Догори
Дати відгук

Всесвітній день боротьби з раком грудей: що український мамолог порадив би Анжеліні Джолі

«День М» як чоловіча спецоперація.

5 хв на прочитання15 Жовтня 2021, 17:34
Поділитись:

Жовтень не випадково присвячений раку та іншим захворюванням молочної залози. Саме в жовтні відбулася знакова подія — перша задокументована операція під загальним наркозом по видаленню пухлини раку молочної залози. У 1804 році її провів китайський лікар Ханаока Сейшу. Тому впродовж жовтня лікарі та громадські активісти намагаються привернути до цієї проблеми увагу суспільства — не лише жінок, а й чоловіків.

Всесвітній день боротьби з раком молочної залози відзначають 15 жовтня. За статистикою ВООЗ, рак грудей є найбільш розповсюдженим видом раку серед усіх онкозахворювань у жінок. Чи варто видаляти молочні залози, як це зробила Анжеліна Джолі, щоб мати гарантію запобігання цьому захворюванню? Про це GreenPost розповів лікар-акушер-гінеколог, мамолог Юрій Марченко.

— Про груди згадують під час грудного вигодовування, перед менструацією, коли вони болять, або коли вони хворіють — коли там є доброякісні чи злоякісні пухлини. Але про молочну залозу треба дбати завжди, тому що це важливий орган у жіночому тілі, який робить жінку жіночною, надає їй краси, сексуальності, робить її винятковою, і несправедливо про нього згадувати лише тоді, коли починаються проблеми.

Але страх перед раком молочної залози примушує жінок вдаватися навіть до радикальних засобів профілактики. Наприклад, Анжеліна Джолі вдалася до превентивного видалення залозистої тканини, бо має спадкові причини боятися появи раку молочної залози.

— Справді, нема органу — нема проблеми. Таким чином пухлинні проблеми можна мінімізувати, але потрібно пам’ятати, що вони можуть початися і в будь-якій іншій тканині — з’єднувальній, жировій.

Слід розуміти, що кожен орган людського тіла виконує кілька функцій. Навіть кістки, окрім того, що є скелетом, беруть участь у кровотворенні та мінеральному обміні. Точно так само і молочна залоза: вона виконує не лише функцію вироблення молока, а й гормональну — обмін гормонів, їх утилізацію, вона чутлива до перепаду гормонального фону, і при видаленні залозистої тканини організму потрібно перебудовувати свою систему. Тому не думаю, що рішення Анжеліни Джолі — це гарний варіант, який треба наслідувати і вводити в загальну практику.

Які ще є засоби профілактики раку грудей, які не варто практикувати?

— Також малорезультативно, якщо панічно щомісяця робити МРТ, КТ, мамографію і щоразу здавати онкомаркери, боятися найменших симптомів, які бувають надуманими, хибними. Така психологічна, психоемоційна перевантаженість, фобії також не є запорукою здоров’я і тими методами профілактики, які дають результат, які мають бути втілені в життя кожної жінки.

Крім того, не є гарним видом профілактики й ігнорування всіх рекомендацій, які надають лікарі, працівники різних ГО, які проводять навчання, семінари, освітні заходи, щоб донести жінкам проблематику молочної залози, важливість відвідування лікарів тощо. Ігнорування цих процесів призводить до того, що жінка дуже часто чує, що проводиться така робота, але не сприймає і думає, що це станеться не з нею і такого у неї не буде.

Чому Ви стверджуєте, що важливу роль у цій справі грає чоловік?

— Жінки можуть забувати про себе, ставити на перше місце сім’ю — виховання дітей, приготування їжі, вирішенні якихось інших побутових проблем, а звернути на себе увагу не вистачає часу/коштів/бажання/сил. Тому я завжди закликаю чоловіків: надавайте своїм дружинам, матерям, бабусям допомогу у вправі профілактики захворювань молочної залози. Забезпечте їм таку можливість! Можна виділити час (я його називаю «день М», подарувати сертифікат, домовитися з лікарем або просто зателефонувати в будь-яку клініку, де є мамолог із УЗД-апаратом, мамографом, і сказати: «Я хочу, щоб моя дружина обстежилась, бо я її люблю і переживаю за неї». Це суперпрофілактика!

Коли Анжеліна Джолі фактично видалила груди, щоб точно не захворіти на рак молочної залози, багато жінок ставляться до такої перспективи діаметрально протилежно. Що Ви їм говорите?

— Дуже важко і боляче сприймаю позиція «зі мною все буде добре — я роками роблю те-то й те-то, і все класно». Запитую: які у Вас шкідливі звички? «Я курю з 16 років, у мене бабуся курила, дідусь курив, мама — жили довго і щасливо. Я й кави п’ю по три чашки на день, і те їм, і те їм». Це чудово, що у вас такий колосальний ресурс і такий міцний організм, що навіть при свідомому введенні себе в інтоксикацію може боротися з нею, і ви не хворієте. Це супер! Я завжди захоплювався такими людьми. Але уявіть, наскільки краще ви би жили, якби не свідомо наражали себе самі на небезпеку, приймаючи ті чи інші канцерогени.

Відомо, що спосіб життя — шкідливі звички, надлишки наші — завжди провокують розвиток тієї чи іншої патології: доброякісні пухлини, кістоутворення і навіть рак молочної залози. Тому дорогі жінки, я вчергове закликаю вас любити себе, проводити самообстеження, приходити до лікарів, робити скринінг — мамографію й УЗД, щоб ви були щасливі, щоб у вас не було псевдопрофілактики, зробленої для галочки — тільки ретельне, відповідальне ставлення матиме результат. Бережіть себе, бо ви варті найкращого!

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Фото: «Їжа легко»
Безе на паличці (швейцарська меренга) — простий і оригінальний десерт лише з чотирьох інгредієнтів
1 хв на прочитання3 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Поєднання мускарі та тюльпанів: квіти, що вдало створюють яскраву весняну композицію (ФОТО)
1 хв на прочитання3 години тому
Гороскоп для всіх знаків зодіаку на 19 квітня
Проведіть час у самотності: гороскоп на п'ятницю, 19 квітня
2 хв на прочитанняВчора
Як правильно збивати яйця з цукром
Рецепти Великодня: як правильно збивати яйця з цукром
1 хв на прочитанняВчора
Для відновлення України потрібні сучасні низьковуглецеві технології - Мінекології
1 хв на прочитанняВчора
На завтра синоптики оголосили 2 рівень небезпечності: пів України накриють морози
1 хв на прочитанняВчора
В Мінагро обговорили питання поставок насіння української кукурудзи на європейські ринки
1 хв на прочитанняВчора
«Укренерго» анонсувало графіки обмеження потужності, ось кого це стосуватиметься
1 хв на прочитанняВчора