Догори
Дати відгук

Всесвітній день боротьби проти астми й алергії: який зв’язок між цими захворюваннями

Як запобігти астмі та діагностувати алергію

3 хв на прочитання29 Травня 2021, 14:01
Всесвітній день боротьби проти астми й алергії: який зв’язок між цими захворюваннями Всесвітній день боротьби проти астми й алергії: який зв’язок між цими захворюваннями
Поділитись:

Астма та алергія – зовсім різні захворювання, проте ВООЗ об’єднала їх у своїй ініціативі заснувати Всесвітній день боротьби проти астми і алергії. Річ у тім, що бронхіальна астма (хронічне запалення дихальних шляхів) часто пов’язана з алергією. Серед списку найбільш поширених причин бронхіальної астми перше місце займають алергени. Алергічний риніт або атопічний дерматит у 3-5 разів підвищую ризик захворіти на бронхіальну астму. І навпаки: бронхіальна астма може спровокувати алергію на певні подразники.

Для зниження ризиків бронхіальної астми лікарі радять обмежити контакт із хімікатами (якщо не можна повністю відмовитись від побутової хімії, то краще користуватися гумовими рукавичками і маскою). Потрібно також дбати про чистоту в домі – регулярно прибирати та провітрювати приміщення, стежити за рівнем сухості повітря в домі, за потреби зволожувати та фільтрувати повітря.

Що ж стосується власне алергії, то її прояви часто приймають за симптоми власних захворювань. Як же визначити, що це саме алергія? Про це GreenPost розповіла Марина Борисюк, кандидат медичних наук, алерголог.

Вона нагадує, що алергія може проявлятись як на шкірі, так і на слизовій оболонці та вражати дихальну систему. Найчастіше алергію плутають із ГРВІ – коли напровесні з’являється нежить, сльозяться очі, дере в горлі, може бути сухий кашель. Зазвичай це алергія на березу. При алергії з носа «тече вода» (рясна прозора рідина), сверблять очі, чхання частіше, ніж при ГРВІ, і головне – не підвищується температура. Алергія може затягуватися на 2-3 тижні залежно від того, скільки цвіте береза, скільки розкриваються бруньки.

«Людина починає приймати противірусні препарати або навіть антибіотики, як зараз люблять, але полегшення не настає, – розповідає Марина Борисюк. – Можна прийняти антигістамінну пігулку – вона не зробить гірше, а якщо це алергія, то відразу настане полегшення».

Алергійні висипи теж можна відрізнити від інших проблем зі шкірою, пояснює алерголог. Хоча той же атопічний дерматит лікують як алергологи, так і дерматологи. Але якщо є свербіж, то проблема не дерматологічна, а алергологічна. Є ще одна ознака: у 95% випадків алергійні висипи парні, тобто якщо подразнення з’являється на одній руці/щоці/половині тулуба, то з’являється й на другій.

«Тут трохи важче діагностувати без додаткових аналізів, але зазвичай є провокуючий фактор – людина може згадати, що напередодні поїла екзотичних фруктів, морепродуктів тощо», – розповідає Марина Борисюк.

Також ми розповідали про особливості вакцинації при алергії.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Смачний десерт Шоколадна ковбаса Рецепт приготування
Десерт зі смаком дитинства: як приготувати шоколадну ковбасу
1 хв на прочитання16 хвилин тому
Бранденбурзька брама, облита помаранчевою фарбою активістами руху «Останнє покоління». Фото: Paul Zinken/dpa/picture alliance
Екоактивістам, які у центрі Берліна облили Бранденбурзькі ворота фарбою, дали умовний термін
2 хв на прочитання59 хвилин тому
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитаннягодина тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитання2 години тому
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитання3 години тому
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання4 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання5 годин тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання6 годин тому