Догори
Дати відгук
  • Головна
  • Новини
  • Здоров'я
  • Чому не варто наслідувати Анжеліну Джолі: три неефективні засоби профілактики раку грудей

Чому не варто наслідувати Анжеліну Джолі: три неефективні засоби профілактики раку грудей

Здавалось би, нема органу — нема проблеми. Але не все так просто.

2 хв на прочитання19 Жовтня 2021, 10:27
Кореспондент Кореспондент
Поділитись:

За статистикою ВООЗ, рак грудей є найбільш поширеним видом раку серед усіх онкозахворювань у жінок. І страх перед раком молочної залози спонукає жінок вдаватися до засобів профілактики, які мамологи не радять практикувати. Про них в інтерв’ю GreenPost розповів лікар-акушер-гінеколог, мамолог Юрій Марченко.

Як відомо, Анжеліна Джолі через спадкові ризики вдалася до найбільш радикального способу запобігти раку молочної залози — превентивного видалення залозистої тканини. Проте мамолог не закликає наслідувати її приклад, запевняючи, що гарантію запобігання цьому захворюванню таким чином отримати не можна. Адже пухлинні проблеми можуть початися і в будь-якій іншій тканині — з’єднувальній, жировій. Та й побічні ефекти такого рішення слід враховувати.

«Слід розуміти, що кожен орган людського тіла виконує декілька функцій. Навіть кістки, крім того, що є скелетом, беруть участь у кровотворенні та мінеральному обміні. Точно так само і молочна залоза: вона виконує не лише функцію вироблення молока, а й гормональну — обмін гормонів, їх утилізацію, вона чутлива до перепаду гормонального фону, і після видалення залозистої тканини організму потрібно перебудовувати свою систему. Тому не думаю, що рішення Анжеліни Джолі — це гарний варіант, який треба наслідувати та запроваджувати в загальну практику», — сказав Юрій Марченко.

Однак це не єдиний засіб профілактики раку грудей, до якого мамологи не радять вдаватися. Юрій Марченко заявив, що також малорезультативно щомісяця панічно робити МРТ, КТ, мамографію та щоразу здавати онкомаркери, боятися найменших симптомів, які бувають надуманими, хибними.

«Така психологічна, психоемоційна перевантаженість, фобії також не є запорукою здоров’я і тими методами профілактики, які дають результат, які мають бути втілені в життя кожної жінки», — говорить лікар.

Крім того, мамолог не вважає гарним видом профілактики й підхід «менше знаєш — краще спиш», тобто ігнорування всіх рекомендацій, що їх надають лікарі, працівники різних ГО, які проводять освітні заходи, щоб донести жінкам проблематику молочної залози, важливість відвідування лікарів тощо.

«Ігнорування цих процесів призводить до того, що жінка дуже часто чує, що проводиться така робота, але не сприймає та вважає, що це станеться не з нею і такого в неї не буде», — розповідає Юрій Марченко.

Також ми розповідали, що хіміотерапія більше не знадобиться: онколог радить засіб від раку.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.