Догори
Дати відгук

Чому українців навчив ковідний рік і які нові звички в нас з'явилися

Під час пандемії поменшало не лише грошей, але й роботи.

4 хв на прочитання16 Березня 2021, 14:35
Чому українців навчив ковідний рік і які нові звички в нас з'явилися Чому українців навчив ковідний рік і які нові звички в нас з'явилися
Поділитись:

«Коронакриза» виявилася випробуванням для більшості українців. Звісно, що вона все ще триває та можуть бути нові  сюрпризи,  але те, що коронавірус вплинув на все та на всіх, як із фінансової, так і з емоційно-моральної точки зору, це факт.   

Фінансові показники просіли у всіх, і українці тут не виняток. Можна сказати, що  у 2020 році українці стали ще біднішими. Переважна більшість українських родин відчувала фінансові труднощі під час кризи та пандемії. І ці відчуття підтверджує статистика. Під час пандемії поменшало не лише грошей, але й роботи.

Якщо вірити статистиці, то наразі не працює кожен десятий працездатний громадянин, хоча торік без роботи сидів лише кожен 12-й.

Українці та дозвілля

Українці значно рідше стали проводити дозвілля за межами домівок: у ресторанах, закладах культури, в салонах краси, нічних клубах, спортивних комплексах тощо. Причин декілька: ковід і карантин, страх, брак коштів, закриті кордони.   

Економія та витрати

В суспільстві значно побільшало «екологічності»: робота онлайн не потребувала купувати нових речей, родини стали менше витрачати на розваги, але більше відкладати на випадок коронавірусу. 

Українці перестали бездумно витрачати кошти. Багато хто за час карантинних вихідних навів лад у шафах і на стелажах, виявивши як чимало непотребу, так і тих речей, які можна використовувати повторно чи віддати на благодійність. 

Їжа та знерухомленість тіла

Робота онлайн і перебування на карантині, брак можливості відвідувати спортзали вплинули на вагу українців. Більше сидиш вдома — більше їси. Звичка постійно щось жувати стала справжньою проблемою для багатьох людей. Крім цього карантин — це стрес, і більшість людей схильні його «заїдати».

ВООЗ прирівнює поширення зайвої ваги у світі до епідемії: майже 40 % землян переїдають, мають надлишкові кілограми, і в останні роки від ожиріння та супутніх хвороб помирає значно більше людей, ніж від голоду.

Ситуація в Україні — ще гірша: майже 60 % повнолітніх громадян мають зайву вагу, кожен четвертий — ожиріння.

Чимало людей почали більше ходити пішки та робити вправи вдома, разом із тренерами онлайн чи самостійно. Виявилося, що підтримувати форму можна і на карантині, але для цього потрібна самодисципліна.

Український характер

Один і той самий українець у лютому та в грудні 2020 року поводиться як дві різні людини, помітили психологи.

За неповний рік пандемія, карантин, епідемічні ризики та власні страхи змінили моделі поведінки людей і виробили звички, які вже стають «новою нормою». Про це в коментарі Радіо Свобода розповів соціальний психолог, доктор психологічних наук Вадим Васютинський.

Не можна не додати, що коронавірус навчив людей бути більш гнучкими та відповідальними, толерантними, уважними до своїх рідних і пенсіонерів, які лишилися на самоті. Українці навчилися цінувати працю медиків, які опинилися один на один із вірусом.

Водночас не можна не згадати про відсоток коронаскептиків і пофігістів, які не сприймали правила та нехтували карантинними нормами безпеки. Саме ці українці влаштовували масштабні вечірки та весілля, ходили на концерти. 

Фізика та фізіологія

Люди навчилися не торкатися обличчя на вулицях, не обійматися та не вітатися за руки. Також люди зрозуміли та навчилися тримати соціальну дистанцію. Поважати інших і берегти себе, вдягаючи маски.

Мити руки, не ходити вдома в одязі, гуляти подалі від людей — це також набуті звички багатьох сучасників. Як і мати із собою антисептик. 

Додамо, що Європа продовжує жорсткі обмеження: в яких країнах діє локдаун.

 

 

 

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Заволодіння землею Незаконна діяльність НАБУ
Заволодіння землею на 291 млн грн: НАБУ викрили міністра агрополітики та задіяних у схемі посадовців
2 хв на прочитання12 хвилин тому
Фото ілюстративне
У Венеції почали штрафувати туристів, які не заплатили збір за в'їзд до міста
1 хв на прочитаннягодина тому
Сьогодні 26 квітня Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
26 квітня – Міжнародний день памʼяті про Чорнобильську катастрофу
2 хв на прочитаннягодина тому
Тернопіль Прикордонна служба Артефакт
З Тернополя намагалися незаконно відправити за кордон унікальний артефакт віком понад 400 млн років
1 хв на прочитання2 години тому
Робимо зону відпочинку: поради й ідеї (ФОТО)
2 хв на прочитання3 години тому
Близько 160 китів-лоцманів викинулися на мілину біля австралійського узбережжя
2 хв на прочитання4 години тому
Куряча печінка у сметані — надзвичайно простий рецепт
1 хв на прочитання10 годин тому
Бадан як низький бордюр для садової доріжки — ідея для ландшафтного дизайну (ФОТО)
1 хв на прочитання11 годин тому