Одні люди починають свій день із філіжанки кави. Інші воліють на сніданок міцний чорний чай, який теж допомагає прокинутися та підбадьоритися. Суперечки про те, що краще, не мають сенсу: кожен вибирає напій на свій смак. І поки є вибір — це чудово, розповідає ТЧК.
Плюси та мінуси сніданку з кавою
Чашка кави, випита зранку, діє краще за будь-який будильник: не минає і півгодини, як мозок включається в роботу, різко підвищується фізична та розумова активність, а настрій піднімається завдяки викиду дофаміну й адреналіну — гормонів радості та збудження. Згідно з дослідженнями науковців, кава при цьому знижує ризики таких захворювань, як діабет, рак, цироз і хвороба Альцгеймера. Також кавові антиоксиданти здатні продовжити нам термін і якість життя. А ще є думка, що кава замість сніданку — чудова дієта для охочих схуднути.
Однак не все так просто.
Якщо ваш сніданок складається тільки з американо чи еспресо, великий ризик рано чи пізно заробити гастрит та інші розлади шлунково-кишкового тракту, навіть якщо спочатку ваша травна система працювала як годинник. Все тому, що в каві містяться кислоти, котрі подразнюють слизову оболонку шлунка, а відсутність їжі з ранку не особливо йде на користь усьому організму. Можливо, ви й обдурите своє тіло, заглушивши відчуття голоду, але без правильних нутрієнтів воно дуже швидко почне бунтувати.
Як треба?
В ідеалі філіжанка кави повинна гармонійно поєднуватися з гарним повноцінним сніданком, що включає корисну саме для вас кількість білків, жирів і вуглеводів (розраховується індивідуально). Тоді ризики побічних ефектів зводяться до мінімуму, а корисні властивості можуть проявити себе повною мірою.
Плюси та мінуси сніданку з чаєм
Ранкова чашка чаю може підбадьорити майже так само ефективно, як кава: у чорному міцному чаї міститься в середньому від 45 до 55 мг кофеїну (на 100 г напою), а в зеленому — від 15 до 30 мг. Для порівняння: у каві — від 50 мг (арабіка) до 100 мг (робуста). А корисних властивостей у чаю анітрохи не менше.
Чай допомагає нам уникнути проблем із серцево-судинною системою, підвищеним холестерином, діабетом та онкологією, а також загалом працює на зміцнення імунітету (спасибі антиоксидантам).
Мінуси цього напою приблизно ті ж, що й у кави: його не варто пити натще, якщо ви не хочете заробити гастрит і перевантажити нервову систему.
Як треба?
Так само, як із кавою: уникати ранкового чаювання натщесерце. Нехай чай завжди буде доповненням до збалансованого сніданку.
Також ми розповідали, яким може бути сніданок: радить дієтолог.