікування отримала ускладнення чи померла — то лікарі виправдовуються тим, що людина порушила протокол лікування.

Завдяки міжнародним партнерам, громадським пацієнтським організаціям і реформі медичної системи за 2019–20 роки безкоштовно пролікували значну кількість людей із гепатитом С.

«На сьогодні великих черг (по 600–700 людей), які очікують на лікування, вже немає в жодному регіоні. Є невеликі черги на лікування 4-ї стадії — фіброзу, бо там більш дорогі курси, але й вони наявні. У Києві на сьогодні є близько 2000 безкоштовних курсів лікування гепатиту С, але таку кількість хворих просто не виявляють», — розповідає  Піддубний.

Є й гарні новини. Понад 50 % людей самовиліковуються і від гепатиту С, і від гепатиту В.

«Наприклад, ми (громадські організації, лікарі) робимо пацієнтам аналіз на антиген гепатиту В та тест HB core. Тест на антиген негативний, тобто людина не хвора, а тест HB core показує, що вона вже перехворіла й має імунітет», — говорить Сергій Піддубний.

До слова, деякі порушення сну можуть вказувати на захворювання печінки.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Управління небезпечними відходами
Управління небезпечними відходами: Міндовкілля закликає не зволікати із подачею документів на ліцензію
2 хв на прочитання34 хвилини тому
Попередження про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
Синоптики попереджають про небезпечні та стихійні метеорологічні явища по Україні
1 хв на прочитання2 години тому
Закон «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
У ВР зареєстровано проект Закону «Про ратифікацію Угоди про фінансування Дунайської регіональної програми»
1 хв на прочитання3 години тому
Салат із курячим філе
До Великоднього столу: соковитий салат із курячим філе
1 хв на прочитання4 години тому
Що покласти у Великодній кошик та що краще лишити вдома: символізм продуктів, які несуть на освячення
4 хв на прочитання5 годин тому
Переробка та цифрові «паспорти продукції»: Європарламент схвалив нові правила екодизайну
2 хв на прочитання6 годин тому
Україну накрили «піщані» дощі: чи несуть вони загрозу
1 хв на прочитання7 годин тому
Просто та смачно: перевірений рецепт відмінних дерунів
1 хв на прочитання8 годин тому