Черешні – це джерело енергії. Вони містять велику кількість глюкози та вітаміну С, тож швидко можуть поновити запас сил. Ці ягоди також покращують сон. У них є речовина мелатонін, що відповідає, зокрема, й за регуляцію сну та біоритми.
Корисні черешні і для зору, бо містять бета-каротин, який позитивно впливає на зорову систему. До речі, бета-каротину в цих ягодах у 20 разів більше, ніж у чорницях і полуницях.
У черешнях багато антиоксидантів, серед яких кверцетин і антоціан. Згідно з результатами дослідження, проведеного в США, ті, що споживали на рік більше трьох кілограмів цих ягід, набагато рідше потерпали від онкозахворювань.
Згадані антиоксиданти, а також ретинол, що містяться в черешнях, позитивно впливають і на шкіру, бо допомагають організму швидко позбавлятися від шлаків і токсинів.
Завдяки високому вмісту клітковини черешні нормалізують роботу травної системи і допомагають знизити рівень холестерину. А каротиноїди і флавоноїди, що є у ягодах, покращують згортання крові, запобігають утворенню тромбів і зміцнюють стінки судин.
Черешня багата на йод, відтак це робить її незамінним помічником у профілактиці та лікуванні різних недуг щитоподібної залози.
Високий вміст кальцію і провітаміну А робить черешню корисною у профілактиці розвитку остеопорозу. Тож щодня з’їдайте хоча би по 200 г черешень або додавайте їх у каші, десерти чи смузі.
Для любителів поласувати солодким без шкоди для фігури черешня – справжня знахідка, адже її вважають низькокалорійною ягодою (50 ккал на 100 г). Однак людям із підвищеним показником цукру в крові слід бути обережними – хворим на діабет ця ягода протипоказана.
Черешня здатна нормалізувати тиск за рахунок високого вмісту Р-активних сполук. Вона має легку сечогінну дію. Саме тому при гіпертонічній хворобі рекомендують вживати темно-червоні ягоди.