Догори
Дати відгук

Атопічна екзема: коли з’являється і куди з нею звертатися

Навіть якщо обоє батьків мають атопію, дитина може народитися здоровою — дерматолог.

4 хв на прочитання14 Вересня 2021, 13:22
Поділитись:

14 вересня відзначають Всесвітній день атопічної екземи. Атопія — незвичайна реакція імунної системи на речовини, що не завдають більшості людей неприємностей, це вроджена схильність до екземи, астми або полінозу. Лікар-дерматолог Олена Кравчук розповіла GreenPost, чому ця проблема привертає таку увагу.

Звідки береться атопія. В останні десятиліття зростає кількість людей, які борються з атопічними захворюваннями, пояснює лікар. Це пов'язано з впливом факторів довкілля, і більше до неї схильні люди, що живуть у великих містах. Захворюваність становить від 1 до 3 % серед дорослого населення і до 20 % — серед дітей. Така диспропорція показує, що згодом симптоми у більшості дітей, зазвичай до підліткового періоду, слабшають і зникають.

Як упізнати атопію. Лікар розповідає, що атопічний дерматит виглядає як екзематозні висипання, які сильно сверблять, рецидивують і часто симетрично розташовані на тілі і в області ліктьових і колінних згинів. У маленьких дітей частіше висипання розташовуються на обличчі і волосистій частини голови і розгинальних поверхнях.

Як можна запобігти атопії. Численні дослідження підтверджують, що схильність до атопії є спадковою, говорить Олена Кравчук. Ризик того, що дитина успадкує її від одного з батьків, становить приблизно 30 %, якщо ж атопія є в обох батьків, то ризик зростає до 70 %. «Звичайно, ми не можемо усунути генетичний фактор, який передається з покоління в покоління, але цілком можемо вплинути на інші чинники, які можуть привести до цієї схильності. Передусім це відмова від куріння під час вагітності, а також кожна мама повинна докласти зусиль для грудного вигодовування свого малюка хоча б шість місяців, поки зміцніє його імунна система (зараз ми не розглядаємо випадки індивідуальної непереносності грудного молока). Важливо зменшувати кількість алергенів у повітрі — насамперед це кліщі, що містяться в домашньому пилу, загазованість повітря, якість води», — говорить Олена Кравчук.

У понад 70 % пацієнтів в анамнезі є бронхіальна астма або алергічний риніт, пояснює дерматолог. Атопічний дерматит може ускладнитися приєднанням інфекції — бактеріальної, грибкової або вірусної.

Наразі вважається важливою складовою в розвитку атопічного дерматиту в дітей неповноцінний шкірний бар'єр, тому необхідно відновлювати і підтримувати бар'єрну функцію шкіри. Для цього служать пом'якшувальні та зволожуючі засоби без ароматизаторів і консервантів. Їх рекомендується наносити після ванни або душу легкими погладжуючими рухами. Особливо це важливо для дітей з обтяженим сімейним анамнезом, також слід уникати подразнювачів  шкірних покривів, таких як мило, піна для ванни та тривале перебування у воді.

Слід також уникати перегрівання та надлишкового потовиділення, навколишній простір має добре провітрюватися, й одяг краще вибирати з легких м'яких бавовняних тканин, а не з вовни та грубих волокон.

Як лікують атопію. Дерматолог розповідає, що особливістю лікування атопічного дерматиту є поступовий підхід від простіших методів зовнішньої терапії догляду за шкірою до більш складних інноваційних методик.

Для лікування загострень призначаються глюкокортикоїдні, антигістамінні й імуномодулювальні препарати для усунення запальної реакції шкіри. Доза препаратів і частота нанесення регулюються лікуючим лікарем. Олена Кравчук підкреслює, що контакт із лікарем дуже важливий — у будь-якому разі треба виявити причини, що спричиняють загострення стану. Діти з атопічним дерматитом можуть потерпати від алергії на харчові продукти (коров'яче молоко, яйця, горіхи) або мати порушення з боку травної системи, тому слід звертатися до алерголога та гастроентеролога.

«Це захворювання завдає багато страждань як самому пацієнту, так і його сім’ї. Необхідно зменшити стресове навантаження. Будьте уважні та терплячі, бережіть себе та своїх близьких! Пам'ятайте, що цей стан можна тримати під контролем», — нагадує Олена Кравчук.

Також ми розповідали, що волоські горіхи знижують рівень «поганого» холестерину — дієтологи.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Здоров'я
Фото: «Здорові люди»
Топ-10 продуктів, які повинні бути у весняному раціоні
5 хв на прочитання3 години тому
Фото з відкритих джерел
Дофаміновий гардероб: як підняти настрій за допомогою одягу
5 хв на прочитанняВчора
Знижує цукор у крові Холестерин Корисний фрукт
Цей фрукт знижує цукор у крові та "розщеплює" холестерин: можна їсти майже всім
1 хв на прочитанняВчора
Фото з відкритих джерел
Злість під час бігу: чому спорт може мати негативний психологічний ефект
2 хв на прочитанняВчора
Зуб видалили, а все одно болить: стоматологи розповідають, що відбувається і що при цьому слід робити
2 хв на прочитанняВчора
Пандемія на підході: ВООЗ бʼє на сполох через поширення пташиного грипу H5N1
1 хв на прочитанняВчора
Напилася води і померла: у Великій Британії розслідують смерть жінки, якій призначили препарат, що викликає спрагу
2 хв на прочитанняВчора
Достатньо повідомити рацс: у Німеччині спростили процедуру зміни статі в документах
1 хв на прочитанняВчора
Більше з GreenPost
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Туя західна Даніка — одна з найпопулярніших хвойних рослин у ландшафтному дизайні (ФОТО)
1 хв на прочитання4 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Чи можна мульчувати рослини тирсою: ось що радять досвідчені садівники (ФОТО)
1 хв на прочитанняВчора
Великдень вихідні де провести час та влаштувати пікнік у Києві
Весна набирає обертів, попереду Великдень: топ п'ять гарних місць для весняного пікніка у Києві
5 хв на прочитанняВчора
Затоплені автомобільні дороги у Петропавловську, Казахстан, 13 квітня 2024 року. Фото: Reuters
Найбільше стихійне лихо за 80 років: у Казахстані масштабні паводки — ось як виглядає одне з найбільш постраждалих міст
2 хв на прочитанняВчора
У Нобельському нацпарку на Рівненщині створять моніторингову систему для збереження природи
1 хв на прочитанняВчора
В Україні засіяно вже понад 2 млн гектарів ярих зернових і зернобобових
1 хв на прочитанняВчора
Як приготувати картопляні крокети: ідея смачного обіду
1 хв на прочитанняВчора
Під китайськими містами просідає ґрунт
2 хв на прочитанняВчора