Догори
Дати відгук

Чи корисні для організму кисломолочні продукти, пояснив лікар Комаровський

Педіатр б'є тривогу через надмірну чистоту у побуті.

2 хв на прочитання18 Січня 2021, 11:59
Поділитись:

Відомому педіатру Євгену Комаровському його читачі поставили запитання, чи корисні насправді для здоров'я кисломолочні продукти.

Хороші бактерії в молочних продуктах — це корисно, стверджує лікар. І в організмі людини живе величезна кількість корисних і потрібних бактерій — у кишківнику вони формують правильну флору. Вони забезпечують нормальне травлення, розщеплюють всілякі отрути та токсини, підтримують систему імунітету, імунний захист у максимально ефективному стані. Саме так ці продукти впливають на організм. Крім того, Комаровський стверджує, що проблема сучасного людства — надмірна чистота.

«Продукти з кисломолочними бактеріями — це і прекрасна профілактика запорів, і хороше джерело кальцію, і, врешті-решт, це просто смачно. І я обома руками за них. Знаєте ще чому? Це поки не очевидно для всіх, але науці зараз вже зрозуміло, що найбільшою проблемою сучасності є надмірна чистота. З точки зору еволюції ми живемо у практично стерильних умовах. Імунна система наших дітей не може нормально розвиватися, тому що діти після народження потрапляють у практично стерильне середовище — все миється, кип'ятиться, дуже часто стерилізується. А зараз — з урахуванням коронавірусу, коли всюди санітайзери, дезінфектори, хлор, ультрафіолетове опромінення, — ми поміщаємо дитину у практично стерильне середовище. Імунна система, яка щодня має зустрічатися з мільярдами бактерій, зустрічається тільки з мільйонами, недопрацьовує. Як наслідок, ненавантажена імунна система починає кидатися на все, що хоч трохи схоже на бактерії або на віруси, — і ми маємо жахливі спалахи алергічних захворювань, аутоімунних захворювань. І коли у нас є можливість хоча б за допомогою їжі дати дітям додатково якісь мікроорганізми, які, природно, зустрінуться із системою імунітету, але не є небезпечними для організму та будуть тренувати імунну систему — це здорово», — говорить педіатр.

За словами Комаровського, більш надійний спосіб профілактики проблем з імунітетом — це не кисломолочні бактерії. Це різноманітне харчування, відсутність стерильності, звичка ніколи не годувати дітей, якщо вони не просять їсти, спосіб життя, за якого в дітей і дорослих після фізичної активності неодмінно буде апетит.

Нагадаємо, як розпізнати небезпечний для здоров'я біль у животі дитини, розповів Комаровський.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.