Догори
Дати відгук

20 березня – Всесвітній день Землі: допомагаємо нашій планеті щодня

Свято покликано сприяти популяризації піклування про навколишнє середовище.

2 хв на прочитання20 Березня 2024, 09:13
Сьогодні 20 березня Всесвітній день Землі Сьогодні 20 березня Всесвітній день Землі
Поділитись:

20 березня – Всесвітній день Землі! Свято запроваджене з ініціативи Організації Об’єднаних Націй.  Дату обрали не випадково: 20 березня - день весняного рівнодення, коли пробуджується природа і починається новий рівень її розвитку.

Засновник цього дня – відомий американський громадський діяч Джон Мортон. Він розгорнув кампанію з висаджування дерев і чагарників у 1840-х рр. для того, щоб розвивати в людях дбайливе ставлення до навколишнього середовища. Ця ідея так сильно його захопила, що коли він став секретарем штату Небраска, у 1872 р., він запропонував встановити спеціальний день, присвячений озелененню.

Цей міжнародний День покликаний не стільки покращувати екологію у світі, скільки звертати увагу людини на проблеми, які вона створює своєю діяльністю. Протягом багатьох років по всьому світу в цей день люди висаджують дерева, виходять на мирні акції, прибирають в парках і скверах, очищають річки і пляжі від сміття. 

Як допомагати нашій планеті щодня:

Сортувати сміття. Якщо поруч із житлом немає розподілених сміттєвих баків під різне сміття, то можна відокремлювати папір і здавати на макулатуру.

Не викидати батарейки, а віддавати у спеціальні місця збору. Потрапивши в землю, батарейка здатна забруднити 400 літрів води або 20 квадратних метрів ґрунту. Викинувши всього дві старенькі батарейки з ліхтарика, ви зіпсуєте дві ванни, 8 відер і півтора чайника чистої води.

Посадіть дерево . Це корисно як для повітря, так і для землі. Дерево буде не тільки красиво виглядати, але й, можливо, збільшить вартість ділянки при продажу.
Можна зробити це традицією і, наприклад, садити по одному дереву для кожного члена сім'ї раз на рік.

Використовуйте сірники замість запальничок . Запальнички зроблені з пластика і в більшості своїй є одноразовими, тому щорічно на звалищах їх з'являється більше мільярда одиниць. Сірники, зроблені з дерева, в цьому плані менш шкідливі, але ще екологічнішим вибором стануть картонні сірники, які часто робляться з переробленого паперу. 

Вирощуйте кімнатні рослини . Вони не тільки прикрасять кімнату, але й сприятмуть очищенню повітря і більшій кількості кисню в будинку. Крім того, можна подарувати їх друзям замість зрізаних квітів, і тоді, можливо, друзі самі почнуть їх вирощувати. 

Ставайте вегетаріанцем раз на тиждень. Всього лише одне блюдо без м'яса на тиждень у вашому раціоні вже допоможе планеті і вашому здоров'ю. Наприклад, для виробництва 500 грам яловичини необхідно 2500 літрів води. Крім того, таким чином ви допоможете зберегти дерева.

Більше новин читайте на GreenPost.

Читайте GreenPost у Facebook. Підписуйтесь на нас у Telegram.

Більше з розділу Еко
Суд повернув громаді землі Збереження родючості Грунтів
Суд повернув територіальній громаді Тернополя понад 65 гектарів землі
1 хв на прочитання36 хвилин тому
Зображення згенероване ШІ
Що посадити замість чорнобривців на клумбі, в саду чи на городі: 5 красивих і невибагливих альтернатив
1 хв на прочитаннягодина тому
Британська антарктична служба попереджає про наслідки втрати льоду в Антарктиді для популяції імператорських пінгвінів. Фото: Британська антарктична служба/AP/dpa
Втрата льоду є причиною загибелі багатьох пінгвіненят — експерти
2 хв на прочитання2 години тому
Фото: Телеграм-канал «Садівник»
Ірис сибірський — чудові квіти, які не потребують догляду (ФОТО)
1 хв на прочитання9 годин тому
Цей простий засіб стане ефективною підкормкою для троянд та папороті
1 хв на прочитанняВчора
Потоп на «фабриці світу»: наслідки найбільшої повені у найбільш розвиненому та густонаселеному регіоні Китаю (ФОТО)
2 хв на прочитанняВчора
В Україні різко зменшується чисельність вовків: екологи б'ють тривогу
1 хв на прочитанняВчора
Україна та Німеччина розпочинають розробку нового екологічного проєкту для лісового сектору
2 хв на прочитанняВчора