Догори
Дати відгук

Чому, вилікувавши алергію, можна уникнути лікування туберкульозу

Тим більше що сьогодні паличка Коха присутня в організмі 90 % людства.

2 хв на прочитання26 Жовтня 2021, 19:03
Поділитись:

Портал «Все про алергію» розповідає, що у таких різних недуг, як туберкульоз та алергія, є одна спільна риса: зміни функціонування імунної системи у пацієнтів, уражених цими хворобами. Відтак, лікуючи алергічні захворювання, і передусім ті, що поширюються на дихальні шляхи, та тримаючи під контролем астму, можна знизити ризик виникнення набагато небезпечнішого для життя туберкульозу.

«І якщо ви думаєте, що туберкульоз — це хвороба лише тих, кого називають асоціальними елементами, ви глибоко помиляєтесь. Ця смертельно небезпечна недуга, яка вражає людство вже десятки тисяч років, не зважає ані на статус, ані на статки», — ідеться в повідомленні. 

«Все про алергію» нагадує, що на туберкульоз хворіли і члени дворянських родин, і відомі особистості, наприклад, російський письменник Антон Чехов, і селяни.

У 2020 р. туберкульоз було діагностовано, зокрема за допомогою місцевої алергічної реакції Манту, у 540 українців віком до 17 років. За перше півріччя 2021 р. таких дітей та підлітків в Україні вже було 306.

Як зазначають фахівці, першою чергою діти заражаються туберкульозом від найближчого оточення. Це або ті, з ким дитина проживає разом (батьки, бабусі, дідусі), або ті, із ким часто контактує.

Другий шлях — активізація туберкульозного процесу в тих, хто був раніше інфікований, через зниження імунітету. А оскільки сьогодні паличка Коха присутня в організмі 90 % людства, будь-який збій у роботі імунної системи має розглядатися і крізь призму потенційної загрози туберкульозу, ідеться в повідомленні.

Серед тих, кого це стосується найбільше, — люди з імунодефіцитами, онкохворі, а також люди з алергічними захворюваннями. Адже обидві хвороби вражають дихальну систему.

А людей з алергією на сьогодні — близько 35 % населення Землі. В Україні цей відсоток такий самий, і ця цифра, за прогнозами науковців, буде лише збільшуватися. Цьому сприятимуть зокрема зміни клімату та забруднення повітря, яке провокує розвиток одного з найнебезпечніших респіраторних алергічних захворювань — бронхіальної астми. За останніми даними, на неї сьогодні страждає близько 5 % тих, кому діагностовано алергію.

А от своєчасно проведена алергодіагностика може стати запобіжником від хибнопозитивної діагностики туберкульозу. Адже у багатьох дітей можлива й алергія на пробу Манту. Споглядаючи таку гіперреактивну пробу, лікарі можуть вважати, що в дитини туберкульоз.

Також ми розповідали про Всесвітній день алерголога: цифри жахають, але прогноз втішний.

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Скріншот: devby.io
Посадіть реальне дерево онлайн: екс-політв'язень із Білорусі запустив незвичайний додаток для порятунку планети
4 хв на прочитання23 хвилини тому
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитаннягодина тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитаннягодина тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання2 години тому
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання3 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання4 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання5 годин тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання6 годин тому