Догори
Дати відгук

Всесвітній день алерголога: цифри жахають, але прогноз втішний

Кожен п'ятий схильний до алергії.

3 хв на прочитання16 Жовтня 2021, 15:37
Поділитись:

16 жовтня відзначають Всесвітній день алерголога. Ця медична спеціальність із кожним роком дедалі більш затребувана, адже алергія (реакція імунної системи організму на алерген) стала одним із найпоширеніших захворювань у всьому світі: за даними з відкритих джерел, кожен п'ятий житель планети схильний до алергії, а у великих містах від неї потерпають від 30 до 60 % жителів. І наша країна не виняток.

Різке збільшення людей, які хворіють на алергію, МОЗ пояснює урбанізованим способом життя.

«Суспільство обирає майже стерильне місце для житла, купує антибіотики та споживає в їжу гіпоалергенні продукти. Це ізолює організм від зовнішнього світу і підвищує ризик виникнення алергічної реакції від будь-чого. Натомість кількість алергіків у селах в Україні нижча за міську статистику», — ідеться в повідомленні.  

МОЗ розповідає про дослідження, які підтверджують, що кількість алергохворих збільшилася завдяки сучасному способу життя. У США проводили дослідження у поселеннях амішів, які за медичними даними взагалі не мали алергіків у спільноті, і з'ясували, що житло цих людей побудоване таким чином, що постійно має контакт із хлівами, де тримають худобу. Таким чином науковці з'ясували, що імунна система, яка не контактує з різними бактеріями та вірусами, розвивається ізольовано, а це може викликати алергію.

Наразі відомо більше 20 000 алергенів, кількість яких продовжує зростати, нагадує Центр громадського здоров’я.

Фактори, що сприяють розвитку алергії:

  • спадкова схильність (якщо у обох батьків є алергія, то у дитини ризик захворіти алергією складає 70 %, якщо лише один — 40 %);
  • довкілля (кількість та природа алергенів, кліматичні, географічні, екологічні умови);
  • незбалансоване харчування, супутні захворювання, загальний стан здоров’я, стреси.

Алергени поділяють на дві групи:

  • ендоалергени, що утворюються всередині організму (клітини, ушкоджені інфекцією, хімічними, фізичними та іншими впливами);
  • екзоалергени — речовини, що впливають на людину зовні.

Своєю чергою екзоалергени поділяють на:

  • інфекційної природи (алергени бактерій, вірусів, грибів, найпростіших і гельмінтів);
  • неінфекційної природи (пилкові, харчові, побутові, інсектні, промислові та інші).

Пилкові алергени – найчисленніші, їх налічується близько 100 видів.

В Україні один з основних видів пилку, що викликає поліноз (алергічне захворювання) — пилок злакових.

Для кожного регіону характерний свій календар запилення рослин.

Прояви алергії залежать від алергену, з яким контактує організм. Найпоширеніші симптоми алергії: чхання, закладеність носа, свербіж шкіри, сльозотеча, почервоніння, кашель.

Симптоми алергії часто схожі з проявами інших хвороб. Тому, щоб правильно вести лікування, необхідна точна діагностика (виявлення алергену).

Тим часом алергійний прогноз по Україні на найближчі кілька днів цілком сприятливий – адже у більшості екзоалергенів почалася «зимова сплячка».

Також ми розповідали, як побороти алергію на холод — поради фахівців.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Як знизити рівень стресу: радить дієтолог
3 хв на прочитання5 годин тому
Фото:
Українська правда. Життя
Чому знежирені молочні продукти шкодять здоров'ю – пояснення дієтолога
1 хв на прочитанняВчора
Фото:
Hype.tech
Навіщо нам спати: 10 цікавих фактів про сон у День любителів поспати
5 хв на прочитанняВчора
Фото: Киев 24
Обіцяють найбільший вертеп у Європі: у Києві на Софіївській площі змонтували аркас ялинки, яка відкриється 19 грудня різдвяним дійством
1 хв на прочитанняВчора
Закон про 1000 грн за вакцинацію підписав голова Верховної Ради та направив його Зеленському
1 хв на прочитанняВчора
Коли у Києві розпочнуться зимові канікули – пояснення влади
1 хв на прочитанняВчора
Чи буде посилення карантину на Новий рік і Різдво — розповідає Ляшко
1 хв на прочитанняВчора
Шкідливі домішки у їжі допоможе визначити український застосунок Foodstr за допомогою штрих-коду
2 хв на прочитанняВчора