Догори
Дати відгук

Волоські горіхи знижують рівень «поганого» холестерину — дієтологи

Але, можливо, чоловікам цей продукт корисніший, ніж жінкам.

2 хв на прочитання08 Вересня 2021, 07:40
Поділитись:

Асоціація дієтологів України розповідає про результати нового великого дворічного рандомізованого контрольованого дослідження «Волоські горіхи та здорове старіння».

Таким чином науковці з’ясували, що вживання приблизно 40 г (три столові ложки) волоських горіхів щодня протягом двох років поступово знижувало рівень ліпопротеїнів низької щільності (ЛПНЩ), відомого як атерогенна фракція холестерину, і зменшує кількість загальних та дрібних часточок ЛПНЩ у здорових літніх людей.

Здорові люди похилого віку, які протягом двох років з’їдали жменю волоських горіхів (близько 40 г) на добу, знизили рівень ліпопротеїнів низької щільності.

Через 2 роки учасники групи вживання волоських горіхів мали нижчий рівень холестерину ЛПНЩ в середньому на 4,3 мг/дл, а загальний холестерин знизився в середньому на 8,5 мг/дл.

Щоденне споживання волоських горіхів зменшило загальну кількість часточок ЛПНЩ на 4,3 %, а дрібних часточок ЛПНЩ — на 6,1 %.

Також спостерігалося зниження рівню холестерину ліпопротеїнів середньої щільності (ЛПСЩ). Відомо, що холестерин ЛПСЩ є попередником ЛПНЩ і належить до групи ліпопротеїдів між низької та дуже низької щільності. В останнє десятиліття холестерин ЛПСЩ став одним із ключових факторів розвитку серцево-судинних захворювань.

Зміни рівня холестерину ЛПНЩ у групі вживання горіхів відрізнялися за статтю; у чоловіків рівень холестерину ЛПНЩ знизився на 7,9%, у жінок — на 2,6%.

Важливо відзначити, що на початку дослідження всі учасники були здорові і не мали серйозних неінфекційних захворювань. Однак близько 50 % учасників лікувалися як від високого кров’яного тиску, так і від гіперхолестеринемії, що є характерним для людей похилого віку. Частково завдяки лікуванню статинами у 32 % осіб, середній рівень холестерину усіх учасників даного дослідження був нормальним. Для людей із високим рівнем холестерину в крові зниження рівня ЛПНЩ після дієти, збагаченої горіхами, може бути набагато значнішим.

Основним обмеженням даного дослідження є те, що учасники і дослідники знали, хто споживав волоські горіхи, а хто ні. У дослідженні брали участь дві дуже різні групи населення з різною дієтою.

Співавтор дослідження доктор Еміліо Рос, директор клініки ліпідів ендокринології та харчування у Барселоні (Іспанія), запевняє, що результати були подібними в обох групах, тож їх можна сміливо застосовувати й до інших груп населення. Також існує необхідність у проведенні додаткових досліджень для з’ясування різних результатів ЛПНЩ у чоловіків і жінок.

Також ми розповідали, що волоські горіхи є гарною профілактикою серцево-судинних захворювань — дослідження.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з GreenPost
Термінова нарада щодо критичної ситуації з опалювальним сезоном у Кривому Розі
Критична ситуація з опалювальним сезоном у Кривому Розі, – Мінрозвитку
1 хв на прочитання10 хвилин тому
 Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та економіку
Італія допомагатиме Україні відновлювати енергетику та залучати інвестиції для відновлення економіки
2 хв на прочитаннягодина тому
Данія засадить лісом 15% своїх сільгоспугідь
Данія засадить лісом 15% своїх сільгоспугідь
1 хв на прочитання2 години тому
Перша у світі методологія оцінки кліматичного впливу збройних конфліктів
Україна презентує унікальну методологію оцінки екологічних наслідків збройних конфліктів
2 хв на прочитання4 години тому
У ДАР з'явиться система оповіщення для бджолярів - Мінагро
1 хв на прочитання6 годин тому
На Миколаївщині порушники відшкодували понад 23 тисячі гривень збитків за незаконну рубку дерев
2 хв на прочитання7 годин тому
На Полтавщині знайдено червонокнижну рослину (ФОТО)
1 хв на прочитання8 годин тому
Проєкт USAID «ГОВЕРЛА»: стратегічне партнерство для розвитку територіальних громад України
2 хв на прочитання8 годин тому