Догори
Дати відгук

Чому їсти яйця — небезпечно

Тривалі дослідження дієти китайців, що охопили період з 1991 по 2009 роки, показали, що при вживанні в день більше одного яйця (приблизно 50 г і більше) ризик розвитку діабету підвищувався на 60%

2 хв на прочитання15 Листопада 2020, 16:20
Поділитись:

Дослідники з Китайського медичного університету спільно з колегами з Університету Південної Австралії і катарського університету протягом 20 років вивчали вплив дієти, що містить відчутну кількість курячих яєць, на розвиток діабету другого типу. Про свої висновки вчені повідомили на порталі Eurasiareview.com.

Тривалі дослідження дієти китайців, що охопили період з 1991 по 2009 роки, показали, що при вживанні в день більше одного яйця (приблизно 50 г і більше) ризик розвитку діабету підвищувався на 60%.

"Протягом останніх десятиліть характеризуються підвищенням рівня життя китайців, що веде, в свою чергу, до зміни щоденної дієти. Населення переходить на висококалорійну дієту, яка містить м'ясо, жирні продукти, багато вуглеводів. За нашими даними, за останні 20 років кількість яєць в дієті китайців збільшилася в два рази ", - констатує епідеміолог з Університету Південної Австралії доктор Мінг Лі. 

Як відомо, відзначається в дослідженні, зв'язок розвитку діабету з частим вживанням яєць є предметом дискусій серед вчених, але в цьому випадку дослідникам вдалося довести, що ризик діабету зростає прямо пропорційно зростанню споживання яєць, причому як у чоловіків, так і у жінок.

"Дієта людини - це відомий фактор, який сприяє розвитку діабету, - стверджує Лі. - У зв'язку з цим важливо розуміти, яким чином незбалансована дієта спровокує або появу, або розвиток діабету другого типу".

На хворих діабетом припадає 11% населення Китаю, що вище середньосвітового показника захворюваності - 8,5%.

Тим часом, кандидат медичних наук Яніна Саєнко, старший науковий працівник Інституту ендокринології і обміну речовин ім. В. М. Комісаренка НАМН України, нагадує про сумну статистику: лише половина людей, хворих на цукровий діабет, знають про свій діагноз. І додає, що лише половина з них отримує лікування, причому результатів лікування досягає менша половина з цієї половини, а ускладнень не виникне лише в 6%.

Яніна Саєнко наводить статистику: в Україні один мільйон триста тисяч пацієнтів із діабетом.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.