Догори
Дати відгук

Бюджет на 2022 рік: рекордне фінансування медичної галузі чи великий популізм

Фінансування охорони здоров’я збільшили, але покращення ситуації може не відбутися.

2 хв на прочитання05 Грудня 2021, 11:03
Поділитись:

Сфера охорони здоров’я залишається серед основних пріоритетів у держбюджеті. Про це заявила Лада Булах, голова підкомітету ВРУ з питань забезпечення епідемічної безпеки, боротьби із ВІЛ/СНІД та соціально небезпечними захворюваннями Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування.

Нардеп заявляє, що проект бюджету на 2022 рік до першого читання вже передбачав «рекордне фінансування сфери охорони здоров’я» — 197 млрд грн.

«Завдяки цьому наступного року ми зможемо реалізувати ідею Президента і встановити мінімальні зарплати медиків на рівні 20 тис. грн для лікарів, 13,5 тис. грн – для середнього медичного персоналу», — переконана Лада Булах.

Вона розповідає, що Комітет після першого читання запропонував Кабміну виділити додаткові кошти на низку важливих медичних напрямків, у результаті чого Мінфін погодив додаткове фінансування медичної галузі ще на 3 млрд грн.

«Зарплати всіх без винятку медиків з наступного року повинні відповідати мінімальному рівню, який визначив Президент!» — запевняє Лада Булах.

Окрім усього іншого, нардеп анонсує додаткове фінансування лікування пацієнтів з орфанними та онкологічними захворюваннями. Зокрема 300 млн грн спрямують на закупівлю медичних препаратів для лікування пацієнтів зі спінальною м’язовою атрофією (СМА) та 300 млн грн – на фінансування Національного інституту раку.

Однак хоча фінансування програми медичних гарантій на 2022 рік було збільшено на 34 млрд, та норма закону «Про державні фінансові гарантії медичного обслуговування населення» (ст. 4, п. 5) говорить про необхідність спрямовувати саме 5 % ВВП на медицину, а це 268 млрд грн. Про це у коментарі GreenPost нагадав Антон Кулагін, засновник БФ «фонд допомоги людям з розсіяним (множинним) склерозом «99 ПРОБЛЕМС».

Активіст констатує, що на централізовані закупівлі ліків для різних нозологій виділено 11,5 млрд грн, а необхідно мінімум 16,5 млрд грн, «про що говорилось уже багато разів». Він пояснює, що саме через недофінансованість централізованої закупівлі ліків номенклатура для людей із розсіяним склерозом не поповнюється новими високоефективними препаратами — «продовжують закуповувати найдешевше, що було розроблено ще в 90-их роках, щоб хоч якось покривати потребу».

«Висновок можна зробити тільки один: Президент України заплющує очі на життя пацієнтів і медичних працівників та продовжує гратися в «ВЕЛИКИЙ ПОПУЛІЗМ», — вважає Антон Кулагін.

Нагадаємо, на медицину у бюджеті-2022 передбачили 192,5 млрд — на що підуть гроші.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost