Догори
Дати відгук

Американські науковці навчилися знищувати ракові клітини за допомогою звуку

Технологія не має шкідливих побічних ефектів сучасних підходів, таких як променева терапія та хіміотерапія.

2 хв на прочитання26 Травня 2022, 13:25
Поділитись:

Науковці з Мічиганського університету в США розробили неінвазивну звукову технологію,  яка руйнує пухлини печінки у щурів, вбиває ракові клітини та спонукає імунну систему запобігати їхньому подальшому поширенню — гістротрипсію. Про це пише Scitech Daily.

Гістотрипсія — це механічне руйнування пухлин за допомогою сфокусованого високоінтенсивного ультразвуку. Він спричиняє утворення крихітних, нанорозмірних бульбашок газу, що швидко розширюються, а потім лускають, залишаючи в тканині порожнини та руйнуючи її.

Гістотрипсія стала першим неінвазивним, неіонізуючим та нетермічним методом руйнування тканини-мішені з точністю до міліметра під візуальним контролем.

Хвилі для лікування працюють без шкідливих побічних ефектів, які мають сучасні підходи, таких як променева терапія та хіміотерапія.

«Знищивши лише від 50 % до 75 % об’єму пухлини печінки, імунна система щурів змогла позбутися інших без ознак рецидиву або метастазів більш як у 80 % тварин. Навіть якщо ми не націлимося на всю пухлину, ми все одно можемо викликати регрес пухлини, а також знизити ризик метастазування в майбутньому», — зазначила професорка біомедичної інженерії в UM та авторка дослідження в онкології Чжень Сюй.

Метод показав свою високу ефективність проти пухлин не в одному дослідженні. Зокрема у випробуваннях на людях із раком печінки з'ясувалося, що гістотрипсія допомогла стабілізувати навіть пухлини, на які не націлювалися ультразвуком. Імовірно, терапія здатна перешкодити розвитку та поверненню хвороби через активацію або допомогу імунній системі у боротьбі з раковими клітинами, що й перевіряли цього разу науковці.

Нагадаємо також, як можна запобігти появі раку: 15 порад від онколога.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.